آنچه که از صحبتها و برنامههای مدیران تلویزیون برداشت میشود، این است که تلویزیون دورنمای مشخصی برای ساختن برنامهای جدی، جذاب و مخاطب پسند در حوزه کتاب ندارد. در برنامههای نوروزی سیما، خبری از برنامهای در حوزه کتاب نبود و با صحبتهای مدیر شبکه نسیم بعید است چنین برنامهای به این زودی در کنداکتور تلویزیون قرار بگیرد.
بیش از چهار سال از تعطیلی برنامه «کتاب باز» با اجرای سروش صحت میگذرد. این برنامه محبوب بدون اطلاع قبلی و دادن توضیحات بیشتر به شکلی ناگهانی برای همیشه از کنداکتور شبکه نسیم خارج شد و هیچ وقت مشخص نشد مدیران صداوسیما با چه دلیل و ادلهای دستور به تعطیلی «کتاب باز» دادهاند.
در همه جای دنیا، رسانهها تلاش زیادی برای جا انداختن برنامههایشان بین مردم میکنند و زمانی که این اتفاق افتاد برای حفظ آن برند نهایت تلاششان را انجام میدهند اما مدیران صداوسیما در کمال تعجب، خیلی راحت برنامههای محبوبشان را تعطیل میکنند.
تعطیلی یک باره «کتاب باز» برای علاقهمندان به کتاب و مخاطبان این برنامه اقدامی عجیب بود. تلویزیون برای سالهای متمادی دستش از داشتن برنامهای جدی و مخاطب پسند در حوزه کتاب خالی بود و ایدهای جذاب برای ساختن برنامه در این حوزه نداشت.
تازه با برنامه «کتاب باز» این خلا در حال پر شدن بود که دستور تعطیلی برنامه از سوی مدیران تلویزیون رسید. تعطیلیای که در ابتدا قرار بود خیلی کوتاه باشد، با گذشت ماهها و سالها حالا به درازا کشیده و هنوز مشخص نیست مدیران تلویزیون چه برنامهای برای پر کردن جای خالی «کتاب باز» دارند.
مدیر شبکه نسیم در تازهترین گفتوگویش همان حرفهای قبلی درباره ساختن شدن برنامهای مشابه کتاب باز را زده است. حرفهایی که مدیران تلویزیون هر از چند گاهی تکرار میکنند و نشان میدهد آنها هنوز خودشان نمیدانند جایگزین برنامه «کتاب باز» چه برنامهای خواهد بود و چه ویژگیهایی خواهد داشت.
همچنان به دنبال طرح
محمدرضا خوشرو، مدیر شبکه نسیم در گفتوگویی که نوروز امسال انجام داده، صحبت از جایگزین برنامه کتاب باز را به شکلی مبهم و کلی مطرح کرده و همین موضوع نشان می دهد مدیران تلویزیون هنوز طرحی قطعی برای جایگزینی برنامه ندارند.
خوشرو در گفتوگویش بدون صحبت از موردی قطعی و مشخص چنین گفته است: «چندین تیم تولید مختلف پیشنهادات خود را برای ساخت چنین برنامهای ارائه دادهاند. برخی از این پیشنهادات با حضور آقای سروش صحت و برخی دیگر با مجریهای دیگر بوده است. همچنین، گفتگوهایی با نهادهای دولتی که در حوزه کتاب فعالیت میکنند، برای تولید چنین برنامههایی صورت گرفته است. این گفتگوها نشاندهنده علاقهمندی بسیاری از بخشها برای حمایت از برنامههای فرهنگی و کتابخوانی است. از سوی دیگر، حتی برخی از شرکتهای تجاری که در شبکه نسیم سرمایهگذاری میکنند، تمایل دارند برنامهای مشابه “کتاب باز” را در دستور کار قرار دهند تا مسئولیتهای فرهنگی خود را در این زمینه دنبال کنند. بهطور کلی، تمایل زیادی وجود دارد که برنامههایی با این مضمون در تلویزیون ساخته شود، حتی اگر تغییراتی در شکل و محتوای آن صورت گیرد.»
تعطیلی بد موقع
از صحبتهای خوشرو چنین بر میآید که برنامه جایگزین «کتاب باز» به این زودی ساخته نخواهد شد. به ویژه آنکه تلویزیون در این مدت سعی کرده با اجرای چهرههایی مثل بهروز افخمی و شهرام شکیبا، برنامه هایی مشابه بسازد ولی هیچکدام از این برنامهها مقبولیتی بین مردم پیدا نکرد.
ساختن برنامهای تلویزیونی در حوزه کتاب، کاری دلی و متفاوت از سایر برنامههاست. مجری و سازندگان چنین برنامههایی نخست باید خودشان از جنس کتاب باشند و شناختی کافی و درک درستی از کتابها و نویسندگان داشته باشند. قطعاً کسی که به حوزه کتاب آشنایی و اشراف داشته باشد با خلاقیت و دانش میتواند برنامهای دلنشین مرتبط با حوزه کتاب بسازد. دقیقاً مثل کاری که سروش صحت در برنامه «کتاب باز» انجام داد. صحت، یک کتابخوان حرفهای است و این را تمام اطرافیانش میدانند. او برنامه «کتاب باز» را با عشق و علاقه اجرا میکرد و اطلاعات و دانش او باعث جذابیت و پربار شدن برنامه میشد.
حال آنچه که از صحبتها و برنامههای مدیران تلویزیون برداشت میشود، این است که تلویزیون دورنمای مشخصی برای ساختن برنامهای جدی، جذاب و مخاطب پسند در حوزه کتاب ندارد. در برنامههای نوروزی سیما، خبری از برنامهای در حوزه کتاب نبود و با صحبتهای مدیر شبکه نسیم بعید است چنین برنامهای به این زودی در کنداکتور تلویزیون قرار بگیرد.
با تعطیلی بد موقع «کتاب باز» باید تلویزیون بازنده اصلی این تصمیم دانست. سروش صحت و تیم سازنده «کتاب باز» که به شبکه نمایش خانگی رفتند و برنامهشان را با شکل و شمایلی مشابه «کتاب باز» میسازند ولی مدیران تلویزیون همچنان با چراغی در دست، در تاریکی به دنبال طرحی جایگزین میگردند.
ایبنا