- ادبیات, فرهنگی

فاجعه سربرنیتسا شنیدنی شد

 

«مارش میرا: جاده جنگ» عنوان یک نمایش رادیویی است که زخم‌های کهنه‌ سربرنیتسا را بازگو می‌کند.

این رادیو با تولید نمایش رادیویی «مارش میرا: جاده جنگ»، صدای هفت شهروند بازمانده از فاجعه سربرنیتسا را به گوش مخاطبان می‌رساند.

برپایه این گزارش، در حالی که فاجعه انسانی سربرنیتسا هنوز یکی از تلخ‌ترین زخم‌های تاریخ معاصر اروپا محسوب می‌شود، رادیو نمایش با اثری تازه به سراغ این رخداد تاریخی رفته است.

این نمایش رادیویی به نویسندگی جواد پیشگر و کارگردانی مجید حمزه، داستان هفت شهروند بوسنیایی را روایت می‌کند که پس از سقوط سربرنیتسا، برای نجات از مرگ، سفری مرگبار از دل جنگل‌ها تا شهر توزلا را آغاز می‌کنند.

این نمایش مستند-دراماتیک که با تهیه‌کنندگی ملیحه مرادی جعفری تولید شده، از ساعت ۲ بامداد روی آنتن می‌رود و در همان روز در دو نوبت دیگر، ساعت‌های ۱۴ و ۲۳ تکرار خواهد شد.

در این اثر، هنرمندانی چون میرطاهر مظلومی، مهدی نمینی مقدم، محمدرضا قلمبر، نورالدین جوادیان، احمد لشینی، محمد شریفی‌مقدم، امیرعباس توفیقی، امیر زنده‌دلان، مینو جبارزاده، سیما خوش‌چشم، رامین پورایمان، مجید سهرابی، سینا نیکوکار، فریبا طاهری، بهادر ابراهیمی و نازنین مهیمنی ایفای نقش کرده‌اند.

علاقه‌مندان می‌توانند این نمایش را از طریق موج اف. ‌ام ردیف ۱۰۷/۵ مگاهرتز دنبال کنند.

31 سال پیش یوگسلاوی سابق به عنوان بزرگترین قدرت شرق اروپا بعد از شوروی سابق، طی یک جنگ داخلی اقدام به کشتار شهروندان مسلمان بوسنی و هرزگوین کرد و دردناک‌ترین کشتار را در شهر سربرنیتسا به راه انداخت. بسیاری از افرادی که در زمان جنگ بوسنی قتل عام شده بودند، اجسادشان پیدا نشد. زیرا بسیاری از آنها در گورهای دسته جمعی دفن شده بودند.

این جنگ از ۵ آوریل ۱۹۹۲ تا ۱۴ دسامبر ۱۹۹۵ بین بوسنی و هرزگوین، کرواسی و صربستان شعله ور شد و در جریان آن صرب‌های بوسنی به قتل‌عام اقوام مختلف این کشور از جمله مسلمانان پرداختند.

در آنجا نیروهای پاسدار صلح هلندی محافظ مردمان بی‌دفاع این شهر بودند، ولی نیروهای صرب این شهر را محاصره کردند. مردم به مقر نیروهای سازمان ملل، پناه بردند. صرب‌ها بیش از هشت هزار مرد و پسر نوجوان مسلمان را با اتوبوس از محدوده تحت حفاظت سازمان ملل متحد خارج کرده و همه آنها را در اطراف شهر به قتل رساندند.

ایرنا