- بناهای تاریخی

معماری گذشته جلوه‌ای از معنویت گمشده امروز

 

مدیرکل میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی استان مرکزی گفت: ساخت هر بنا در گذشته با نیت و ذکر همراه بود اما اکنون روحیه معنوی معماری از بین رفته است.

محمود مرادی نراقی  اظهار کرد: حفظ میراث فرهنگی وظیفه عمومی است که باید در لایه‌های مختلف جامعه نهادینه شود چرا که تنها آثار تاریخی، بخش جدایی‌ناپذیر از هویت فرهنگی ما محسوب می‌شوند.

وی افزود: بی‌توجهی به ریشه‌های تاریخی و فرهنگی شهرها، باعث شده بسیاری از بافت‌های قدیمی از بین بروند و به جای آن‌ها، ساختمان‌هایی سر برآورده‌اند که نه نشانی از هویت دارند و نه روح معماری اصیل در آن‌ها دیده می‌شود.

مدیر کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی استان مرکزی با اشاره به نگاه معنوی معماران سنتی تصریح کرد: در گذشته، سازندگان بناها با نیت پاک، ذکر و وضو دست به کار می‌شدند و ساختن هر بنا را امری مقدس می‌دانستند به طوری که این روحیه، تنها مختص اماکن مذهبی نبود، بلکه همه سازه‌ها را بستری برای تعالی انسان می‌دیدند و این عنصر معنوی بخشی گمشده در معماری امروز است.

مرادی نراقی با اشاره به اهمیت ثبت آثار در فهرست‌های ملی و جهانی گفت: این اقدام تنها جنبه تشریفاتی ندارد، بلکه مسئولیتی بین‌المللی برای حفاظت از این آثار ایجاد می‌کند و حفاظت در برابر بلایای طبیعی و تغییرات باید انجام شود.

وی تاکید کرد: هر اثر تاریخی ظرفیتی مشخص برای تحمل بازدید دارد و چنانچه شمار بازدیدکنندگان از حد استاندارد فراتر رود، آسیب‌های جدی به بنا وارد خواهد شد و می‌طلبد این ظرفیت رعایت شود.

مهر