- اجتماعی

۱۳ منطقه تحت حفاظت سازمان محیط‌زیست در جنگ ۱۲ روزه آسیب دید/تخریب حدود ۹ هزار هکتار

 

سازمان حفاظت محیط زیست با صدور بیانیه‌ای اعلام کرد: در جریان تجاوز رژیم صهیونیستی به کشورمان علاوه بر خسارت ۱۳ منطقه تحت مدیریت این سازمان، حدود ۹ هزار هکتار از جنگل‌ها و مراتع حفاظت شده کشور بر اثر اصابت بقایای پرتابه‌های جنگی دچار آتش سوزی حریق و به‌ شدت تخریب شده‌اند.

به نقل از روابط عمومی سازمان حفاظت محیط زیست، در بیانیه سازمان محیط زیست آمده است: ایران به واسطه تنوع چشمگیر اقلیمی و توپوگرافی خود، از گنجینه‌ای کم نظیر در عرصه تنوع زیستی برخوردار است، وجود ۹ کلان‌ اکوسیستم از مجموع ۱۱ کلان اکوسیستم جهانی و ۴۱ نوع تالاب از ۴۲ نوع شناخته شده در جهان در خاک ایران گواهی روشن بر جایگاه ممتاز کشور در تنوع زیستی جهانی است.

ایران زیستگاه ۸ هزار و ۶۶۰ گونه گیاهی است که حدود یک سوم آنها بوم‌زاد و منحصر به فرد محسوب می‌شوند، علاوه بر این حدود ۳۵ هزار گونه بی‌مهره و ۲ هزار و ۳۶۲ گونه مهره دار در این سرزمین زیست می‌کنند، بر پایه این ویژگی‌های ارزشمند نزدیک به ۲۰ درصد از خاک کشور، شامل ۳۲۷ منطقه چهارگانه، ۲۱۱ منطقه شکار ممنوع، ۱۳ ذخیره گاه زیستکره، ۲۲۶ تالاب ( که ۲۶ مورد آن دارای اهمیت بین‌المللی هستند) تحت مدیریت سازمان حفاظت محیط زیست اداره می‌شوند.

متأسفانه جنگ تحمیلی ۱۲ روزه اخیر و تجاوزات نیروهای رژیم صهیونیستی، آسیب‌های جدی و جبران‌ناپذیری به این سرمایه های طبیعی وارد کرده است و دست کم ۱۳ منطقه تحت حفاظت سازمان در استان‌های فارس، ایلام، کرمانشاه، اصفهان، خوزستان، همدان، لرستان، کهگیلویه و بویراحمد و گیلان دچار خسارات شدید شده‌اند.

در جریان این حملات، یک پاسگاه محیط بانی تخریب و چند ساختمان دیگر نیز آسیب دیده‌اند همچنین، حدود ۹۰۰۰ هکتار از جنگل‌ها و مراتع حفاظت شده کشور در اثر اصابت بقایای پرتابه‌های جنگی دچار حریق شده و به‌شدت تخریب شده‌اند. این مناطق که از لحاظ تنوع زیستی دارای اهمیت بالایی هستند، در پی این آتش‌سوزی‌ها، شاهد نابودی پوشش گیاهی، خسارت به خاک و تلف شدن گونه های جانوری بوده اند.

جنگ، مهاجرت گسترده گونه‌های حیات وحش، افزایش مرگ و میر ناشی از تصادفات جاده‌ای، گرسنگی و شکار غیرمجاز را به دنبال داشته است، افزون بر آثار مستقیم، پیامدهای غیرمستقیم این درگیری‌ها همچون برهم خوردن ساختار اکوسیستم‌ها، اختلال در زنجیره‌های غذایی، کاهش تنوع زیستی و اختلال در ارائه خدمات اکوسیستمی نیز مشاهده می شود که ارزیابی دقیق آن‌ها نیازمند مطالعات تخصصی و میدانی گسترده‌تری است.

در این راستا سازمان حفاظت محیط‌ زیست با تشکیل «کمیته تخصصی مدیریت تنوع زیستی در شرایط اضطرار»، دستورالعمل نحوه مقابله با آثار منازعات مسلحانه بر تنوع زیستی را به ادارات کل محیط زیست استان ها ابلاغ کرده است و روند جمع‌آوری و ثبت گزارش‌های خسارات وارده همچنان ادامه دارد. این سازمان در آینده نزدیک، گزارش جامع این خسارات را از طریق مراجع ذی صلاح به نهادهای بین‌المللی ذی ربط ارائه خواهد داد.