- فرهنگی

فرهنگ استفاده از عروسک باید برای مخاطب بزرگسال جا بیفتد/ داستان هنرمندی که زیر سایه عروسکش گم شد

کارگردان نمایش «قلب به میم» عنوان کرد: یکی از دغدغه‌های اصلی من این است که فرهنگ استفاده از عروسک برای مخاطب بزرگسال در ایران جا بیفتد چرا که می‌توان از آن‌ها برای بیان موضوعات فلسفی، اجتماعی، روانشناختی و حتی سیاسی استفاده کرد.
 

محمد لقمانیان کارگردان نمایش «قلب به میم» که در بیستمین جشنواره بین‌المللی نمایش عروسکی تهران_مبارک و در سالن اصلی تئاترشهر اجرا می‌شود، درباره ایده اولیه این اثر گفت: چند سال پیش عروسک لقمه را در فضای مجازی به‌عنوان یک برند معرفی کردم و در همان زمان به این فکر افتادم که چگونه می‌توانم این شخصیت را به‌جای یک اثر صرفاً مجازی، در قالب نمایشی عمیق و تئاتریکال برای مخاطب بزرگسال ارائه کنم. 

وی ادامه داد: دغدغه‌ام همیشه این بوده که نمایشی بسازم که علاوه بر جدی بودن، بتواند مخاطب را جذب و با او ارتباط برقرار کند. این ایده، چندین سال ذهنم را مشغول کرده بود تا این‌که وحید کیارسی که علاوه بر تدوینگری، نویسنده توانمندی است متن نمایش را نوشت. البته نوشتن متن کمی طول کشید، چرا که متن‌های دیگری را پیش از آن رد کرده بودم، اما خوشبختانه توانستیم این اثر را به جشنواره برسانیم.

این کارگردان درباره طراحی این عروسک و انتخاب بازیگران این نمایش عنوان کرد: طراحی لقمه توسط یک هنرمند حرفه‌ای انجام شد که با دقت تمام، ویژگی‌های بصری و احساسی این شخصیت‌ها را شبیه به خود من خلق کرد. در این نمایش وحید آقاپور و آشا محرابی به‌عنوان بازیگران مجازی حضور دارند و توانسته‌اند هماهنگی جذابی میان نقش‌های انسانی و عروسکی ایجاد کنند. در حقیقت برایم مهم بود که عروسک در قالب یک نمایش تئاتری تأثیرگذاری خودش را حفظ کند و مخاطب بتواند همان‌طور که در فضای مجازی با آن ارتباط برقرار می‌کرد، همذات‌پنداری کند.

لقمانیان در مورد گروه سنی مخاطبان این نمایش افزود: نمایش «قلب به میم» برای بزرگسالان طراحی شده است. یکی از دغدغه‌های اصلی من این است که فرهنگ استفاده از عروسک برای مخاطب بزرگسال در ایران جا بیفتد. عروسک‌ها صرفاً برای کودکان نیستند؛ می‌توان از آن‌ها برای بیان موضوعات فلسفی، اجتماعی، روانشناختی و حتی سیاسی استفاده کرد. این نمایش نیز جنبه‌ای روانشناختی و فلسفی دارد، اما تلاش کرده‌ایم روایت آن روان و ساده باشد تا مخاطب به‌راحتی با آن ارتباط برقرار کند. سال‌هاست در این حوزه فعالیت می‌کنم و فکر می‌کنم توانسته‌ام نیاز‌ها و سلیقه مخاطبم را بشناسم.

وی درباره انتخاب سالن اجرای نمایش گفت: نمایش در سالن اصلی تئاترشهر اجرا می‌شود، حقیقتا در ابتدا ترجیحم این بود که آن را در سالن‌هایی مانند سایه یا قشقایی اجرا کنم چرا که فکر می‌کردم فضای کوچک‌تر برای این نمایش مناسب‌تر است و ارتباط نزدیک‌تری با مخاطب ایجاد می‌کند. با این حال سالن اصلی به دلیل ظرفیت بیشتر برای اجرای جشنواره در نظر گرفته شد.

این کارگردان درباره اجرای عمومی نمایش پس از جشنواره بیان کرد: فعلاً برنامه قطعی برای اجرای عمومی ندارم، اما امیدوارم بتوانم این اثر را در تهران و شهر‌های دیگر به صحنه ببرم. اجرای عمومی نمایش برایم اهمیت زیادی دارد، چرا که موضوعات مطرح‌شده در آن، دغدغه بسیاری از مخاطبان امروز است.

لقمانیان در پایان درباره پیام نمایش خود گفت: این نمایش داستان یک هنرمند است که عروسک او در فضای مجازی به شهرت می‌رسد اما به‌تدریج این عروسک محبوبیت بیشتری پیدا می‌کند و خود هنرمند زیر سایه آن قرار می‌گیرد که به نظرم برای مخاطب چالشی جذاب و تأمل‌برانگیز خواهد بود.