شیخ اجل منحصر به غزل، مثنوی و رباعیات نمی شود؛ ارباب سخن در همه جستارها بی همتاست. عطر بهارنارنج و شمیم دلگشا که در چشم بر هم زدنی آمده و رفته اند. ولی آفرینش های شیخ اجل از آتش فرسایش همیشه درامانند.
سعدی شهر و کشور و دریاهای دور که نمی شناسد. به چهارگوشه جهان سرکشیده و با روایت هایش در جان کالبدمان تصویر می سازد. به سان فردوسی پاک نهاد خاکش را سرمه دیدگان می کند و به قامت گرانمایه حافظ، عاشق پیشه است. اخلاق مدار است و اهل راز و نیاز. در دوران سیاه مغول زیست کرد و برای مریدان بی شمارش آرامش و خردمندی به ارمغان آورد. او نیازهای روح و جان ایرانیان را نیک می شناخت.
گلستان و بوستان ثمره عمر جاویدانش است و به راستی که تنها رسالت سرآمدان فرهنگی آفرینش نیست. دانش اکتسابی، قریحه ذاتی و ندای وجدان، آنها را مکلف می سازد در همه عرصه ها به دلمشغولی مبتلا شوند و در برابر رویدادهای پیرامون، بی تفاوتی پیشه نکنند.
با این رویکرد گروه گزارش اقتصادآینده نیوز نگاهی به برنامه های هفته سعدی در شیراز، سومین حرم اهل بیت «ع» پایتخت فرهنگ و هنر ایران زمین داشته است.
مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان فارس گفت: برنامههای بیستوهشتمین هفته بزرگداشت سعدی شیرازی در سه محور اساسی نخبگانی، مردمی و بینالمللی برنامهریزی شده تا گستره تأثیر آن را در لایههای مختلف جامعه و در سطح دنیا شاهد باشیم.
مهدی رنجبر با بیان اینکه سعدی در کنار حافظ، نام شیراز را جهانی کرده است، اظهار کرد: تفاوت برپایی بیستوهشتمین هفته گرامیداشت سعدی شیرازی با دورههای گذشته این است که این بار آن را با دنیا به اشتراک گذاشتهایم و منبع و ملجأ آن شیراز است. وی افزود: آیین بزرگداشت سعدی در سفارتخانههای جمهوری اسلامی ایران در ۱۵ کشور دنیا برگزار میشود و هم اکنون نیز در مزار شریف و نمایشگاه کتاب سارایوو صربستان برگزار شده است.
رنجبر بیان کرد: گردهمایی بینالمللی مجازی علاقهمندان شعر و ادبیات فارسی همزمان با یادروز شیج اجل به میزبانی برزیل با سخنرانی عبدالله نکونام، سفیر ایران در برزیل از دیگر رویدادهای بینالمللی این هفته است. وی ادامه داد: ترجمه انگلیسی ریچارد نیومن از گزیده آثار سعدی در رویداد «سخن دوست» رونمایی میشود تا در اختیار مردم سراسر جهان قرار گیرد.
مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی فارس گفت: پویش بینالمللی سعدی خوانی نیز از دیگر ویژه برنامههای جهانی بیست و هشتمین هفته گرامیداشت سعدی شیرازی است که علاقهمندان، سرودههای سعدی شیرازی را با پس زمینه آثار تاریخی کشور خود میخوانند و به اشتراک میگذارند.
رنجبر اعلام کرد: هفته گرامیداشت سعدی شیرازی بهطور رسمی از ۳۰ فروردینماه آغاز میشود و وزیر میراثفرهنگی، گردشگری و صنایع دستی، رئیس انجمن آثار و مفاخر فرهنگی و استاندار فارس در آیین افتتاحیه سخنرانی خواهند کرد. وی درباره ساحت مردمی بیستوهشتمین هفته بزرگداشت سعدی گفت: کنسرت مردمی گروه موسیقی بامداد به سرپرستی سهند شکرزاده شامگاه ۳۱ فروردین در آرامگاه شیخ اجل برگزار میشود. وی افزود: با همکاری معاونت فرهنگی شهرداری شیراز، آیین بزرگداشت سعدی شیرازی در در پنج نقطه کم برخوردار شهر نیز برگزار میشود و برگزاری پویش مردمی سعدیخوانی در فضای مجازی نیز از دیگر ویژه برنامههای مردمی بزرگداشت استاد سخن است.
مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی فارس گفت: ۲۰هزار جلد کارت پستال از حکایات گلستان سعدی با بارکد صوتی صدای زنده یاد خسرو شکیبایی با عنوان ورقی از گلستان از دیگر برنامههای مردمی این هفته است.
رنجبر بیان کرد: ویژه برنامههای این هفته با همکاری انجمن آثار و مفاخر فرهنگی، در همه استانهای کشور برگزار میشود و در پایان پنج برنامه برتر انتخاب و تجلیل میشوند. وی ادامه داد: در بعد نخبگانی نیز پس از گلباران آرامگاه شیخ اجل در یکم اردیبهشت، از دفتر سعدی شناسی شیراز رونمایی خواهد شد.
مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی فارس گفت: برپایی نشست علمی یادروز سعدی، کارگاه زنده هنرهای تجسمی (نقشی از سعدی) و نمایشگاه جلوه آثار سعدی در کتابخانهها و موزههای جهان برخی از رویدادهای نخبگانی هفته بزرگداشت سعدی در شیراز است.
در همین رابطه مدیر مرکز سعدیشناسی از حضور بزرگان فرهنگ و ادب در بیست و هشتمین یادروز سعدی خبر داد.
کوروش کمالی سروستانی افزود: افزون بر برنامههای فرهنگی و هنری در بخش علمی استادان چون عبدالعلی دستغیب با موضوع «سعدی کاشف زیبایی»، اصغر دادبه با موضوع «نگاه سعدی به ایران»، جواد رنجبر درخشیلر با موضوع «خودآگاهی ملی در آثار سعدی»، امیرحسین ماحوزی با موضوع «روانشناسی معشوق و عاشق در غزل سعدی» و محمدامیر جلالی با موضوع «صیت سخن سعدی در چین با نگاهی به نسخههای خطی گلستان در پکن، سرودههای سعدی نگاشته شده است. وی افزود: علاوه بر این دفتر سیزدهم دوفصلنامه سعدیشناسی که سی و یکمین دفتر سعدیشناسی است، همزمان با یادروز سعدی منتشر میشود.
کمالی سروستانی با توجه به اهمیت جایگاه سعدی در زبان و ادب فارسی و نیز هویت ایرانی و توسعه گردشگری گفت: آرامگاه سعدی با همۀ زیبایی و خاطرهانگیزی نیازمند توجه و اعتبار ویژه برای بازآفرینی و استانداردسازی این فضای تاریخی و فرهنگی است. متأسفانه هماینک مجموعه باغ موزه سعدیه که از آثار با اهمیت در فرهنگ هویتی، ادبی و گردشگری سرزمین ما است از حداقل استانداردهای لازم در زمینه خدمات به بازدیدکنندگان برخوردار نیست؛ با توجه به همین ضرورتها مرکز سعدیشناسی با همکاری معماران، طراحان و مهندسان برجسته مطالعه اولیه در این زمینه را آغاز کرده است.
او خاطرنشان کرد: در این مطالعات به طراحی، بازآفرینی و استانداردسازی بخشهای مختلف این مجموعه ارزشمند از جمله فضای سبز، نورپردازی، سیستم صوتی و تصویری، کافه و رستوران، کتابخانه و موزه تخصصی سعدی، خدمات گردشگری و پژوهشی، فروشگاههای فرهنگی، نمازخانه، ساماندهی ورودی، اپلیکیشنهای راهنمای گردشگران و سرویسهای بهداشتی پرداخته شده است.
وی ابراز امیدواری کرد با حمایت وزارت میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری، استانداری فارس و شهرداری شیراز و نیز خیرین فرهنگی و علاقهمندان به زبان و ادب فارسی، سعدیه به جایگاهی درخور تبدیل شود.
به گزارش اقتصادآینده نیوز، سعدی را می توان یکی از دلسوزترین شاعران پاک نهاد ایرانی مجسم کرد. بزرگمردی که به راستی در پی تکامل اخلاقی ایرانیان است و سودای رشد و نمو معنوی همشهریان و هموطنانش بر مدار اخلاق را دارد. به راستی که سعدی منحصر به غزل، مثنوی و رباعیات که نمی شود؛ ارباب سخن در همه جستارها بی همتاست.