در ششمین روز از ویژهبرنامه «خیمه هنر» چهارشنبه (۱۱ تیرماه) اجراهای مختلف موسیقایی؛ قطعاتی از نواهای مرتبط با ایام سوگواری حضرت سیدالشهدا (ع)، نمایشی و تجسمی با حضور هنرمندان مطرح عرصه تئاتر، موسیقی و نمایش در پهه فرهنگی هنری رودکی پیش روی مخاطبان قرار میگیرند.
نواهای مقامی (اوخ شماگ)، مجلس شبیهخوانی (عابس و شوذب) به سرپرستی جمالالدین قاسمی، سوگخوانی رضا شیری، خوانش شعر آئینی محمود حبیبی، اجرای نقاشی قهوهخانهای با هنرمندی سعید و سهیل مسیبی، ارکستر سازهای بادی از بخشهای این برنامه است.
همچنین در ادامه برگزاری بخش هنرهای نمایشی رویداد «خیمه هنر»، جلسه نمایشنامهخوانی «من قاضی القضاتم که مرگ مرد را مهر کردم به مهر» به نویسندگی نصرالله قادری و کارگردانی مهدی نصیری چهارشنبه (یازدهم تیرماه) ساعت ۱۹ در تالار سایه مجموعه تئاتر شهر برگزار میشود.
براساس این گزارش سهشنبه (دهم تیرماه) هم جلسه نمایشنامهخوانی نمایشنامه «غزل کفر» به نویسندگی امیر دژاکام و کارگردانی رضا بهرامی در تالار سایه مجموعه تئاتر شهر برگزار شد.
نمایشنامهخوانیهای رویداد «خیمه هنر» فرصتی ویژه برای دیدار با آثار معاصر و کلاسیک تئاتر ایران در قالبی تازه و با حضور هنرمندان شاخص این حوزه است و علاقهمندان میتوانند برای حضور در این رویداد رایگان به تالار سایه مجموعه تئاتر شهر مراجعه کنند.
تماشای یک گونه هنری فراموش شده تا شنیدن موسیقی گوشهای از ایران
براساس اعلام انجمن موسیقی ایران، پنجمین ویژهبرنامه عاشورایی «خیمه هنر» شامگاه سهشنبه (۱۰ تیرماه) همزمان با پنجمین روز از ماه محرم در پهنه رودکی برگزار شد. در ابتدای این برنامه، مجلس شبیهخوانی حضرت علیاکبر (ع) به سرپرستی جمالالدین قاسمی اجرا شد.
مجلس تعزیه حضرت علیاکبر(ع) یکی از مشهورترین و تأثیرگذارترین مجالس تعزیه است که به شهادت حضرت علی اکبر(ع) در واقعه کربلا میپردازد. این مجلس معمولاً با شکوه و عظمتی خاص اجرا میشود و شامل صحنههایی از میدان جنگ، رجزخوانیهای حضرت علیاکبر، نبرد تن به تن با دشمن و در نهایت شهادت اوست.
بعد از پایان تعزیه و پس از اقامه اذان و نماز، نواهای مقامی (شهادتنامه)، گاهگریو بختیاری از گروه «تاراز» متشکل از میلاد پولادی (خواننده) و پیام بهرامی (نی) انجام گرفت. گاهگریو نوعی موسیقی و آواز حماسی و عزاداری است که در فرهنگ بختیاریها رایج است و در مراسم سوگ و عزاداری برای درگذشتگان اجرا میشود.
این آواز معمولاً توسط توشمالها (اجراکنندگان موسیقی بختیاری) و با استفاده از سازهایی مانند نی و دُهُل اجرا میشود. گاگریو به معنای «بگو و گریه کن» است و به عنوان یک مرثیه حماسی برای فرد متوفی شناخته میشود. گاهگریوخوانی به صورت معمول در موسیقی مقامی توسط بانوان ایل انجام میشده است.
در ادامه برنامه، گروه سازهای بادی متشکل از علی ضرابی (ترومپت)، محمدرضا پناهینژاد (درام)، امیرحسین زبردست (ساکسفون)، شایان هاتف (ترومپت) و رامتین وقاری (کلارینت) به اجرای نواهای ماندگار حسینی پرداخت.
خوانش شعر آیینی توسط هادی جانفدا صورت گرفت. او پس از ادای احترام به ساحت مقدس ابا عبدالله الحسین(ع)، شعر «تو ای شور نهان» را خواند. این شعر بخشی از یک شعر طولانیتر به نام (افسانه) اثر نیما یوشیج است که در قالب مثنوی سروده شده و در آن عناصری مانند شور، غم، و ناله استفاده شده است. قطعه بعدی ترانهای در وصف حضرت رقیه (س) با نام «تو وقتی اومدی گفتم» بود. این شعر بیانگر غم و اندوه و مظلومیت کودکی است که در شرایط سخت و در نبود پدر، مجبور به تحمل سختیها و گریهکردن است.
حامد محضرنیا خواننده پاپ نیز در این برنامه نوحههایی در وصف حضرت قاسم (ع) و امام حسین (ع) اجرا کرد. همچنین در حاشیه برنامههای چهارمین روز از همان لحظه ابتدا، نقاشی قهوهخانهای توسط سعید و سهیل مسیبی انجام گرفت.
محمدحسین اسماعیلی مدیرکل دفتر برنامهریزی و آموزشهای هنری، بابک رضایی مدیرکل دفتر موسیقی، محمدعلی مرآتی مدیرعامل انجمن موسیقی ایران، نادرمحمد آهنگربیک نوازنده دوتار از حاضران این برنامه بودند.
اعلام جزئیات بخش هنرهای تجسمی رویداد «خیمه هنر»
براساس اعلام روابط عمومی اداره کل هنرهای تجسمی، تعدادی از هنرمندان فعال عرصه هنرهای تجسمی همزمان با ویژهبرنامه «خیمه هنر»، با همکاری اداره کل هنرهای تجسمی وزارت فرهنگ آثاری مرتبط با ایام سوگواری شهادت حضرت سید الشهدا (ع) را در پهنه رودکی تولید و ارائه می کنند.
هنرمندان این ویژه برنامه طی روزهای دهم، یازدهم و دوازدهم تیرماه از ساعت ۱۷ تا ۲۱ همزمان با اجرای دیگر برنامههای نمایشی و موسیقایی که در رویداد «خیمه هنر» برگزار میشود، به خلق آثار مرتبط با مضامین عاشورایی در حوزههای نقاشی، خوشنویسی، کالیگرافی، چاپ دستی، پتینه روی چوب و نقاشی روی چرم میپردازند.
بر اساس اعلام دبیرخانه رویداد، آثار خلقشده در این کارگاه پس از طی فرآیند ارزیابی و انتخاب، در پایگاه تخصصی هنر شیعی منتشر شده و در اختیار علاقهمندان، پژوهشگران و مجموعهداران قرار خواهد گرفت.
این رویداد با همراهی و مشارکت مؤسسه توسعه هنرهای تجسمی معاصر، صندوق اعتباری هنر، انجمن فرهنگی هنری «طلیعه آفتاب»، کانون هنرمندان ایثارگر و اداره کل هنرهای تجسمی برگزار میشود.
سمیه ولیان دبیر بخش هنرهای تجسمی، فائزه قائمیمنش، هویدا بیکعلی، فاطمه رضایی، راضیه رازگردانی، رویا افتخاری، علی پیرانی، نازنین زهرا لهوردیان، مینا امدادی، فریبا رخستی، اعظم علیزاده نیک، عبدالرحمن پوربافرانی، امیرحسن طاسباز، مهدی الهوردیان، بنفشه اسداله زاده، عباس عباسی هنرمندان و اعضای ستاد برگزاری بخش هنرهای تجسمی رویداد «خیمه هنر» را تشکیل میدهند.
پروژه «خیمه هنر» توسط معاونت امور هنری در قالب محفل عاشورایی هنرمندان ششم تا ۱۵ تیرماه از ساعت ۱۸:۳۰ تا ۲۲ همزمان با دهه اول ماه محرم در پهنه فرهنگی هنری رودکی برگزار میشود.
ایسنا