طیبه رضوانی در پیرامون شرایط فعالیت برای نویسندگان کودک و نوجوان در بازار نشر گفت: رخدادهای اخیر اقتصادی در حوزه نشر و نابسامانی ناشران به علت فشار اقتصادی و افزایش قیمت کاغذ باعث شده مشکلات متعددی برای نویسندگان رخ دهد.
وی در همین راستا ادامه داد: فشار اقتصادی بر روی مجلههای کودک سبب شده بسیاری از این مجلهها به تعدیل نیرو و تعطیلی کشانده شوند و این امر تاثیر فراوانی بر فعالیت نویسندگان گذاشته، من نیز با وجود علاقه فراوانی که به حوزه تولید آثار ادبی برای بچه ها داشتم حدود یکسال است که به فعالیت نویسندگی در حوزه بزرگسال پرداخته ام.
رضوانی در مورد شرایط اقتصادی و تولید محتوا بیان کرد: کتابهایی که برای انتشار به ناشران داده میشود پس از ماهها و آن هم بدون پرداخت دستمزد نویسنده منتشر میگردد و این امر برای نویسنده بسیار دلسرد کننده است، همین تکرار دلسردی است که باعث فاصله گرفتن نویسنده از فعالیت خود میشود، اکنون شرایط برای نویسندگان به نحوی شده که تنها کسانی که عاشق فعالیت در حوزه ادبیات هستند همچنان در این ژانر حضور دارند البته شرایط برای ادامه فعالیت ناشران نیز بسیار دشوار شده است.
ناشران پر کار
وی استقبال از کتاب کودکان در جامعه را مورد بررسی قرار داد و ابراز کرد: ناشران کتاب کودک همواره از جمله ناشرانی هستند که فعالیت آنها در هر شرایطی رونق دارد، زیرا خانواده توجه خاصی به رشد فکری کودکان خود داشته و برای خرید کتاب کودکان توجه و اسرار خاصی دارند.
این نویسنده کتاب ابراز کرد: ممکن است خانوادهای کتاب بزرگسال را از سبد خرید خود حذف کند، اما برای کودکان دست به این کار نمیزند با این حال مشکلات اقتصادی تاثیر همه جانبهای بر حوزه نشر داشته و تولید محتوا و مجله مخصوص کودکان را نیز تحت تاثیر قرار داده در حالی که نویسندگان و شاعران کودک از تعدادشان کاسته نشده و هریک از این افراد اگر بخواهند محتوای خود را منتشر کنند نیازمند مجلهها و یا انتشارات بسیاری است.
نویسنده کتاب «شکمو» تصریح کرد: برخی میگویند نویسندگانی که امروز در حوزه کتاب کودک قلم فرسایی میکنند افرادی هستند که رانت خاصی دارند و یا عاشقانه کار خود را ادامه میدهند آن هم بدون دستمزد البته من با نظریه دوم موافقم و معتقدم اگر چه الان تنها تعداد محدودی نویسندگان صاحب نام هستند که با آنان قرار داد بسته میشود، اما بازهم معتقدم تنها کسانی که عاشق نویسندگی در حوزه کودکان هستند توانسته اند در حوزه کودک ثابت قدم باقی بمانند، زیرا فضای نویسندگان کودک اصلا خوب نیست.
اوضاع به ضرر نشر است
وی به حق تالیفها و حقوق نویسندگان اشاره و اظهار کرد: نویسندگان همواره اقشار ضعیفی هستند و آنها در حوزه نشر بیشترین صدمه را متحمل شدهاند، زیرا ناشران با دادن حق التالیف مشخص و یا خرید امتیاز کتاب برای همیشه میتوانند بعد از چند چاپ سود بیشتری را داشته باشند، اما نویسنده با فروش حق التالیف کتابش برای همیشه از دریافت حق انتشارهای بعدی محروم میشود و منفعت نمیبرد.
رضوانی افزایش سرانه مطالعه را مورد بررسی قرار داد و خاطرشان کرد: افزایش سانه مطالعه عاملی مهم در رفع بسیاری از موانع است چنانچه مطالعه افزایش یابد و در کنار آن مسئولان امر برای تعالی یافتن حوزه نشر و فرهنگ چاره اندیشی کنند آنگاه میتوانیم شاهد رفع شدن بسیاری از چالشهای حوزه نشر باشیم.
بولتن نیوز