- فرهنگی, فیلم و سینما

سهم «هنر هفتم» در توسعه مفاهیم و ارزش های دینی

رسانه ها به عنوان یکی از نهادهای اجتماعی کارکرد انتقال میراث فرهنگی، اجتماعی و ارزش های جوامع را بر عهده دارند. در عصر حاضر با توجه به نقش بارز آن ها در جامعه و اطلاع رسانی پیرامون موضوعات اجتماعی، سیاسی، فرهنگی و … سعی می کنند الگوهای نوینی را به جوامع وارد کنند تا جایگزین فرهنگ ها، ارزش ها و الگوهای سنتی شوند.

سینما به عنوان یک رسانه و هنر می تواند با ظرافت، بسیاری از مفاهیم دینی را ترویج کند چرا که سینما از جنس ابزاری است که با ذوق، افکار و اندیشه افراد سروکار دارد لذا بایستی ارتباط نزدیک با حوزه دین داشته باشد بنابراین توجه به هنر هفتم و سینما جهت انتقال و معرفی آموزه های دینی و مذهبی می تواند در مقابله با تهاجم فرهنگی دشمن اثرگذار باشد.

در واقع سینما کارآمدترین شیوه برای گسترش فرهنگ دینی و توسعه سینمای فرهنگی در بین جامعه است. ممکن است داستان درباره شخصیت های مذهبی نباشد یا اصلا شخصیت ها غیر مذهبی باشند اما خود داستان تاثیر دینی دارد. از آنجا که ابزارها و رسانه های سنتی به تدریج  عملکرد خود را در مقابل ذائقه جوانان از دست داده اند لذا لزوم راهکارهای جدید برای تبیین معارف دینی از ضرورت های مهم و اساسی است و در این میان به کارگیری صنعت سینما برای تبیین و گسترش فرهنگ دینی یکی از کارآمدترین شیوه هاست.

رسالت سینمای دینی

منظور از سینمای دینی ایجاد تعمیق و تفکر دینی به وسیله ابزار فیلم و سینماست که نتیجه آن تفکر، در بین هنرهای معاصر  که از جذابیت های بصری خاصی برخوردارند و به بیان دیگر صورت های نوینی از هنر را ارائه داده اند. یک فیلم سینمایی وقتی می تواند دینی باشد که در حوزه معرفتی و سیرت آن که شامل پیام های فیلم است، دینی عمل کرده و به ارزش های متعالی انسانی بپردازد و حیات طیبه را با تصویرسازی به پرده در آورد. در تعریف سینمای دینی نباید صرفا به ظواهر دین از جمله نماز، روزه، قرآن و زیارت بسنده کرد، بلکه فیلم دینی باید توانایی آن را داشته باشد که توجه تماشاگر را نسبت به مبدا و معاد برانگیزد  و او را از دام تعلقات به کثرت و ظواهر دنیوی نجات دهد.

هنر هفتم و انتقال مفاهیم ارزشی

بدیهی است، سینما آغاز شد تا مفاهیم خاص از جهان واقعی و اندیشه های خاص را منتقل کند که بشر بتواند جهان اسطوره ای خودش را خلق کند. انتقال مفاهیم دینی با ابزار هنر برای جوانان تاثیرگذاری بیشتری دارد و ضرورت انتقال مفاهیم دینی و انقلابی به نسل جوان با بهره گیری از ابزار هنر راهکاری برای تاثیرگذاری عمیق و ماندگاری داده هاست. جوانان بایستی با برخی مفاهیم ارزشی از جمله انقلاب اسلامی، جهاد، ایثار، شهادت، زندگی بزرگان دین، مفاهیم دینی و قرآنی و زندگی اهل بیت(ع) به عنوان الگو و … آشنا شوند و برای انتقال این مفاهیم زیبا، هنر وسیله ای مطمئن برای نسل جوان است.

امروزه هنر سینما که از آن به عنوان هنر هفتم یاد می شود تاثیرگذاری فوق العاده بر روی جوانان دارد و جهت شناساندن مفاهیم ارزشی و ابعاد وجودی زندگی پیامبران و به ویژه پیامبر مکرم اسلام (ص) که از سوی جریانات مذهبی غیر اسلام همچون مسیحیت و یهودیت علیه آن بزرگوار و فرهنگ متعالی شیعی تبلیغات سوئی صورت می گیرد می توان از این هنر استفاده کرد.

رشد سینمای دینی پس از پیروزی انقلاب اسلامی 

بنابراین سینمای دینی به عنوان یک هنر پویا مدنظر بوده و انقلاب اسلامی در شکل گیری آن اثر چشمگیری داشته است. هنر سینما در پرتو خورشید انقلاب جلوه های نو در ایرانی اسلامی یافته است این در حالی است که قبل از انقلاب فیلم های ساخته شده  در کشور از محتوای ارزشمند تهی بوده است. پس از انقلاب  فیلم ها به سمت تعالی پیش رفت و هدفمند و جهت دار شد و رنگ و بوی الهی و عذفانی به خود گرفت. انقلاب اسلامی سعی کرد از هنر سینما برای توسعه تفکر دینی و فرهنگ و ارزش های دینی و انقلابی بهره بگیرد و در پی چنین اراده ای مقوله سینمای دینی پس از انقلاب شکل گرفت و رشد یافت.

لزوم تولید آثار فاخر دینی توسط هنرمندان متعهد و مجرب

با توجه به اینکه رسانه ها از جمله سینما و تلویزیون در دوران کنونی بخش جدایی ناپذیر از زندگی مردم شده اند و مردم در طول شبانه روز از محتوای آن در همه حوزه ها بهره می گیرند لذا این امر می طلبد که هنرمندان متعهد در سینما به موضوعات این مرزوبوم و فرهنگ متعالی قرآن و اهل بیت(ع) بپردازند تا با آثار ارائه شده از سوی غرب و دنیای هالیوود مقابله کند.اگر کسی معتقد به دین باشد، قطعا می‌تواند ابزار سینما را در خدمت اهداف دین قرار دهد و آن تعداد از کارگردانانی که این اعتقاد و باور را دارند، در حرفه خود موفق هستند.

 
خبرگزاری رضوی

دیدگاهتان را بنویسید