- فرهنگی, هنر

برگزاری «مجموعه اصفهان» در گالری دوران

نمایشگاهی از زیورهای الهام علیرضایی با نام «مجموعه اصفهان» به مناسبت روز جهانی صنایع‌دستی در نگارخانه دوران و با همکاری دفتر تخصصی هنرهای تجسمی شهرداری اصفهان برگزار شده است.

الهام علیرضایی به خبرنگار ایسنا گفت: آثار ارائه‌ شده در نمایشگاه «مجموعه اصفهان» شامل هشت جفت گوشواره است که با استفاده از پارچه زربافت اصفهان و در حقیقت با نگاهی تازه به این نوع پارچه و به‌صورت مدرن و امروزی ساخته ‌شده‌اند.

وی افزود: پارچه‌های زربافت که از تار و پود ابریشم تولیدشده و در آن‌ها از نخ گلابتون استفاده می‌شود از شاهکارهای صنایع‌دستی به‌جامانده از دوره صفویه در اصفهان است که متأسفانه به دلیل هزینه‌های بالای تولید در حال فراموشی است. من نیز به این دلیل نام نمایشگاه را «مجموعه اصفهان» گذارده‌ام، چراکه ادای دین شخصی من به صنایع‌دستی فاخر اصفهان است.

این طراح با بیان اینکه نمایشگاه «مجموعه اصفهان» بعد از ارائه در شهر اصفهان در یکی از شهرهای کشور آلمان نیز نمایش داده خواهد شد، گفت: این نمایشگاه تلاش برای بازیافت زربافت به‌عنوان هنری درخطر فراموشی است که البته در قالب بیانی نو و قابل‌ ارائه در قالب زیورهای ماندگار ارائه شده که برای مدت‌زمان طولانی می‌توان از آن‌ها استفاده کرد.

در بیانیه این نمایشگاه نیز آمده است که «مجموعه اصفهان ادای دینی است به اصالت و قدمت هنرهای سنتی و صنایع‌دستی فاخر ایران‌زمین که این روزها در پس شرایط سخت و چالش‌های مداومی که برای هنرمندان در عرصه‌های مختلف ازجمله طراحان و سازندگان زیور وجود دارد، کمتر موردتوجه قرارگرفته است! در این مجموعه هدف، تنها طراحی و ارائه‌ یک محصول چشم‌نواز تحت عنوان زیور نیست، آنچه به‌عنوان دغدغه، بانی چند سال پژوهش و درنهایت تولد مجموعه اصفهان است چیزی نیست جز اهمیت و ارج نهادن به آنچه ما به‌عنوان میراث فرهنگی در کشورمان داشتیم و داریم.

در روزهایی که کمیت مدام فدای کیفیت می‌شود و الگوبرداری‌های ناشیانه بیش ‌از پیش انگیزه را برای طراحان حقیقی خاموش می‌کند، مجموعه اصفهان نمادی از تازگی یک خلق نو همراه با سبک و سیاق‌هایی است که در تاریخ هنر سرزمینمان به ثبت رسیده‌اند شاید که دریچه‌ای باشد برای ماندن یا حفظ و بقای آنچه داریم برای آینده».

ضرورت ورود همه نهادها به مقوله هنر

مهدی تمیزی، مدیر دفتر تخصصی هنرهای تجسمی شهرداری اصفهان نیز به خبرنگار ایسنا گفت: دفتر تخصصی هنرهای تجسمی شهرداری اصفهان با همکاری گالری دوران به مناسبت روز جهانی صنایع‌دستی برابر با بیستم خردادماه نمایشگاهی را بر مبنای زیورآلاتِ طراحی‌شده توسط الهام علیرضایی برپا کرده است. ویژگی این زیورآلات که به نام «مجموعه اصفهان» نام‌گذاری شده این است که مبنای اصلی آن‌ها پارچه زربافت اصفهان است که یکی از گران‌بهاترین پارچه‌های جهان به شمار می‌رود و در آن‌ها از نقوش اصیل ایرانی نیز استفاده می‌شود.

وی با بیان اینکه تولید پارچه‌های زربافت از هنرهایی است که متأسفانه رو به فراموشی می‌رود و تلاش هنرمندانی مانند علیرضایی این است که با به‌کار بردن این پارچه در آثار هنری خود، چنین فرهنگ و هنری را زنده نگه ‌دارند، تأکید کرد: امیدواریم این هنر که از دیرباز در تاریخ هنر ایران وجود داشته و همیشه یگانه و سرآمد بوده و در بین دیگر کشورها نیز نامدار و آشنا است بازتولید شده و به سمت هنرهای فراموش‌شده حرکت نکند.

تمیزی ادامه داد: دفتر تخصصی هنرهای تجسمی و موزه هنرهای معاصر اصفهان از زمانی که بنای این موزه در حال مرمت است تلاش می‌کند تا پای خود را از کالبد موزه بیرون گذاشته و نمایشگاه‌هایی را با همکاری گالری‌های خصوصی در اصفهان برگزار کند؛ ضمن اینکه در چهار سال گذشته موزه هنرهای معاصر اصفهان حمایت و پشتیبانی از گالری‌های خصوصی را جزو وظایف خود دانسته، به‌طوری‌که دو گالری معتبر و قدیمی اصفهان یعنی گالری‌های کلاسیک و آپادانا را به‌صورت ویژه در موزه هنرهای معاصر اصفهان معرفی کرده و اکنون نیز که موزه تعطیل است دفتر هنرهای تجسمی تلاش می‌کند تا با سایر گالری‌ها تعامل داشته باشد.

رئیس موزه هنرهای معاصر اصفهان پرداختن به هنر را وظیفه همه نهادهای متولی فرهنگ و هنر و حتی سایر سازمان‌ها خوانده و گفت: به‌طور یقین تمام نهادهای متولی فرهنگ و هنر و حتی نهادهایی که مأموریت آن‌ها چنین حوزه‌ای نیست و درواقع همه مردم وظیفه دارند که به هنرهای در حال فراموشی بپردازند و تلاش کنند تا هنرهای اصیل ایرانی از کشورمان رخت برنبندند؛ به‌طور مثال نهادی مانند شهرداری، حوزه هنری، اداره فرهنگ و ارشاد و اسلامی و اداره میراث فرهنگی و صنایع‌دستی و گردشگری موظف به تلاش در جهت مانا کردن هنرهای در حال فراموشی هستند، حتی نهادهایی که چنین مأموریتی ندارند و از سر علاقه‌مندی به آن وارد می‌شوند مانند کارخانه‌های فولاد، ذوب‌آهن، سیمان و هر نهاد دیگری باید خود را موظف بداند که به ‌غیر از فعالیت‌های خود در جهت رفتارهای اجتماعی، به مسئله هنر و به‌ویژه هنرهای در حال فراموشی و یا هنرهای فراموش‌شده نیز بپردازد.

وی ادامه داد: بسیاری از نهادها و مخصوصاً کارخانه‌های بزرگ که ثروت زیادی هم دارند بخش قابل‌توجهی از ثروت خود را در حوزه ورزش صرف کرده و فعالیت‌هایی مانند باشگاه‌داری و تیم داری و مانند آن‌ها را انجام می‌دهند، اما متأسفانه دیده نمی‌شود که بخشی از این ثروت به حوزه فرهنگ و هنر اختصاص پیدا کند و این یکی از مواردی است که همیشه باعث تعجب جامعه هنری است که چرا ثروت یک کارخانه صرفاً باید صرف ورزش شود!

علاقه‌مندان برای بازدید از نمایشگاه «مجموعه اصفهان» می‌توانند تا روز جمعه بیستم خردادماه صبح‌ها ساعت ۱۰ تا ۱۴ و بعد از ظهرها ساعت ۱۷ تا ۲۱ به نگارخانه دوران معاصر، واقع در اصفهان، چهارباغ بالا، حدفاصل کاخ سعادت‌آباد و چهارراه نظر، بن‌بست ۱۳، پلاک ۵ مراجعه کنند.

ایسنا

 

دیدگاهتان را بنویسید