جشنواره فضای مجازی حکیم ابوالقاسم فردوسی توسط مرکز توسعه فرهنگ و هنر در فضای مجازی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، امروز ۲۷ بهمنماه برگزار شد.
وی با بیان اینکه جشنواره مجازی حکیم ابوالقاسم فردوسی در بستر فضای مجازی با رویکردی به کلان برنامههای وزیر فرهنگ در راستای پاسداشت و تقویت اصالت و هویت ایرانی ـ اسلامی و با نگاه ویژه به نسل جوان شکل گرفت، افزود: با آگاهی بر این امر که رشد سریع فناوریهای نوین موجب شکافی عمیق میان نسل جوان و ارزشهای فرهنگ ایرانی شده است، وظیفه خود دانستیم با بهرهگیری حداکثری از ظرفیتها و فرصتهای فناوری این جشنواره را برگزار نماییم. زیرا استفاده از فضای مجازی مهمترین و شاید تنها ابزار مؤثر برای انتقال، حفظ و ترویج هویت ملی به نسل جوان است که بیشترین زمان خود را در فضای مجازی میگذرانند.
پورابوالقاسم بیان کرد: مردم ایران هزاران سال مدام شاهنامه را خواندهاند و در ناخودآگاه خود با آن همذاتپنداری کرده و انس گرفتهاند؛ استقبال از انتشار این فراخوان ما را حیرت زده کرد؛ از تمام استانهای کشور در دو بخش اصلی شاهنامهخوانی و نقالی در رده های سنی مختلف شرکتکننده داشت که نشان از استقبال مردم برای خلق در آفرینش و فعالیتهای فرهنگی است … فضای مجازی قطعاً در عمومیسازی دسترسی مردم برای خلق محتوای فاخر و فرصتهای فرهنگی آسانترین و مثمرثمرترین بستر است.
وی اظهار کرد: امانتداری حکیم ابوالقاسم فردوسی در برجستهسازی ارزشها در قالب روایت اساطیر ایرانی و صداقت گفتار و تفکر او بر پایه خرد و راستی، باعث شده است دوست و دشمن به تحسین او بپردازند و تأثیرگذاری فرهنگی او غیر قابل انکار باشد. چه اثری جهان شمولتر از شاهنامه میتواند به بازنمایی و واقعیسازی تصویر اصالت و هویت ایران و ایرانی در عرصه بینالملل یاری رساند؟
رئیس مرکز توسعه فرهنگ و هنر در فضای مجازی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی بیان کرد: مرکز توسعه فرهنگ و هنر در فضای مجازی وظیفه خود میداند که با بهرهگیری از ظرفیتهای فناوری برای مشارکت هدفمند مردم، کنشگران فرهنگی هنری و ذینفعان فضای مجازی و حمایت از تولید و نشر محتوای مؤثر و جریانساز و غنیسازی محتوای فرهنگی و هنری کشور در فضای مجازی در جهت بهبود ارزشها و نگرشهای ایرانیان به ویژه نسل جوان در حوزه مؤلفههای هویتی، سیاستگذاری و برنامهریزی نماید.
همچنین پیام خالقی مطلق نیز پیامی را ارسال کرده که متن آن، به شرح زیر است:
به نام خداوند جان و خرد
با درود و پیشکش ادب و احترام به باشندگان این آیین که به نام و یاد فردوسی و شاهنامۀ او گرد هم آمدهاند.
مگر میشود از ایران گفت و از شاهنامه نگفت؟ مگر میشود از ایران گفت و از فردوسی نگفت؟ شاهنامهای که از بیت اول تا بیت آخرش ستایش ایران است. شاهنامهپژوهی و تصحیح شاهنامه برای من هم از عشق به ایران ریشه میگیرد. درواقع شاهنامه برای من کار نیست، کارنامه است؛ شغل نیست، مشغله است.
همیشه برای ایرانیها البته دو موضوع اهمیت داشته است؛ یکی توجه به میهن، فرهنگ و تاریخشان و دوم، توجه به زبان و ادبیات فارسی که بزرگترین پیام شاهنامه برای ایرانیان است و برای جهانیان هم توجه به انسانیت، عدل، داد، امنیت و اخلاقیات. البته پیامی که شاهنامه برای همیشه ایرانیان بهصورت روزآمد دارد، توجه به سرزمین، زبان، فرهنگ و تاریخمان است.
شاهنامه کهنترین اثر شعر فارسی است که به طور کامل به دست ما رسیده است. میتوان تأثیر بزرگ این کتاب را بر سراسر ادب فارسی حدس زد. نه تنها مورخان و فرهنگ نویسان و حماسهسرایان و مؤلفان کتب اخلاق، بلکه اکثر متفکران و شعرای بزرگ زبان فارسی، از آن میان شیخ فریدالدین عطار، عمر خیام، شیخ اشراق سهروردی، مولانا، سعدی و حافظ، هریک به نحوی از شاهنامه تأثیر پذیرفتهاند.