- نمایش خانگی

تاسیان؛ جسور و واقعی اما تلخ

 
 سریال «تاسیان» از همان نقطه شروع پرحاشیه بود. بعد از انتشار قسمت سوم توقیف شد و صدای اعتراض مخاطبان و منتقدان و سینماگران را بلند کرد. بعد از آن اما روندی آرام و منطقی داشت و مخاطبان زیادی را با خودش همراه کرد. خیلی‌ها معتقدند پاکروان به اندازه «خاتون» در‌ «تاسیان» موفق نبوده است. شاید این مقایسه میان دو اثر عاشقانه تاریخی، در جاهایی درست به نظر برسد اما با نگاهی به این سریال می‌توان دریافت که پاکروان در «تاسیان» جسورانه‌تر عمل کرده و مقابل سدهای زیادی ایستاده است. او از ارزش گفت‌وگو، تعامل و تلاش برای سازش به جای جنگ در ادوار مختلف تاریخ گفته و عاشقانه تاریخی قابل‌قبولی ارائه کرده است؛ سریالی که با وجود تلخی‌ها خاطرات زیادی را در ذهن‌مان باقی خواهد گذاشت.

 

به گزارش فیلم‌نیوز، به بهانه پایان سریال «تاسیان» مروری داریم بر حواشی و نکات مهمی باعث می‌شود این سریال در ذهنمان ماندگار شود.
«تاسیان» از همان قسمت اول به خاطر نوع پوشش و تمرکز روی زندگی شاد یک خانواده ثروتمند پیش از انقلاب، با مخالفت‌هایی روبه‌رو شد اما خبری از توقیف نبود تا زمانی که قسمت سوم آن منتشر شد. در ساعات پایانی روز یکشنبه 5 اسفند یعنی دو روز بعد از انتشار قسمت سوم، اعلام شد که این سریال به علت توقیف نداشتن مجوز تولید و پخش به دستور قوه قضاییه توقیف شده است. در ادامه هم گفته شد که عوامل سریال باید ضمن کسب مجوز تولید و پخش، ایرادهای سریال را هم اصلاح کنند. توقیف این سریال با اعتراض‌های بسیار زیادی از سوی عوامل، اهالی سینما، منتقدان و مخاطبان روبه‌رو شد.

 

نامه تند تینا پاکراوان | تینا پاکروان بعد از توقیف «تاسیان» نسبت به این اقدام معترض شد و گفت به نظرش این رفتار نشانه هجمه و پرونده سازی سازماندهی شده است. او تاکید کرد در تمام این سال‌ها تصویری که از یک ساواکی در تلویزیون به ما نشان داده‌اند، همراه با کلیشه‌هایی همچون کراوات و مشروب و سیگار بوده است. بعد وقتی نوبت به سریال ما می‌رسد، اعتراض می‌کنند که چرا شرب خمر نشان داده‌اید.

مگر من می‌توانم تصویر یک ساواکی را در حال نماز خواندن نشان دهم؟ طبقه‌ دیگری هم در سریال داریم که هم نمازشان را می‌خوانند و هم اعلامیه‌شان را پخش می‌کنند. طبقه دیگری هم همان زمان بوده‌اند که سینما می‌رفتند، موسیقی گوش می‌دادند و مشروب هم می‌خوردند. درباره موضع‌گیری ناگهانی ساترا هم گفت: «ما برای این سریال ۱۷ ماه مشغول رفت و آمد به ساترا بودیم، چطور می‌شود ناگهان صحبت از توقیف کرد؟» و بعد هم صراحتا گفت داستان «تاسیان» عاشقانه است و فقط در این بستر تاریخی روایت می‌شود. بعد از این اعتراض‌ها بالاخره انتشار سریال به جریان افتاد.4

طراحی صحنه و لباس موفق | «تاسیان» به لحاظ بصری، سریال جذابی به نظر می‌رسید. از همان ابتدا رنگ‌ها و طراحی لباس‌ها بخصوص در رابطه با کاراکتر شیرین، بسیار به چشم می‌آمد و نشان از زندگی آرام و بی‌دغدغه او داشت. رنگ اتاق و لباس‌هایش را باهم ست می‌کرد و نگرانی‌اش از بابت این بود که چاپخانه نتواند رنگ مورد علاقه‌اش را دربیاورد. رفته رفته اما اهمیت رنگ‌ها از دست رفتند و حتی سبک لباس پوشیدن شیرین هم تغییر کرد. علاوه بر شیرین، سایر شخصیت‌ها هم طراحی لباس هوشمندانه‌ای داشتند و طراحی صحنه هم در بخش‌های مختلف، کاملا توانسته بود حال‌وهوای آن دوره را القا کند.

رفاقت ماندگار امیر و سعید | یکی از نکات جذاب سریال «تاسیان» نمایش یک رفاقت ناب از امیر و سعید بود. سعید با بازی صابر ابر، با اینکه ساواکی معرفی می‌شد، اما در رفاقت چیزی کم نمی‌گذاشت. سکانس مستی امیر و سعید و رقص آنها کنار هم یکی از درخشان‌ترین سکانس‌های سریال بود. بعد از آن هم با اینکه سعید بارها جلوی امیر سنگ انداخت اما در نهایت، نشان داد پای رفاقتش مانده است. بعد از قتل غیرعمد سعید به دست امیر، نامه او در اختیار عمه‌ی شیرین قرار گرفت و ما هم از محتوای آن مطلع شدیم. سعید بار دیگر رفاقتش را به امیر ثابت کرد و به بهترین شکل، وقایع را برای شیرین روایت کرده بود؛ نامه‌ای که هیچ‌گاه به دست شیرین نرسید.

کاراکتر جذاب جمشید نجات| از میان کاراکترهای سریال «تاسیان»، یکی از محبوب‌ترین‌ها، جمشید نجات با بازی بابک حمیدیان بود. حمیدیان با گریمی متفاوت، به قالب مردی میانسال در دهه پنجاه درآمد و به عنوان پدر یک دختر جوان نقش‌آفرینی کرد. او لحن یک تهرانی اصیل را برای خودش در نظر گرفت و در طول مدت سریال به قدری نقش خودش را درس و دقیق ایفا کرد که همه به او علاقه‌مند شدند. با اینکه مقابل دخترش سنگ می‌انداخت اما همه به او حق می‌دادند و حتی در قسمت پایانی هم سریال خیلی‌ها در کامنت‌های مربوط به این قسمت نوشته بودند از مرگ امیر و شیرین ناراحت نشده‌اند واز اینکه نجات زنده مانده خوشحالند.

بازی موفق پانته‌آ پناهی‌ها | پانته‌آ پناهی‌ها هم یکی از بازیگران موفق این سریال است. او در نقش هما زنی میان‌سال اما سردوگرم چشیده ایفای نقش می‌کند و این ویژگی در چین و چروک چهره و سپیدی موهایش نمود پیدا کرده است. او همزمان زنی خوش‌پوش و امروزی در مختصات زندگی دهه 60 را دارد. پناهی‌ها برای نقش هما به‌خوبی برای بروز احساسات درونی خود از اجزای مختلف چهره‌اش بازی گرفته و به همین دلیل از معدود بازیگرانی است که در قاب‌های بسته هم می‌تواند به‌خوبی احساسات متناقض و متفاوتی را به مخاطب منتقل کند. بازی با چشم‌ها و فرازوفرود ضرباهنگ بیان کلمات در موقعیت‌های مختلف هم از دیگر تمهیداتی است که این بازیگر برای ارائه باورپذیرتر نقش «هما» از آن بهره می‌گیرد.

ظهور چهره جدید| ریحانه رضی بازیگر نقش حوری، یکی از چهره‌های جدیدی بود که به واسطه «تاسیان» معرفی شد. او ابتدا به عنوان زنی خوش‌پوش و بلوند معرفی می‌شد که با مردهای سریال رابطه مرموزی داشت اما رفته‌رفته شخصیت او بهتر شکل می‌گرفت و از حالت مرموز خارج می‌شد. از زمان فاش شدن راز جمشید نجات، بازی درخشانی از خودش به نمایش گذاشت. این نقش ظرفیت بالایی برای اکت‌های اغراق‌شده و انحرافی داشت اما رضی به‌خوبی توانست شمایل مرموز این شخصیت در قسمت‌های قبلی را حفظ کند و سپس با خروج از سایه، مورد پذیرش مخاطب قرار بگیرد.

کارگردانی جسور پاکروان | شاید در مقایسه با سریال «خاتون»، نتوانیم «تاسیان» را یک اثر قدرتمند معرفی کنیم اما تینا پاکروان به عنوان یک کارگردان، در این سریال جسورانه عمل کرد و برای اولین‌بار تصویری واقعی و به‌دور از کلیشه‌ها به تصویر کشید. همه ما می‌دانیم که شخصیت‌ خوب و بد نداریم و درون هرکس حتی بدترین فردی که می‌شناسیم هم رگه‌هایی از خوبی دیده می‌شود. به همین دلیل هم وقتی می‌بینیم پاکروان حس رفاقت را در یک مامور ساواک با همه خشونت‌هایش پررنگ می‌کند، به واقعی بودن این شخصیت بیشتر پی می‌بریم. همچنین درباره جمشید نجات، مردی ثروتمند و کارخانه‌دار که نه آزارش به کسی می‌رسد و نه رفتار زشتی با آدم‌ها دارد. پاکروان پا را از کلیشه‌ها فراتر گذاشت و هم طراحی شخصیت‌ها و هم در طراحی لباس‌ و گریم، اثری نوآورانه خلق کرد.

حواشی سریال | سریال از ابتدای انتشار تا همین اواخر با حواشی مختلفی روبه‌رو بود. عده‌ای به مهمان‌های حاضر در شب‌های شهر گوته نقد کردند و برخی به نمایش رقص و مشروب و … در بازنمایی زیست ثروتمندان سال 1356 خرده گرفتند. بعضی دیگر نوشتند که پاکروان به دنبال موجه جلوه دادن ساواک بوده و شکنجه‌های آن دوره را به عشق و عاشقی یک نفر تقلیل داده است. در طول سریال پاسخ همه این نقدها داده شد اما کماکان اعتراض‌ها ادامه داشت. همین اواخر طراح لباس سریال «تاسیان» اعلام کرد به‌خاطر بازنشر عکس‌های شخصیت‌های سریال «تاسیان» آنهم با مجوز فیلیمو در صفحه شخصی‌اش، به 91 روز حبس تعزیری با پرداخت جریمه محکوم شده است. رئیس انجمن صنفی طراحان صحنه هم نسبت به این حکم اعتراض کرد.  بهرحال داستان سریال «تاسیان» در سال 1356 می‌گذرد و الهام معین تلاش کرده برای طراحی لباس‌های این اثر، به مد لباس در آن سال پایبند باشد.

واکنش‌ها به پایان‌بندی | تا قبل از پایان قسمت آخر همه منتظر بودند ببینند سرنوشت شخصیت‌ها چه می‌شود و تینا پاکروان قرار است تکلیف همه آنها را چطور روشن کند. خیلی‌ها فکر می‌کردند در نقطه پایان امیر تنها زنده می‌ماند و همه را به کشتن می‌دهد اما داستان اینگونه رقم نخورد و سکانس پایانی به اثری عاشقانه و تلخ تبدیل شد. واکنش‌ها نسبت به پایان سریال متفاوت است. خیلی‌ها معتقدند بعضی سوال‌ها پاسخ مناسبی نیافته‌اند و بعضی‌ها از اینکه نامه سعید به دست شیرین نرسیده است ناراحتند. با این حال در مجموع می‌توان گفت انتظارها را برآورده کرده و سکانس عاشقانه انتهایی، خیلی‌ها را به گریه انداخته است.«تاسیان» به کارگردانی تینا پاکروان در پلتفرم فیلیمو منتشر می‌شد که جمعه 3 مرداد به پایان رسید.