- اجتماعی, فرهنگی

تقدیر از منتخبین سی امین جشنواره تحقیقات و فناوری علوم پزشکی رازی

در مراسمی که با حضور دکتر مسعود پزشکیان، رئیس جمهور و دکتر محمدرضا ظفرقندی، وزیر بهداشت در دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی برگزار شد، از ۱۲ محقق در بخش برگزیدگان حقیقی و ۲۵ نهاد حقوقی و پژوهشی شامل دانشگاه‌های علوم پزشکی، مجلات علمی، مراکز تحقیقاتی، مراکز رشد، شرکت‌های دانش بنیان و موسسات غیردولتی حامی پژوهش تجلیل شد.

دانشگاه علوم پزشکی تهران در ادامه افتخارآفرینی‌های خود در همه ادوار این جشنواره این بار نیز رتبه اول را در ارزشیابی تحقیقات و فناوری در بین دانشگاه‌های تیپ ۱ به دست آورد.
مرکز تحقیقات غدد و متابولیسم دانشگاه رتبه اول مراکز تحقیقات بالینی با بیش از ۱۰ سال سابقه فعالیت و کمیته تحقیقات و فناوری دانشجویی دانشگاه برگزیده تیپ ۱ تحقیقات و فناوری دانشجویی شد.

در بخش حقیقی از دانشگاه علوم پزشکی تهران دکتر نیما رضائی رتبه اول علوم بالینی و سلامت، دکتر حسین قدیری هروانی رتبه اول فناوران سلامت، دکتر محمدعبدالاحد رتبه اول مخترعان کمیته فناوری سلامت، دکتر علیرضا حاجی زاده علیلو رتبه اول علوم پایه پزشکی و دکتر وفا رحیمی موقر رتبه سوم علوم بالینی و سلامت را به دست آوردند.

تاکید بر حل مشکلات جامعه
دکتر مسعود پزشکیان در آیین اختتامیه «سی‌امین جشنواره تحقیقات و فناوری علوم پزشکی رازی»، ضمن ابراز خرسندی از حضور در جمع صمیمی و بزرگ اساتید و دانشجویان علوم پزشکی اظهار داشت: همانگونه که وزیر محترم بهداشت گفت، علم و عالمی می‌تواند مشکلات ما را حل کند که عامل باشند، والا مشکلات به صرف کسب علم حل نمی‌شوند.
رئیس جمهور با اشاره به اینکه انسان به اعتبار دانایی مسجود ملائکی شد که خداوند را عبادت و تسبیح می‌کردند، افزود: اینجاست که ارزش علم مشخص می‌شود؛ علم و دانایی از هر چیز دیگری والاتر است و آنچه انسان را در هستی خلیفه و برتر می‌کند دانایی و علم است، در نتیجه اگر بخواهیم مشکلات را حل کنیم و اگر بخواهیم به اعتبار جاری بودن روح الهی در وجودمان، خدایی کار کنیم، باید به نیت عمل و تلاش برای رفع مشکلات، علم و دانایی کسب کنیم.

دکتر پزشکیان با بیان اینکه خداوند سقفی برای رشد انسان قرار نداده است، تصریح کرد: علم و دانایی به انسان توانایی تغییر و اصلاح می‌دهد و لذا ما از کسانی که در راه شکافتن جهل و نمایان کردن نور دانش تلاش می‌کنند، با جدیت پشتیبانی و حمایت می‌کنیم تا آن‌ها نیز متقابلا دانایی و توانایی خود را در مسیر حل مشکلات جامعه به کار بگیرند.
رئیس جمهور با تاکید بر اینکه هنر این نیست که ما دانایی و علم و توانایی‌های خود را در جایی دیگر عرضه کنیم، گفت: هنر این است که توانایی برآمده از دانایی خود را برای حل مشکلات و گرفتاری‌هایی که در کشورمان با آن‌ها مواجه هستیم، به کار بگیریم؛ این جایگاهی است که برازنده عالم، عامل معتقد و داناست. اینکه انسان بداند و بتواند یک بحث است، و اینکه بداند، بتواند و بخواهد مشکلات جامعه را حل کند، بسیار بالا و والاتر است.
دکتر پزشکیان اضافه کرد: شما دانشمندان بزرگ آمریکایی را ببینید که کشور خود را رها می‌کنند و سال‌ها به نقاط محروم و دورافتاده مثلا آفریقا می‌روند تا مشکل و گرهی را از کار بشر باز کنند، این افراد هستند که می‌توانند فضای روشن‌تر و آگاهی بیشتری در جهان ایجاد کنند.

۵۲ درصد از پژوهشگران برتر یک درصد پراستناد کشور از حوزه پزشکی هستند
وزیر بهداشت با بیان اینکه ۲۸ درصد اعضای هیات علمی از حوزه پزشکی هستند، اما ۳۷ درصد از تولیدات علمی را همین ۲۸ درصد انجام می‌دهند، گفت: ۵۲ درصد از پژوهشگران برتر یک درصد پراستناد کشور از حوزه پزشکی هستند.
به گزارش وب دا، دکتر محمدرضا ظفرقندی در اختتامیه سی امین جشنواره تحقیقات و فناوری علوم پزشکی رازی که صبح امروز با حضور رییس جمهور در سالن امام خمینی (ره) دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی برگزار شد، اظهار داشت: اعتقاد داریم توسعه هر کشور منوط به پیشرفت علمی است و هیچ توسعه‌ای رخ نمی‌دهد مگر اینکه پیش نیاز آن یعنی رشد علمی و تکریم عالمان محقق شود.
وی افزود: در طول تاریخ اگر به عالمان بها و ارزش داده شد، حکومت‌ها به رشد و توسعه خواهند رسید و هر کجا که عالم و عمل، مورد توجه قرار نگرفت، دوره رکود، نزول و کاهش سرعت توسعه کشور‌ها بوده است.
وزیر بهداشت با اشاره به رفتار ناشایست با عالمان در قرون وسطی در اروپا، گفت: وقتی عالمی مثل گالیله، یک مبنای علمی را مطرح می‌کرد برخی افراد که تفکرات خشک و متجحر داشتند، با عالمان برخورد و حتی تهدید به سوزاندن آن‌ها می‌کردند تا عذرخواهی کند. گالیله پس از عذرخواهی، پایش را به زمین کوبید و در دلش گفت که من باز هم می‌گویم زمین می‌چرخد و مبانی که مخالفان علم مطرح می‌کنند، نادرست است.
دکتر ظفرقندی تاکید کرد: اگر بخواهیم کشوری توسعه یافته باشیم و منافع ملی، در صدر اهداف مان قرار گیرد راهی نداریم مگر اینکه به پیش نیاز توسعه یعنی علم و تحقیقات و تکریم عالمان را سرلوحه کار خودمان قرار دهیم.
وی اهمیت دادن به دانش و دانشگاه‌ها از سوی همه ارکان حکومت را موجب توسعه کشورها، ارتقای شاخص‌ها و زندگی مردم دانست و با اشاره به رشد مجموعه‌های مختلف با استفاده از ظرفیت‌های ارزشمند بخش‌های تحقیق و توسعه، گفت: یک کارخانه اگر واحد تحقیق و توسعه نداشته باشد در طول زمان، مقهور بازار می‌شود و از بین می‌رود؛ کشور‌ها هم همین گونه هستند.
وزیر بهداشت وضعیت رشد علمی ایران در میان کشور‌ها را مناسب ارزیابی کرد و گفت: در رتبه ۱۷ تولید علم و رتبه ۱۵ دنیا در حوزه استنادات قرار داریم. همچنین تولید علم کشورمان در حوزه داروسازی در رتبه ۸، در حوزه دندانپزشکی در رتبه ۱۱ و در حوزه پرستاری در رتبه ۱۳ جهان است، اما باید به آینده بنگریم که اگر حمایت‌ها قطع شود و مشکلات، برطرف نشود نمی‌توانیم رشد صعودی داشته باشیم. اعتقاد داریم طلب علم، یک فریضه واجب است.

تکریم محققان موجب کسب دوباره رتبه‌های برتر عملی می‌شود
معاون تحقیقات و فناوری وزارت بهداشت در سی امین جشنواره علوم پزشکی رازی با بیان این که تکریم محققان موجب کسب دوباره رتبه‌های برتر عملی می‌شود، گفت: حضور رییس جمهور در این جشنواره پس از سال ۸۴ تاکنون نشان دهنده توجه به پژوهش در علوم پزشکی است.
دکتر شاهین آخونداده افزود: بعد از ۲۰ سال دوبار رییس جمهور برای تکریم محققان در جشنواره رازی حضور یافته است. اگر به محققان احترام بگذاریم دوباره می‌توانیم رتبه‌های بالای علمی را بدست آوریم.
وی ادامه داد: با این که ارزش ریالی جایزه‌های جشنواره افزایش یافته، ولی برای این دوره اعتبار کمتری هزینه کردیم، چون کیفیت را ارتقا دادیم.
دکتر آخوندزاده با اشاره به انتخاب ۱۲ محقق برتر در بخش حقیقی و برگزیدگی ۲۵ دانشگاه، مرکز رشد، شرکت‌های فناوری و دانش بنیان در بخش حقوقی، ابراز داشت: داشتن برنامه، نیروی انسانی مجرب، بودجه مناسب، صنعت خصوصی پویا و حضور در مجامع علمی بین المللی موجب رشد و توسعه علمی کشور در بخش پژوهش و تحقیقات خواهد شد. اما مهم‌ترین عامل تکریم دانشمندان است که در جشنواره‌هایی مثل رازی با حضور مسئولان ارشد کشور محقق می‌شود.
معاون تحقیقات و فناوری وزارت بهداشت ویژگی سی امین جشنواره رازی را توجه به کیفیت به جای کمیت برشمرد و گفت: نسبت به سال گذشته برگزیدگان کمتری داریم، زیرا در جشنواره سی‌ام محققان را بر اساس تراز ملی آن‌ها انتخاب کردیم. انتخاب برگزیدگان باید حداقل گردش پنجساله داشته باشد برای همین در جشنواره سی‌ام رازی افرادی برگزیده می‌شوند که در پنج سال گذشته برگزیده نشده بودند.
وی در پایان با اشاره به عدم تامین منابع مالی در برنامه هفتم توسعه برای ارتقای رتبه علمی کشور خواستار توجه به بودجه بخش پژوهش علوم پزشکی کشور شد.

۴۰۰ متقاضی در این جشنواره شرکت کرده بودند و کمیته داوران آثار را در سه حوزه علوم بالینی، علوم پایه و فناوری سلامت بررسی کرد.