- فرهنگی

جشنواره رشد دورنمایی از سال گذشته سینمای ایران است

نشست خبری پنجاه و چهارمین جشنواره بین‌المللی فیلم رشد صبح امروز ۲۶ آذر ماه با حضور مسعود جهانشاهی دبیر جشنواره و شفیع آقا محمدی رئیس هیات انتخاب داوران در مدرسه دارالفنون برگزار شد.

در ابتدای این برنامه آیاتی از کلام الله مجید و سپس سرود ملی کشورمان پخش شد.

مسعود جهانشاهی دبیر پنجاه‌وچهارمین جشنواره بین‌المللی فیلم رشد بیان کرد: جشنواره رشد قدیمی‌ترین جشنواره فیلم ایران است. این جشنواره بیش از ۶۰ سال است که در ایران برگزار می‌شود و اکنون در دوره پنجاه و چهار سالگی خود است.

وی ادامه‌داد: جشنواره رشد یک دورنمایی از سال گذشته سینمای ایران در حوزه کودک و نوجوان به جامعه ارائه می‌دهد. جشنواره رشد در آموزش و پرورش و سازمان پژوهش آموزش و برنامه ریزی انجام می‌شود. امسال همانند سال‌های گذشته فراخوان را اعلام کردیم و تا ۲۰ آبان ماه دریافت آثار را داشتیم و در نهایت ۵ آذر اختتام مهلت ارسال آثار بود و اکنون در دست هیات داوران است. روزهای نمایش آثار جشنواره از یکم تا پنجم دی ماه نمایش داده خواهد شد.

در ادامه دبیر جشنواره گفت: در سینما چقدر به کودک و نوجوان فکر می‌کنیم مسئله جشنواره رشد است. ما چه تعداد تولید فیلم خانوادگی داریم؟ این نکته مهم است که چه مطالبی در یک فیلم تولید می‌شود؟ سینمای ایران تبدیل شده است به سینمای مثبت هجده و آثاری که تولید می‌شود تنفس برای کودک و نوجوان ندارد.

وی گفت: ما حدود ۱۶ میلیون دانش آموز داریم و سن زیر دانش آموزی هم کودک محسوب می‌شود، با حاصل ضرب و محاسبه متوجه می‌شوید سهم تولید آثار سینما باید به کودک و نوجوان اختصاص داده شود. حضور جشنواره رشد از این جهت لازم است که نهاد تعلیم و تربیت باید در جشنواره حضور داشته باشد.

مطالبه گری شعار جشنواره پنجاه و چهارم رشد

شفیع آقا محمدی رئیس هیات انتخاب داوران جشنواره گفت: در گذشته به دنبال ارتقاء کیفیت در برگزاری جشنواره بودند و اکنون یک شعاری برای جشنواره تحت عنوان مطالبه گری انتخاب کردیم تا ضعف‌ها را به مسئولین برسانیم. برای مثال سال گذشته به این نتیجه رسیدیم که اگر آموزش و پرورش برای تولید فیلم‌های آموزشی و تربیتی جهت دهی انجام دهد، باید خود دست به کار تولید چند اثر سینمایی شود.

وی افزود: ما از این رنج می‌بریم فیلم‌هایی که به دست ما می‌رسد با مسائل آموزشی ما یکی نیست. جشنواره با یک بودجه محدود برگزار می‌شود و سال‌ها است با یک سکوت همراه است.

وی بیان کرد: ما امسال اهمیت ویژه‌‌ای به بحث فیلمنامه نویسی و فیلم‌سازی داده‌ایم. دوشنبه هفته آینده یک نشست تخصصی در خصوص بررسی بهداشت روانی کودک و نوجوان داریم.

حضور سینماگران و فعالین کودک و نوجوان در رشد

دبیر جشنواره گفت: ما امسال از سینماگران و فعالین حوزه کودک و نوجوان درخواست کردیم تا جشنواره حضور پیدا کنند. ما سراغ همه رفتیم و اتفاقا خیلی از بزرگان سینمای ایران که گله مند بودند کسی به سراغ ما نیامدند داریم. ما اکران آثار و برگزاری نشست‌ها را در سینما فلسطین داریم. همچنین شب‌ها هم برگزاری نمایش فیلم با حضور عوامل را داریم. 

وی بیان کرد: در این دوره از جشنواره رشد شرکت ۱۶ کشور در جشنواره را داریم. همچنین برای فیلم دروغ‌های زیبا تقدیری از استاد خسروشاهی خواهیم داشت.

وی تصریح کرد: ما امسال در سینما فلسطین، موزه سینما ومحدوده‌ای در شیان تهران نمایش آثار را خواهیم داشت. 

سپس گفت: ما در بخش ارسال آثار بخش فرهنگیان و دانش آموزی ۵۴ اثر بلند، ۲۵۴ اثر کوتاه، ۱۳۴ فیلمنامه،۷۵ مستند بلند، ۱۵۴ مستند کوتاه، ۷۶ پویانمایی داریم که به طور تفکیک شده ارسال اثر در بخش مستند بلند از سوی دانش آموزان نداشتیم.

در پاسخ به سوال باشگاه خبرنگاران جوان مطرح شد؛

دبیر پنجاه و چهارمین جشنواره رشد در پاسخ به سوال باشگاه خبرنگاران جوان گفت: وظیفه جشنواره‌ها تولید نیست و جشنواره فیلم رشد پنجاه و چهارمین دوره خود را در آموزش و پروش دارد. ما در آموزش پرورش سه قسمت داریم که در سینما کار می‌کنیم ما یک بخشی را در سازمان پژوهش برای هدایت آثار داریم. ما یک معاونتی به نام معاونت پرورشی داریم که این معاونت کار پرورشی برگزار می‌کند یعنی با برگزاری اردو‌ها دانش آموزان را به تماشای این آثار می‌گذارد. ما در آموزش پرورش نقش تنظیم‌گری و بررسی وضعیت سینمای کودک و نوجوان را داریم. 

وی افزود: حال حاضر مشکل اصلی ما در سینمای کودک و نوجوان این است که اصلا سینمای کودک و نوجوانی تشکیل نشده است. ما تعدادی فیلم داریم اما آنقدر رشد پیدا نکرده است تا رده سنی همه را در نظر بگیرد. در بخش داستانی بلند ما با یک رشد ۷۰ درصدی همراه شدیم که ۵۲ اثر به جشنواره ارسال شده است. این امر به دلیل کنشگری جدی همکاران ما در سال گذشته بوده است. 

وی تصریح کرد: ما فیلم‌ها را به لحاظ آموزشی و تربیتی بررسی می‌کنیم. ما فیلم آموزشی و تربیتی که برای دانش آموزان پخش کنیم نداریم.