فصل که تغییر میکند ذائقه ما هم همزمان با آن دستخوش دگرگونی میشود. بهمحض رسیدن بهار، مخصوصا هفتههای اول، احساس میکنیم چای و دمنوشهایی که در زمستان حسابی میچسبیدند و از نوشیدن آنها لذت میبردیم دیگر حالمان را جا نمیآورند. بیدلیل هم نیست. با جوانهزدن گلها و شکوفهها، بارانهای بهاری، نسیم ملایم و هوایی که بهشدت عالی است، باید هم دمنوش های بهاری با طعم سبکتر و تازهتر را ترجیح بدهیم.
دمنوش های بهاری بیشتر ترکیبی از شکوفهها و جوانه گلها هستند و رایحه آنها شیرین است. با این حال، شاید انتخاب آنها کمی سخت باشد. به همین دلیل، در این مطلب تعدادی از بهترین دمنوش های بهاری را معرفی کردهایم تا راحتتر انتخاب کنید.
۱. مخلوط چای سبز با شکوفههای بهاری
این دمنوش از مخلوط چای سبز و گلهای رنگارنگ با میوه پشنفروت (میوه گل ساعتی) که طعمی لطیف و شیرین دارد تهیه میشود. میتوانید بنشینید و در حالی که دورنمای سال پیش رو را برنامهریزی میکنید، یک فنجان از این دمنوش بهاری بنوشید. این دمنوش، هم رخ زیبایی دارد و هم طعمش فوقالعاده است.
محتویات
- گلرنگ؛
- چای سبز؛
- میوه گل ساعتی؛
- گلبرگهای گل رز؛
- گلبرگ همیشهبهار؛
- کمی ادویه دلخواه؛
- شکوفههای گل ختمی.
روش دمکردن
همه گیاهان را در یک فنجان بریزید، روی آن را با آبجوش بپوشانید و چند دقیقه بگذارید دم بکشد. درِ آن را حتما بگذارید. بعد، از صافی رد کنید و بنوشید.
۲. دمنوش سه نوع چای بهاری
این دمنوش را میتوانید به چند صورت تهیه کنید. ترکیبات هرکدام متفاوت است و میتوانید آنها را با توجه به ذائقهتان انتخاب کنید.
محتویات ترکیب اول
- علف لیمو؛
- چای سیاه؛
- پوست لیمو؛
- اسانس لیمو؛
- گلبرگ گل رز؛
- اسطوخودوس؛
- تکههای وانیل؛
محتویات ترکیب دوم
- گل رز؛
- گیلاس؛
- چای سبز.
محتویات ترکیب سوم
- پرتقال ؛
- چای سبز؛
- گلبرگهای گیاه گلرنگ؛
- گلبرگهای گل یاسمن؛
- اسانس پرتقال ماندارین یا نارنگی.
روش دمکردن
مانند چای آنها را دم کنید. اگر دمنوش آمادۀ این چایها را دارید نیز میتوانید مانند دمنوش چند دقیقه در آبجوش بگذارید تا دم بکشد.
۳. دمنوش گل صدتومانی و چای سفید از دمنوش های بهاری
این دمنوش مخلوطی از چای سفید و گل صدتومانی است. فقط یادتان باشد دو برگ بالاتر چای سفید (یعنی دو برگی که در یک شاخه گیاه، بالاتر از بقیهاند) و نیز لطیفترین گلبرگهای گل صدتومانی را انتخاب کنید. به این ترتیب، دمنوشی منحصربهفرد با طعم مغز دانههای آجیل و عطری مطبوع و شیرین خواهید داشت.
محتویات
- چای سفید؛
- گل صدتومانی.
روش دمکردن
مانند دمنوش بگذارید دم بکشد و بعد از چند دقیقه، صاف کنید و بنوشید.
۴. چای سفید سوزنی با بابونه و گل رز
این دمنوش آرامشبخش مخلوطی از چای سفید سوزنی با گلهای بهاری است. رایحهای سرشار از عطر گلها و طعمی باطراوت و قوی دارد که پس از نوشیدن، مدتی در دهان باقی میماند.
محتویات
- گل رز؛
- گل بابونه؛
- چای سفید سوزنی.
روش دمکردن
همه گیاهان را در یک فنجان بریزید و روی آن را با آبجوش بپوشانید، سپس درِ آن را بگذارید تا چند دقیقه دم بکشد. سپس صاف کنید و بنوشید.
۵. دمنوش علف لیمو با گل شاهپسند
این دمنوش بیشتر حالوهوای گردش در چمنزارهای تابستانی را دارد. دمنوشی سبک با عطر و طعمی ملایم است که خستگی را از تنتان درمیکند. از آنجا که کافئین ندارد، در هر ساعتی از روز میتوانید از آن لذت ببرید.
محتویات
- نعنا؛
- مریم گلی؛
- علف لیمو؛
- گلبرگهای رز؛
- گل شاهپسند؛
- مقدار کمی اسطوخودوس.
روش دمکردن
همه گیاهان را در یک فنجان بریزید و روی آن را با آبجوش بپوشانید، سپس درِ آن را بگذارید تا چند دقیقه دم بکشد. بعد از صافی عبور دهید و بنوشید.
۶. دمنوش اسطوخودوس و گلهای بهاری
دمنوش اسطوخودوس مخلوط با گلهای بهاری بسیار سبک است و رایحهای دلانگیز دارد. این دمنوش به هضم غذا هم کمک میکند. برای تهیه این دمنوش، از هر گیاه فقط ۱ قاشق (چایخوری یا غذاخوری)، اما از اسطوخودوس ۲ قاشق بردارید. میتوانید این گیاهان را باهم مخلوط کنید و در ظرفی شیشهای نگه دارید. سپس هر بار که تمایل داشتید، ۱ تا ۲ قاشق چایخوری از آن را دم کنید.
محتویات
- گلبرگ رز؛
- لمون بالم؛
- برگ قاصدک؛
- اسطوخودوس؛
- گل همیشه بهار
- شکوفه شبدر قرمز؛
- میوه گل رز یا نسترن.
در صورت تمایل میتوانید این مورد را هم اضافه کنید:
- یکچهارم قاشق (همان قاشقی که برای گیاهان دیگر استفاده کردید) برگ استویا یا عسل.
روش دمکردن
حدود ۱ تا ۲ قاشق چایخوری از مخلوط گیاه در یک فنجان بریزید. رویش را با آبجوش بپوشانید و ۵ تا ۱۰ دقیقه درش را ببندید تا دم بکشد و روغنهای فرار گیاهان در آن باقی بمانند.
۷. دمنوش برگ گزنه و گلهای بهاری
یکی دیگر از دمنوش های بهاری که از گیاه گزنه و گلهای فصل بهار تهیه میشود. مانند دمنوش قبل، میتوانید همه گیاهان را باهم مخلوط کنید و نگه دارید، چون خشکاند. البته اگر تمایل دارید از تازه آنها استفاده کنید، نمیتوانید آنها را زیاد نگه دارید.
محتویات
- ۱ قاشق چایخوری برگ خشک قاصدک؛
- یکدوم قاشق غذاخوری برگ خشک گزنه؛
- ۱ قاشق چایخوری گل خشک شبدر قرمز؛
- ۱ قاشق چایخوری برگ خشک همیشهبهار؛
- یکدوم قاشق چایخوری برگ خشک زیرفون؛
- یکدوم قاشق غذاخوری برگ خشک علف نخودی؛
- یکدوم قاشق چایخوری گل خشک مولین یا خرگوشک.
در صورت تمایل میتوانید این موارد را هم اضافه کنید:
- یکدوم قاشق چایخوری برگ جعفری(اگر بهدنبال افزودن مواد مغذی طبیعی هستید)؛
- ۱ قاشق چایخوری گل رویینه زرین (مخصوصا اگر در بهار مستعد حساسیت به شکوفههای بهاری هستید).
روش دمکردن
در یک فنجان آبجوش، ۱ قاشق چایخوری از این دمنوش خشک (یا ۳ قاشق چایخوری از نوع تازه آن) بریزید. درِ قوری را بگذارید و اجازه دهید ۵ تا ۱۰ دقیقه خیس بخورد. پس از صافکردن، آن را بنوشید.
۸. سه مدل چای با زنجبیل
در این بخش، سه مدل چای را که پایه هر سه زنجبیل است معرفی میکنیم.
مدل اول: چای زنجبیل، دارچین، فلفلسیاه
محتویات
- یکدوم قاشق چایخوری دارچین
- یکچهارم قاشق چایخوری فلفل سیاه
- ۱ قاشق چایخوری عسل برای شیرینشدن؛
- ۱ قاشق غذاخوری زنجبیل تازۀ رندهشده یا یکچهارم قاشق چایخوری پودر زنجبیل.
روش دمکردن
همه گیاهان بهجز عسل را درون ظرفی بریزید و با یک فنجان آب روی آن را بپوشانید. بگذارید ۱۰ دقیقه آهسته بجوشد تا دم بکشد. در نهایت آن را از صافی عبور دهید و در صورت تمایل عسل را اضافه کنید.
مدل دوم: چای زنجبیل، لیمو، عسل
محتویات
- آبِ نصف لیمو؛
- ۱ قاشق چایخوری پوست لیمو رندهشده؛
- ۱ قاشق چایخوری عسل برای شیرینشدن؛
- یکدوم قاشق غذاخوری زنجبیل تازۀ رندهشده یا یکچهارم قاشق چایخوری پودر زنجبیل.
روش دمکردن
زنجبیل و پوست لیمو را باهم مخلوط کنید و روی آن را با یک فنجان آب بپوشانید. بگذارید آهسته بجوشد تا دم بکشد. بعد از ۱۰ دقیقه آب لیمو را اضافه کنید. مایع را صاف کنید و عسل را بیفزایید.
مدل سوم: چای زنجبیل، زردچوبه
محتویات
- کمی فلفل سیاه؛
- ۱ قاشق چایخوریزردچوبه؛
- یکچهارم قاشق چایخوری دارچین؛
- ۱ قاشق چایخوری عسل برای شیرینکردن؛
- شیر یا ۱ قاشق غذاخوری کره آبشده (برای اینکه مغذیتر باشد)؛
- ۱ قاشق چایخوری زنجبیل تازۀ رندهشده یا یکچهارم زنجبیل آسیابشده.
روش دمکردن
زردچوبه، دارچین، زنجبیل و فلفل سیاه را در ظرفی بریزید و روی آن را با یک فنجان آب بپوشانید. ۱۰ دقیقه بگذارید آهسته بجوشد و دم بکشد. بعد از آن، مایع را درون یک فنجان بریزید و عسل را اضافه کنید. اگر تمایل داشتید، شیر یا کره آبشده را به آن اضافه کنید و بنوشید.
۹. دمنوش بابونه
این دمنوش برای آرامش عالی است. گلهای ریز بابونه شیرین و خوشعطرند و اگر آنها را خشک و دم کنید، طعمی بینظیر خواهید داشت. سبک است و طعم شیرین گلها را دارد. اگر دوست داشتید میتوانید آن را با اسطوخودوس و نعناع مخلوط کنید تا ببینید چقدر آرامشبخش است.
محتویات
- گل بابونه؛
- و در صورت تمایل اسطوخودوس و نعناع.
روش دمکردن
مقداری از گل بابونه را در فنجان بریزید و به آن آبجوش اضافه کنید. درِ آن را بگذارید و اجازه دهید چند دقیقه بماند تا دم بکشد. مایع را صاف کنید و بنوشید.
۱۰. دمنوش گل یاسمن
یاسمن یکی از گلهای معطر است که رایحۀ شیرین و شادیآور دارد. با نوشیدن آن حس لذتبخشی خواهید داشت. میتوانید بهجای یاسمن معمولی از یاسمن زیتونی که عطر آن ۳ برابر بیشتر از گل یاسمن است استفاده کنید. این دمنوش را میتوانید از مخلوط یاسمن با چای سوزنی نقرهای تهیه کنید.
محتویات
- گل یاسمن؛
- و در صورت تمایل، چای سوزنی نقرهای.
روش دمکردن
مقداری از گل یاسمن یا مخلوط آن با چای سوزنی را درون یک فنجان آبجوش بریزید و درِ آن را بگذارید. بعد از چند دقیقه که دم کشید، آن را صاف کنید و بنوشید.
۱۱. دمنوش چای ترش
چای ترش از گل گیاه هیبیسکوس (Hibiscus) تهیه میشود. این گیاه تیرهای از گیاهان گلدار در خانوادۀ گل ختمی است. رنگ این چای خوشرنگ قرمز سیر است و مزهای ترش دارد. این دمنوش، هم بهصورت سرد و هم گرم خوشمزه است. اگر در ترکیب آن از چای سبز و میوه نسترن هم استفاده کنید، طعم بسیار خوبی خواهد داشت. این دمنوش برای رفع خستگی عالی است.
محتویات
- گل هیبیسکوس؛
- و در صورت تمایل، چای سبز و میوه رز یا نسترن.
روش دمکردن
گیاه را درون یک فنجان آبجوش قرار دهید و چند دقیقه درش را بگذارید تا دم بکشد. میتوانید آن را بهصورت گرم بنوشید یا بگذارید سرد شود.
۱۲. چای میوه گل رز یا نسترن
انواع گل رز از دیرباز در تهیه چای و دمنوش کاربرد داشتهاند. از گل سرخ و محمدی تا نسترن و انواع دیگر گل رز میتوان به دو صورت دمنوش درست کرد: دمنوش گلبرگهای گل رز، دمنوش میوه گل رز. این دمنوش را میتوانید در هر ساعتی از روز بنوشید.
محتویات
- میوه نسترن.
روش دمکردن
مقداری از گلبرگ یا میوه رز، نسترن یا گل محمدی را مانند چای دم کنید، از صافی عبور دهید و بنوشید.
حرف آخر
بیشترِ دمنوش های بهاری که در این مطلب معرفی شدند بهصورت آماده و برخی از آنها بهصورت کیسهای در بازار موجودند. تفاوت آنها این است که این دمنوشها بعد از دمکشیدن به صافکردن نیاز ندارند. اگر گلهای وحشی را از طبیعت تهیه میکنید یا اینکه خودتان آنها را پرورش میدهید، حتما هنگام برداشت آنها توجه کنید نور آفتاب در شدیدترین حالت خود باشد. در این زمان است که شبنم صبحگاهی تبخیر شده و گیاه فرصت کافی داشته است مواد غذایی را به کمک نور خورشید جذب کند.
منبع:chetor.com