- سلامت

زمان و نحوه مصرف قرص کلسیم: راهنمای کامل

اگر بدن شما با کمبود کلسیم مواجه باشد، احتمالا پزشک مصرف مکمل‌های حاوی کلسیم را به شما تجویز خواهد کرد. کمبود کلسیم در بدن به نرمی و پوکی استخوان منجر خواهد شد بنابراین هر زمان که متوجه کاهش این عنصر در بدن خود شدید، بلافاصله باید جلوی آن را بگیرید.

اگر بدن شما با کمبود کلسیم مواجه باشد، احتمالا پزشک مصرف مکمل‌های حاوی کلسیم را به شما تجویز خواهد کرد. کمبود کلسیم در بدن به نرمی و پوکی استخوان منجر خواهد شد بنابراین هر زمان که متوجه کاهش این عنصر در بدن خود شدید، بلافاصله باید جلوی آن را بگیرید. در این مقاله با ما همراه باشید تا با بهترین زمان مصرف قرص کلسیم آشنا شوید و بدین وسیله بتوانید جذب این ماده معدنی باارزش را هر چه بیشتر در بدن خود افزایش دهید.

نقش کلسیم در بدن

کلسیم در تقویت استخوان‌ها و دندان حرف اول را می‌زند و نقش تاثیرگذار آن بر هیچ فردی پوشیده نیست. بدن انسان برای کارکرد طبیعی سلول‌ها، انتقال پیام‌های عصبی، انقباض ماهیچه‌ها، ترشح هورمون‌ها و انعقاد خون نیز به کلسیم نیاز دارد. بنابراین کاملا واضح است که با کاهش کلسیم در بدن، مشکلات فراوانی گریبان‌گیر انسان خواهد شد. عدم مصرف کلسیم به حد کافی به خصوص در دوران کودکی، به بیماری هیپوکلسمی یا کمبود کلسیم منجر خواهد شد. از علائم کمبود کلسیم در بدن می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • پوسیدگی و مشکلات مداوم دندان
  • ناخن‌های ضعیف و شکننده
  • احساس ضعف و خستگی
  • گرفتگی عضلات

با مشاهده هر یک از علائم بالا باید به پزشک مراجعه نمود و طبق دستور وی از مکمل‌های غذایی کمک گرفت

بهترین زمان مصرف قرص کلسیم

پزشکان بهترین زمان مصرف قرص کلسیم را همراه با وعده‌های غذایی می‌دانند. هنگامی که قصد خوردن قرص کلسیم را دارید باید 2 ساعت قبل و حدود 4 ساعت پس از آن از هیچ دارو یا مکمل دیگری استفاده نکنید تا در جذب کلسیم در بدنتان اختلالی ایجاد نشود.

لازم است به نوع مکملی که قصد استفاده از آن را دارید نیز توجه کنید. کلسیم سیترات را می‌توان همراه با وعده غذایی یا بدون خوردن غذا میل کرد اما اگر مکمل کلسیم شما به صورت کربنات است، حتما آن را همراه با وعده غذایی خود میل نمایید.

به منظور جذب بهتر کلسیم در بدن توصیه می‌شود که اگر از 1000 میلی گرم کلسیم در روز استفاده می‌نمایید، دوز مصرفی را به دو قسمت تقسیم نمایید و هر بار 500 میلی گرم کلسیم به بدن خود برسانید. جذب کلسیم زمانی که 500 میلی گرم در روز استفاده شود، به مراتب بیشتر است.

چه موقع از روز قرص کلسیم را نخوریم ؟

بهتر است قرص کلسیم در کنار وعده صبحانه و ناهار خورده نشود و مصرف آن را به شب‌ها موکول کنید. هنگامی که قرص کلسیم را در روز استفاده می‌کنید، مقدار کلسیم در خون حدود یک ساعت بالا می‌رود و پس از آن کاهش می‌یابد. اما چون در طول روز ممکن است از خوراکی‌های حاوی کلسیم استفاده کنید، میزان کلسیم در بدن شما دوباره افزایش می‌یابد. به زبان ساده‌تر می‌توان گفت که در طول روز به طور مکرر، مقدار این ماده معدنی در بدن بالا و پایین می‌شود. هنگامی که می‌خوابیم مقدار کلسیم موجود در بدن ما به حداقل مقدار خود می‌رسد چون دیگر از هیچ خوراکی استفاده نمی‌کنیم. در این حالت، بدن کلسیم مورد نیاز خود را از استخوان برداشت می‌کند و این مسئله اصلا خوب نیست. پس بهتر است شب‌ها و در وعده شام از قرص کلسیم استفاده شود.

قرص کلسیم را شب بخوریم یا روز؟

در قسمت قبلی برایتان شرح دادیم که بهتر است قرص کلسیم را شب‌ها مورد استفاده قرار دهید. اما دلیل دیگری هم وجود دارد. کلسیم می‌تواند به شما کمک کند تا خواب بهتری را در طول شب تجربه کنید. ماده معدنی calcium حاوی نوعی اسید آمینه به نام تریپتوفان است. تریپتوفان در تولید هورمون ملاتونین که همان هورمون خواب است، نقش موثری دارد. بنابراین گزارش‌ها نشان می‌دهد که بسیاری از افراد بعد از خوردن قرص کلسیم در شب‌ها خواب باکیفیت‌تری خواهند داشت. البته گوشزد می‌کنیم که هرگز با هدف بهبود خواب به سراغ قرص کلسیم نروید. اگر کمبود کلسیم دارید با مشورت پزشک از این مکمل بهره بگیرید.

مقدار نیاز روزانه بدن به کلسیم

کلسیم در بسیاری از مواد غذایی موجود است و از طریق خوردن لبنیات، سبزیجاتی نظیر کلم و حبوباتی همچون لوبیا می‌توان نیاز بدن به این عنصر را تامین نمود. در کنار مصرف این خوراکی‌ها باید به مقدار ویتامین D مورد نیاز بدن نیز توجه داشت تا جذب کلسیم به خوبی انجام شود. بسیاری از افراد بر اثر رژیم‌های غذایی نامناسب و دریافت اندک ویتامین دی دچار کمبود کلسیم و پوکی استخوان می‌شوند و در این صورت باید حتما از قرص کلسیم استفاده نمایند. بد نیست به منظور پیشگیری از پوکی استخوان با مقدار نیاز روزانه بدن به کلسیم نیز آشنا شوید:

سن مردان (میلی گرم) زنان (میلی گرم) خانم‌های باردار (میلی گرم) زنان شیرده 

(میلی گرم)

از بدو تولد تا 6 ماهگی 200 200    
7 تا 12 ماهگی 260 260    
1 تا 3 سالگی 700 700    
4 تا 8 سالگی 1000 1000    
9 تا 13 سالگی 1300 1300    
14 تا 18 سالگی 1300 1300 1300 1300
19 تا 50 سالگی 1000 1000 1000 1000
51 تا 70 سالگی 1000 1200    
71 سالگی به بعد 1200 1200    

مواد غذایی حاوی کلسیم

چه افرادی باید قرص کلسیم مصرف کنند ؟

بد نیست علاوه بر آگاهی از بهترین زمان مصرف قرص کلسیم اطلاع داشته باشید که چه افرادی واقعا نیاز به مصرف مکمل کلسیم دارند. بهترین راه تامین کلسیم برای بدن، مصرف لبنیات در رژیم غذایی است. در صورت ناکافی بودن این ماده معدنی در رژیم غذایی استفاده از مکمل‌های کلسیم، بهترین گزینه به شمار می‌آید. برخی افراد به دلیل عدم تحمل لاکتوز، با خوردن فرآورده‌های لبنی دچار مشکل می‌شوند و بعضی دیگر از افراد مانند وگان‌ها نیز از رژیم غذایی خاصی پیروی می‌کنند که در آن مصرف لبنیات محدود شده است. این اشخاص حتما باید مصرف مکمل‌ها را در رژیم غذایی روزانه خود قرار دهند. مصرف زیاد پروتئین و سدیم، موجب می‌شود تا بدن مقدار بیشتری کلسیم دفع نماید. بنابراین افرادی که به هر دلیل از مواد پروتئینی زیاد استفاده می‌کنند، باید از طریق خوردن مکمل‌ها کمبود کلسیم در بدن خود را جبران نمایند.

داروهای حاوی کورتون، در جذب کلسیم اختلال ایجاد می‌کنند. بیمارانی که از کورتون استفاده می‌کنند نیز حتما باید مصرف قرص کلسیم را در رژیم غذایی خود قرار دهند. برخی بیماری‌ها مانند بیماری التهابی روده یا سلیاک سبب کاهش جذب کلسیم در بدن می‌شوند. مبتلایان به این بیماری نیز نباید مصرف مکمل کلسیم را فراموش کنند. واضح است که در صورت ابتلا به پوکی استخوان نیز باید حتما از قرص کلسیم طبق دستور پزشک استفاده نمود.
استخوان ها

قرص کلسیم خارجی

قیمت قرص کلسیم در داروخانه‌ها بسته به برند، ترکیبات و نوع مکمل متفاوت است. اینکه مکمل کلسیم ایرانی باشد یا خارجی نقش تعیین کننده‌ای در قیمت آن دارد. خوشبختانه در حال حاضر بسیاری از شرکت‌های داروسازی در داخل کشور مکمل‌هایی تولید می‌کنند که از لحاظ کیفیت، از مکمل‌های خارجی چیزی کم ندارند.