- تکنولوژی

مایکروسافت چه چیزهای در مورد کامپیوتر شما می‌داند؟!

کمپانی‌های بزرگ دنیای فناوری به اطلاعات و داده‌های کاربران خود بسیار علاقه‌مند هستند. دلایل زیادی وجود دارد که چرا مایکروسافت داده‌های شما را جمع‌آوری می‌کند؛ از تمایل به بهینه‌سازی تجربه‌ی کاربری و سفارشی‌سازی گرفته، تا فروش آن به اشخاص ثالث. با این حال، مایکروسافت دقیقاً چه اطلاعاتی را از کامپیوتر شخصی شما جمع‌آوری می‌کند و تا چه میزان در مورد شما می‌داند؟ برای پی بردن به پاسخ این سؤالات، با اِروتِک در ادامه همراه باشید.

۱) داده‌های مرورگر اج

اولین کاری که احتمالاً پس از بالا آمدن ویندوز انجام می‌دهید، باز کردن برنامه‌ی مرورگر است. همان‌طور که می‌دانید، مرورگر پیش‌فرض کامپیوترهای ویندوز «Edge» نام دارد. شما با استفاده از این برنامه به وب‌گردی می‌پردازید، رمزهای عبور خود را ذخیره می‌کنید و مرورگر اج را مطابق با سلیقه‌ی خود شخصی‌سازی می‌نمایید. مایکروسافت نیز تمام این اطلاعات را در پشت‌صحنه جمع‌آوری می‌کند. با این حال، خوشبختانه می‌توانید مانع اشتراک‌گذاری داده‌های مرورگر اج با مایکروسافت شوید.

برای اینکه هنگام وب‌گردی با مرورگر اج حریم خصوصی بهتری داشته باشید، روی آیکون سه‌نقطه در بالا و سمت راست صفحه کلیک کنید و به تنظیمات (Settings) بروید. سپس، وارد بخش «Privacy, search, and services» شوید و لغزنده‌های سرویس‌های مختلف اج مانند «Optional diagnostic data» و «Search and service improvement» و «Personalization & advertising» را غیرفعال کنید.

شاید بپرسید که آیا واقعاً ارزش دارد گزینه‌های اشتراک‌گذاری داده در مرورگر اج را غیرفعال کرد؟ در پاسخ باید گفت که مایکروسافت از این اطلاعات برای تبلیغات هدفمند، پیشنهادات وب‌سایت به شما و نتایج جستجوی شخصی‌سازی‌شده استفاده می‌کند. اگر با این موضوع مشکلی ندارید، نیازی به تغییر تنظیمات هم نیست. اما اگر با این نوع دسترسی مخالف هستید و می‌خواهید داده‌های خود را خصوصی نگه‌دارید، با دنبال کردن مسیر مذکور از غیرفعال شدن چنین سرویس‌هایی اطمینان حاصل کنید.

۲) موقعیت مکانی شما

هر آنچه که مایکروسافت درمورد کامپیوتر شما می‌داند!

مایکروسافت هر بار که لپ‌تاپ خود را باز می‌کنید دقیقاً می‌داند که کجا هستید. ویندوز با فعال بودن این ویژگی می‌تواند مسیرها، مغازه‌ها و رستوران‌های نزدیک شما را نمایش دهد. علاوه‌ بر این، فعال بودن ویژگی اشتراک‌گذاری موقعیت مکانی به ویندوز اجازه می‌دهد تا ساعت کامپیوتر شما را به‌طور خودکار بر اساس ساعت کشور و منطقه‌ای که در آن قرار دارید تنظیم کند یا حتی در پیدا کردن دستگاه شما با استفاده از ویژگی Find My Device یاری برساند.

اگر نگران این نظارت بیش از حد هستید، خوشبختانه مایکروسافت امکان غیرفعال‌سازی اشتراک‌گذاری موقعیت مکانی را نیز فراهم کرده است. با رفتن به تنظیمات (Settings)، بخش حریم خصوصی و امنیت (Privacy & Security) و موقعیت مکانی (Location) می‌توانید دسترسی ویندوز را قطع کنید. جهت انجام این کار، سوییچ «Location services» را غیرفعال کنید یا دسترسی برنامه‌های مختلف را به‌طور جداگانه غیرفعال نمایید.

۳) نمونه‌های نوشتار و گفتار

هر آنچه که مایکروسافت درمورد کامپیوتر شما می‌داند!

مایکروسافت از نحوه‌ی صحبت کردن، نوشتن و حتی نقاشی کشیدن شما باخبر است. این داده‌ها برای آموزش مدل‌های هوش مصنوعی، پیشنهاد محصولات و ویژگی‌های مایکروسافت و همچنین فروش به اشخاص ثالث برای شخصی‌سازی تبلیغات مورداستفاده قرار می‌گیرد.

اگر می‌خواهید جلوی دسترسی یکی از بزرگ‌ترین کمپانی‌های حوزه‌ی فناوری به الگوهای تایپ و سبک‌های طراحی خود را بگیرید، می‌توانید از تنظیمات ویندوز به بخش «Privacy & Security» و سپس «Inking & typing personalization» بروید، «Custom inking and writing» را غیرفعال کنید و به جمع‌آوری شدن چنین داده‌هایی پایان دهید.

علاوه‌بر این، در همان صفحه‌ی «Privacy & Security» به «Diagnostics & feedback» بروید و لغزنده‌ی «Improve inking and typing» را نیز غیرفعال کنید.

۴) سخت‌افزار کامپیوتر شما

یکی دیگر از اطلاعاتی که مایکروسافت درباره‌ی کامپیوتر شما جمع‌آوری می‌کند، اطلاعات مربوط به سخت‌افزار است. برخلاف داده‌های قبلی که اختیاری بودند و می‌توانستید جمع‌آوری آن‌ها را در تنظیمات ویندوز غیرفعال کنید، امکان جلوگیری از اشتراک‌گذاری مشخصات سخت‌افزار کامپیوتر خود با مایکروسافت را ندارید.

با این وجود، جمع‌آوری چنین اطلاعاتی به مایکروسافت برای آشنایی بیشتر با انواع ترکیبات سخت‌افزاری و سیستم‌های مختلف کاربران و همچنین تجزیه‌وتحلیل مشکلات بر اساس سخت‌افزار کاربران کمک می‌کند. به عبارت دیگر، وقتی ویندوز از کار می‌افتد یا با مشکل خاصی روبه‌رو می‌شود، مایکروسافت می‌تواند پیکربندی کامپیوتر شما را برای پیدا کردن سرنخ‌هایی در مورد علت اصلی این مشکل بررسی کند.

۵) داده‌های مربوط به عملکرد کامپیوتر

هر آنچه که Microsoft درمورد کامپیوتر شما می‌داند!

مایکروسافت برای برطرف کردن باگ‌ها، ایمن نگه‌داشتن محصولات و بهینه‌سازی سیستم‌عامل خود، داده‌های مربوط به عملکرد کامپیوتر در زمینه‌های مختلفی را جمع‌آوری می‌کند. این اطلاعات در واقع از نسخه‌ی سیستم‌عامل مورداستفاده‌ی شما و نوع دستگاه گرفته تا ارورهایی که با آن‌ها روبه‌رو شده‌اید، میزان مصرف رم و CPU، عملیات خواندن و نوشتن دیسک و پهنای باند شبکه را دربرمی‌گیرند.

در صورتی‌که می‌خواهید درک دقیق‌تری از داده‌های جمع‌آوری‌شده توسط مایکروسافت داشته باشید، ابزار «Performance Monitor» را با جستجوی نام آن در نوار جستجوی منوی استارت باز کنید. اکثر اطلاعاتی که در این بخش جمع‌آوری می‌شوند، در نهایت به مایکروسافت ارسال خواهند شد.

۶) تنظیمات پیکربندی

هر آنچه که Microsoft درمورد کامپیوتر شما می‌داند!

تمامی داده‌ها و اطلاعاتی که مایکروسافت جمع‌آوری می‌‎کند، اهداف مرموزی ندارند و قرار نیست به خریدار نامشخصی فروخته شوند. اگرچه این نگرانی همواره درمورد برخی از داده‌ها وجود دارد، بسیاری از اطلاعات مربوط به کامپیوتر شما نیز برای بهبود عملکرد سیستم جمع‌آوری می‌شوند و داده‌های پیکربندی دقیقاً در این دسته قرار می‌گیرند.

مایکروسافت برای بهینه‌سازی سیستم‌عامل خود به جمع‌آوری داده‌هایی درباره‌ی فرآیند بوت کردن و بالا آمدن ویندوز، سرویس‌هایی که روی سیستم‌عامل خود اجرا می‌کنید و ابزارهایی که فعال کرده‌اید می‌پردازد.

۷) گزارش‌های ارورها

مایکروسافت از طریق سیستم گزارش ارور ویندوز (WER) اطلاعات مربوط به خرابی سیستم، ارورهای برنامه‌ها و سایر مشکلات ویندوز را جمع‌آوری می‌کند. ویژگی جمع‌آوری گزارش‌های ارورها به‌طور پیش فرض فعال است و نیازی به فعال‌سازی جداگانه‌ی آن ندارید.

علی‌رغم اینکه مایکروسافت به داده‌ها و اطلاعات زیادی از کامپیوتر شما دسترسی دارد، خوشبختانه می‌توانید بسیاری از این دسترسی‌ها را به‌صورت دستی و با مراجعه به تنظیمات غیرفعال کنید. با این وجود، قبل از غیرفعال کردن اشتراک‌گذاری داده‌ها با مایکروسافت، ابتدا ببینید که آیا آن اطلاعات ارزش مخفی نگه‌داشتن را دارند یا می‌توانند برای بهبود تجربه‌ی کاربری توسط مایکروسافت مورداستفاده قرار بگیرند.

Makeuseof