استارتاپی در سن فرانسیسکو فرش هایی از موی انسان ابداع کرده که می تواند لکه های نفتی را پاکسازی کند.
یک موسسه غیرانتفاعی در سن فرانسیسکو لکه های نفتی را با استفاده از ویژگی های جاذب موی انسان که به شکل فرش های ضخیمی به هم بافته شده، جذب می کند. این فرش ها می توانند هر بار حدود یک و نیم گالن نفت جذب کنند.
لیزا گوتیه و پاتریس گوتیه در سال ۱۹۹۸ میلادی موسسه Matter of Trust را تاسیس کردند تا چالش های محیطی را برطرف کنند. آنها با فیلیپ مک، آرایشگری اهل آلاباما آشنا شدند که ایده ابداع فرش هایی از مو برای پاکسازی مواد نفتی را داشت. مک کوری نظریه اش را در خانه با ۵ پوند موی انسان که در سالنش ذخیره شده بود آزمایش کرد و همین جا یک ایده چندمیلیون دلاری خلق شد. موی انسان توانایی خارق العاده ای برای جذب سطحی نفت دارد. هنگامیکه مو با نفت تماس پیدا می کرد، مولکول های آن به سطح مو می چسبیدند و ورقه ای ایجاد می شد که آن را نگه می داشت.
۳ سال بعد هنگامیکه یک تانکر نفتی در اطراف جزایر گوادالوپ نشتی داد، این ایده کارآمد بود. استارتاپ مذکور توانست با فرش های موی انسان به پاکسازی لکه ها کمک کند.
به ۵۰۰ گرم موی انسان نیاز است تا یک فرش دو فوت مربعی با ضخامت یک اینچ ایجاد کرد که قادر به جذب ۱.۵ گالن (۵.۶ لیتر) نفت باشد. با توجه به آنکه حدود یک میلیون آرایشگاه مجوز دار در آمریکا فعالیت می کنند و می توانند روزانه یک پوند مو تولید کنند، هیچ کمبودی برای مواد اولیه وجود ندارد. در حقیقت بخش اعظم مواد این شرکت از سوی آرایشگاه ها اهدا می شود.
البته محققان فقط از موی انسان استفاده نمی کنند، آنها از دیگر فیبرهای دور ریز مانند پشم گوسفند، موی حیوانات خانگی و غیره نیز استفاده می کنند. آنها ماشینی ابداع کرده اند که به طور خاص فرش هایی با ابعاد ۲ در ۲ فوت مربع می سازد.
این استارتاپ تاکنون در بیش از ۳۰۰ هزار فرایند پاکسازی لکه نفتی شرکت کرده و بیش از ۴۰ هزار فرش از موی انسان را برای پروژه های پاکسازی بزرگ از جمله لکه نفتی دیپ واتر هواریزن در خلیج مکزیک در سال ۲۰۱۰ به کار گرفته است.
به گفته موسسان استارتاپ نیمی از انبار آنها توسط سازمان های دولتی مانند وزارت دفاع خریداری و نیمی دیگر نیز اهدا می شود.
ایران اکونومیست