معاون بهداشت دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی شروع تغذیه با شیر مادر را در ساعت اول پس از تولد، نجات بخش جان یک میلیون نوزاد در جهان عنوان کرد و گفت: تغذیه با شیر مادر به تضمین بقا، سلامت و رفاه فرزندان و خانوادههای آنها کمک میکند و در دستیابی به اهداف توسعه پایدار نقش کلیدی دارد.
به گزارش ایرنا از دانشگاه علوم پزشکی شهیدبهشتی، محمدرضا سهرابی ضمن گرامیداشت هفته جهانی تغذیه با شیر مادر( مصادف با ۱۰ تا ۱۶ مردادماه)، تغذیه با شیر مادر را حق مادر و کودک دانست و افزود: سعی میکنیم با حمایت از مادران و اجرای قوانین مربوطه هیچ کودکی از این نعمت الهی محروم نشود.
وی تغذیه با شیر مادر را بهترین سرمایهگذاری برای حفظ و ارتقای سلامت و بقای کودکان و زنان جامعه برشمرد و تاکید کرد: هر ساله شروع تغذیه با شیر مادر ظرف یک ساعت پس از تولد، جان یک میلیون نوزاد را در جهان نجات می دهد.
سهرابی با بیان این که شیر مادر کاملترین و سازگارترین غذا برای نوزاد است خاطرنشان کرد: شیر مادر تا پایان شش ماهگی به تنهایی برای تغذیه شیرخوار کافی است.
وی با اشاره به این که زنان در سنین باروری بخشی از جمعیت شاغل کشور را تشکیل میدهند، بر اهمیت حمایت اجتماعی و قانونی از این قشر در فرزندآوری و تشویق به تغذیه با شیر مادر تاکید کرد.
شایعترین مانع تغذیه با شیر مادر در مادران شاغل
سهرابی با اشاره به مشکلات شیردهی در مادران شاغل، شایعترین علت عدم تغذیه با شیر مادر در این مادران را چالشهای موجود در محل کار برشمرد و فراهم کردن امکانات و فضاهای مناسب برای تغذیه با شیر مادر در محیطهای کاری و اجتماعی را به عنوان حق مادر و کودک ضروری دانست.
وی در ادامه به لزوم حمایت از مادران شاغل شیرده در قانون ترویج تغذیه با شیر مادر و قانون حمایت از خانواده و جوانی جمعیت و همچنین تصویب مواد قانونی در این راستا اشاره کرد.
به گفته سهرابی مرخصی زایمان، مرخصی ساعتی شیردهی مادران شاغل، آمادهسازی اتاق شیردهی و مهدکودک در محل کار، تامین امنیت شغلی مادران پس از زایمان و بازگشت به کار از جمله این قوانین است.
وی همه سازمانها، ادارهها و نهادها را ملزم به اجرای این قوانین عنوان کرد و یادآور شد: علاوه بر وزارت بهداشت سایر بخشها و سازمانها نیز باید در بهبود این شرایط مشارکت و همکاری داشته باشند.
سهرابی تاکید کرد: حمایت سازمانی مدیران و آگاهی آنها از اهمیت تغذیه با شیر مادر نقش مهمی در توانمندسازی مادران شاغل برای تداوم تغذیه کودک با شیر مادر دارد.
به گفته وی تغذیه با شیر مادر، ضامن سلامت جسم و روان مادر، کودک، خانواده و جامعه است و ترویج تغذیه با شیر مادر و کمک به مادران وظیفه آحاد جامعه و سرمایه گذاری در راستای سلامت انسانهاست.
اقدامات معاونت بهداشت برای ترویج تغذیه با شیر مادر
سهرابی با اشاره به تاثیر مثبت تغذیه با شیر مادر بر سلامت کودکان به تبیین اقدامات حمایتی معاونت بهداشت دانشگاه از مادران شیرده در راستای ترویج تغذیه با شیر مادر پرداخت.
معاون بهداشت دانشگاه تربیت مشاوران شیردهی را یکی از این اقدمات برشمرد و از برگزاری سه دوره تربیت مشاوران شیردهی به صورت تئوری و عملی خبر داد.
به گفته وی، ۷۶ مربی در این دوره ها (در حوزههای بهداشت و درمان) تربیت شدند که پس از فراگرفتن آموزشهای لازم و قبولی در آزمون (OSCE ) در مراکز خدمات جامع سلامت و بیمارستانهای دوستدار کودک در حال ارایه مشاوره شیردهی به مادران پس از زایمان هستند.
سهرابی همچنین از فعالیت ۳۱ مرکز مشاوره شیردهی در حوزه تحت پوشش این دانشگاه خبر داد که بیش از پنج هزار مشاوره شیردهی توسط آنها در سامانه اداره سلامت کودکان وزارت بهداشت در سال ۱۴۰۲ ثبت شده است.
اهمیت آموزش مادران در ساعات اولیه زایمان
معاون بهداشت دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، آموزش مادران را در موفقیت شیردهی در ساعات اولیه پس از تولد نوزاد بسیار مهم عنوان کرد.
به گفته وی در ۵۲ بیمارستان دوستدار کودک و ارایه دهنده خدمات مادر و نوزاد تحت پوشش این دانشگاه، آموزشهای لازم درخصوص اهمیت تغذیه با شیر مادر در بخشهای زنان، کلینیک بارداری، بلوک زایمان ، NICU و بخش اطفال به مادران ارایه میشود.
وی راه اندازی اتاق مادر و کودک در ۷۱ مرکز خدمات جامع سلامت دانشگاه را از دیگر اقداماتی برشمرد که در راستای اجرای ماده ۲۲ قانون حمایت از خانواده و جوانی جمعیت و تکریم و حفظ حقوق مادر و کودک انجام شده و فضایی امن با حفظ حریم خصوصی برای استراحت مادران باردار و شیردهی نوزادان فراهم کرده است.
نقش کلیدی تغذیه با شیر مادر در توسعه پایدار
به گفته سهرابی برگزاری دورههای آموزشی آمادگی زایمان طبیعی، اهمیت تغذیه با شیر مادر و فواید هم آغوشی مادر و نوزاد، آموزش مباحث کتابهای «قدم نو رسیده مبارک» و «مراقبت و نگهداری از نوزادان نارس» در مراکز خدمات جامع سلامت، پایگاههای سلامت، خانههای بهداشت و بخش خصوصی از دیگر اقدامات صورت گرفته در راستای ترویج تغذیه با شیر مادر است .
وی در ادامه فعالیت های معاونت بهداشت دانشگاه برای ترویج تغذیه با شیرمادر به برگزاری کمیته دانشگاهی ارتقای سلامت نوزادان، کارگاههای آموزشی مشاوران شیردهی درخصوص اهدای شیر مادر به بانک شیر، تهیه منابع آموزشی برای سفیران سلامت و رابطان بهداشت و بازآموزی مراقبان سلامت و بهورزان اشاره کرد.
سهرابی تاکید کرد: تغذیه با شیر مادر به تضمین بقا، سلامت و رفاه فرزندان و خانوادههای آنها کمک میکند و در دستیابی به اهداف توسعه پایدار نقش کلیدی دارد.