در برنامه «چراغداران» که شرح کوتاهی از زندگی مفاخر ادبی و فرهنگی کشورمان است امروز بهروز رضوی بخش هایی از داستان زندگی «ایرج افشار»را روایت می کند،این برنامه امروز گرامیداشت ، ایرانشناس، کتابشناس، نسخهپژوه، نویسنده و استاد دانشگاه و پژوهشگر فرهنگ و تاریخ ایران و ادبیات فارسی است.
افشار یزدی محقق شناخته شده کتاب، ادبیات و فرهنگ ایران و فرزند زندهیاد محمود افشار یزدی در روز ۱۶ مهر ۱۳۰۴ در تهران متولد شد. با اطمینان میتوان او را پرکارترین نویسنده در زمینه فرهنگ و ایرانشناسی دانست.
علاوه بر موقعیت خانوادگی، مدارس و معلمان نامدار در شکلگیری شخصیت و اندیشههای ایرج افشار مؤثر بودهاند؛ او مقطع دبیرستان را در مدرسهای مشهور بهنام «فیروز بهرام» گذراند و در همین دبیرستان به انجمن ایرانشناسی وارد شد؛ سال ۱۳۲۴ دیپلم رشته ادبی گرفت و وارد دانشکده حقوق دانشگاه تهران شد و تا زمان فارغالتحصیل بهطور مداوم با نشریات وقت ارتباط دارد و برای آنها یادداشت و مطلب مینویسد.
افشار نزدیک در ۶۵ سال کوشش پژوهشی بیش از ۳۰۰ کتاب و ۳۰۰۰ مقاله در زمینههای کتابشناسی، کتابداری، تاریخ، گیتاشناسی، جغرافیای تاریخی، فرهنگ مردم و موضوعهای دیگر تألیف، تصنیف و تصحیح کردهاست. کتابخانه بزرگ و گرانبهای ایرج افشار در مرکز دائرهالمعارف بزرگ اسلامی محفوظ است.
شفیعیکدکنی درباره جایگاه علمی ایرج افشار میگوید: «پژوهشگرانِ عرصه ایرانشناسیِ جهان، در حوزههای تاریخ، مردمشناسی، ادبیّات فارسی، باستانشناسی، کتابشناسی و کتابداری و اطّلاعرسانی، همواره، در آثار خویش وام دار ایرج افشار بودهاند و خواهند بود».
شبستان