- فرهنگی

پروژه فرهنگی ساری همچنان خاک می‌خورد

سال‌ 1386 در انتهای بلوار تبرستان شهر ساری و مقابل دانشگاه فنی امام محمد باقر(ع) عملیات ساخت بنایی آغاز شد که قرار بود به بزرگترین مجموعه فرهنگی و هنری مازندران تبدیل شود. محلی برای فعالیت گروه‌های مختلف هنری و برپایی رویدادهای فرهنگی و هنری شاخص در مرکز مازندران. تالار مرکزی ساری را می‌گوییم که همزمان با ساخت تالارهایی مشابه در قم، گیلان و ارومیه آغاز شد اما با گذشت 13 سال از زمان آغاز ساخت و پیشرفت بیش از 90 درصدی نیازمند تامین اعتبار 45 میلیارد تومانی است که تا به بهره‌برداری برسد. این مجموعه با توجه به دسترسی مناسب و قرار داشتن در منطقه‌ای دورتر از هسته اصلی شهر، از نظر فعالان فرهنگ و هنر استان، بهترین مکان برای رونق فعالیت‌های هنری عنوان می‌شد، اما تأخیر طولانی در بهره‌برداری از آن، سال‌هاست که اهالی فرهنگ و هنر استان و به ویژه ساری را دلسرد کرده است. 

نیاز هنرمندان به فضای اجرا و تمرین
رئیس انجمن هنرهای نمایشی مازندران درباره ضرورت بهره‌برداری از این مجموعه بزرگ هنری به همشهری می‌گوید: طی سال‌های اخیر ظرفیت هنری شهر ساری و استان مازندران افزایش یافته و نیاز به زیرساخت‌های به روز هم بیشتر شده است. 
یاسر محمودی برنتی می‌افزاید: دو سالن موجود در مجموعه فرهنگی هنری اداره کل فرهنگ و ارشاد مازندران و یک سالن در ساختمان حوزه هنری داریم که کفاف نیاز تمرینی و اجرایی اهالی تئاتر را نمی‌دهد. از سوی دیگر مازندران یکی از استان‌هایی است که هنوز تئاتر شهر ندارد. محمودی با تاکید بر اینکه تالار مرکزی ساری شرایط مناسبی برای دریافت مجوز تأسیس تئاترشهر دارد، عنوان می‌کند: امیدواریم پس از سال‌ها بلاتکلیفی این مجموعه فرهنگی بالاخره به سرانجام برسد.

فضای کم، پاشنه آشیل اجرای خوب 
علاوه بر سالن تئاتر، نبود یک سالن مناسب و با ظرفیت بالا برای برگزاری کنسرت‌های شاخص سبب شده که اجراهای پرمخاطب موسیقی در مرکز مازندران طی سال‌های اخیر به میزبانی سالن ورزشی «سید رسول حسینی» یا سینما سپهر ساری برگزار شود که معمولا به دلیل استاندارد نبودن فضا نارضایتی مجریان کنسرت‌ها، هنرمندان و مخاطبان را به همراه دارد.
محمد غلامی، یکی از فعالان حوزه اجرایی موسیقی در مازندران و مدیرعامل شرکت فرهنگی هنری نسیم مهرآوا در این باره می‌گوید: نداشتن یک مجموعه سالن مناسب و باکیفیت ضعف بزرگی برای مازندران است. مهم‌ترین اصل برای مخاطب کنسرت این است که اجرای باکیفیت ببیند و بخش مهمی از کیفیت هم به واسطه فضای مناسب اجرا قابل دستیابی است. هر چند که تمام تلاش‌مان را طی سال‌های اخیر برای ارائه بهترین صدا و کیفیت در اجراها به کار گرفتیم، اما باز هم به علت ضعف‌های موجود و غیراستاندارد بودن فضاهای اجرا آن چه که دلخواه خودمان و هنرمندان برای ارائه به مخاطب است، محقق نشد. ساخت این مجموعه صرفا مورد تقاضای اهالی تئاتر یا موسیقی نیست. امیرعلی رزاقی، عکاس مستند اجتماعی که تاکنون چندین نمایشگاه عکس گروهی و انفرادی را در مازندران و تهران برگزار کرده هم عنوان می‌کند: ایده‌های متنوعی برای برپایی نمایشگاه‌های عکس داریم که تجربه نشان داده مورد توجه عموم هم قرار می‌گیرد. اما بزرگترین مشکل ما در مازندران نبود یک فضای حرفه‌ای برای برپایی نمایشگاه‌های هنری است. تکمیل این مجموعه می‌تواند این نیاز را در مرکز استان برطرف کند. پیامد دیگر تکمیل نشدن این سالن تأثیر روی میزان استقبال از رویدادهای هنری است. بخش مهمی از مخاطبان به دلیل مشکل جای پارک، قید حضور در برنامه‌های فرهنگی مرکز استان را می‌زنند. مجتمع فرهنگی «سلمان هراتی» در حاشیه میدان امام(ره) جای پارک خودرو ندارد و حتی گاهی خودروی مخاطبان به دلیل پارک ممنوع بودن محدوده اطراف سالن به پارکینگ پلیس راهور منتقل می‌شود. سینما سپهر و سالن ورزشی «سید رسول حسینی» هم در دو خیابان پرترافیک شهر، با مشکل نداشتن فضای پارک مواجه هستند.

اعتبار ویژه برای تالار مرکزی
سال گذشته استاندار مازندران در گفت‌وگو با همشهری از اختصاص 20 میلیارد تومان برای تکمیل تالار مرکزی ساری به دستور محمد باقر نوبخت، رئیس سازمان مدیریت و برنامه‌ریزی کشور خبر دا که البته هنوز تخصیص نیافته است. اما مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی مازندران از اختصاص اعتباری دیگر برای تکمیل این تالار خبر می‌دهد و می‌گوید: ساختمان اداری مجموعه تکمیل شده و در حال پیگیری برای تخصیص بودجه جدید هستیم که به زودی محقق می‌شود.
عباس زارع اظهار می‌کند: امسال برای نخستین بار با همراهی استاندار، 5/4 میلیارد تومان ردیف اعتباری از محل بودجه متوازن استانداری برای تالار مرکزی ساری اختصاص یافت. ضمنا وزارت فرهنگ و ارشاد اعلام کرده هر میزانی که استان برای تکمیل مجموعه مشارکت کند، وزارتخانه سه برابر آن رقم را تأمین خواهد کرد.  به گفته زارع در صورت تخصیص این اعتبار که مجموع آن حدود 18 میلیارد تومان خواهد شد، سالن هزار نفره و بخش‌های دیگری از مجموعه تکمیل و تجهیز می‌شود و به بهره‌برداری می‌رسد. اما برای تکمیل کل مجموعه به 45 میلیارد تومان اعتبار نیاز است که در صورت به نتیجه رسیدن اعتبار 20 میلیارد تومانی وعده داده شده از سوی رئیس سازمان مدیریت و برنامه‌ریزی کشور، این اتفاق خواهد افتاد.
وی می‌افزاید: پیش‌بینی ما این است که حداقل تا یک سال آینده بخش‌های اصلی این مجموعه به بهره‌برداری برسد. پس از تخصیص اعتبار مناقصه برای انتخاب پیمانکار جهت تکمیل و تجهیز برگزار می‌شود و کمتر از 10 درصد باقیمانده تالار به سرانجام خواهد رسید.
  
هرچند که علاوه بر تالار مرکزی ساری چند پروژه مهم فرهنگی دیگر در مرکز مازندران مانند کتابخانه مرکزی یا پردیس سینمایی همچنان بلاتکلیف هستند، اما با توجه به فراگیر بودن این پروژه و گستردگی اقشاری که از خدمات و امکانات آن بهره‌مند می شوند، تکمیل این پروژه از اهمیت بیشتری برخوردار است. مازندران طی سال‌های اخیر رویدادهایی مانند جشنواره بین‌المللی فیلم وارش، جشنواره بین‌المللی موسیقی لیلم، جشنواره ملی تئاتر بومی تیرنگ و چندین جشنواره دیگر را برگزار کرده که ضعف زیرساخت‌ها در این رویدادها به طور مشهودی به چشم می‌آمد. تاکنون وعد‌ه‌های زیادی در مورد تکمیل این مجموعه داده شد و تکمیل این پروژه پس از نزدیک به 13 سال می‌تواند پایانی بر ده‌ها وعده بی‌سرانجام مربوط به ساخت و تکمیل این مجموعه فرهنگی و هنری باشد. 

 

منبع:همشهری

دیدگاهتان را بنویسید