زود باوری و قبول کردن کورکورانه گفتار، رفتار و نظر دیگران این واقعیت را نشان می دهد که ما برای خود ارزش قائل نیستیم . افراد سطحی نگر، بسیار زود باورند و به سرعت می توان آنها را فریب داد و افسار اندیشه شان را به دست گرفت. این افراد به دلیل اینکه به مشکلات هر موضوع دقت نمی کنند و نمی توانند تجزیه و تحلیل عمیق داشته باشند، به سرعت به یقین می رسند.
درست است که اصولا انسان ها باید به همدیگر اعتماد کنند ولی احتیاط هم باید بکنند زیرا ممکن است صحبت های دیگران چه خواسته و چه نا خواسته اشتباه باشد.
اشخاص زود باور به دلیل جهل و نا آگاهی و حضور نداشتن زیاد در اجتماع ، و اینکه بیشتر در فضایی بسته بودند کمتر با دیگران ارتباط داشتند، به همین دلیل از تفکر انتقادی برخوردار نیستند ، بیشتر به تایید دیگران اهمیت می دهند، به خودشان اعتماد ندارند و خود کم بین هستند به راحتی تحت تاثیر امواج اجتماعی و فرهنگی قرار میگیرند. ولی رها شدن از دام ساده لوحی و زود باوری خیلی هم سخت نیست.
راه حل هایی برای آنکه ساده لوح و زودباور نباشید
قدری بیشتر از تفکر انتقادی برخوردار شوید
عجله نکنید که تصمیم های بزرگ بگیرید. خطای نادرست تصمیم های بزرگ امکان دارد منجر به نتایجی شود که امکان دارد بعداً پشیمان شوید. برخی از افراد از این وسیله استفاده میکنند تاافراد ساده لوح را بدون اینکه به عاقبت آن فکر کنند فریب بدهند. تصمیمی که بدون فکر گرفته شود یک تصمیم ضعیف است.
در جمع های اجتماعی شرکت کنید
در جمع های اجتماعی مانند گروه های تحصیلی،شغلی، اقتصادی و… مشارکت کنید. فردی که در محیطی بسته رشد کرده است و یا ارتباطات کمی با دیگران دارد و به علت همین محدودیت ها از کمبود اطلاعات،دانش و آگاهی رنج می برد.
می تواند در محیط های اجتماعی حضور فعال داشته باشد و با برقراری مشارکت های گروهی از هر شخص و محیطی اطلاعات جدید و کاربردی به دست آورد و نه تنها از زودباوری و وابستگی خلاص شود بلکه می تواند مشکلات و کارهای خود را با تکیه بر دانش و منطق خود و همین طور استفاده درست از نظر و مشورت دیگران برطرف کند.
از فیلتر عقل، تجربه و تمرین استفاده کنید
افراد موفق افرادی هستند که معمولا به اصول و قوانین منطقی از پیش مشخص شده مقید هستند. این گروه از اشخاص به اصل مشورت با دیگران معتقد هستند ولی در آخر آنچه را که می شنوند و یا بررسی می کنند از فیلترهای مختلفی عبور می دهند و اگر تفاوتی بین ایده های پیشنهادی دیگران و اصول و قوانین ذهنی آنان وجود داشته باشد در صدد یافتن پاسخی عاقلانه برای ضد و نقیض های پیش آمده برمی آیند و آنگاه نسبت به پذیرش و یا انکار آن به داوری می نشینند.
اشخاص را مجبور کنید که اعتماد شما را جلب کنند
شما مجبور نیستید به طور کامل بدبین باشید برای اینکه می خواهید کمتر زودباور به نظر برسید؛ اگر می خواهید بر روی ساده لوح بودنتان کار کنید، نباید به هر شخصی که مقابل شما است اعتماد کنید. ابتدا افراد را بشناسید و بعد با آن ها ارتباط برقرار کنید، چه در رابطه نزدیک تر با همکارانتان و یا قرار گذاشتن یک فرد جدید باشید. مجبور کردن دیگران برای جلب اعتمادتان به جای این که به آنها اعتماد کنید، علامت تفکر انتقادی قدرتمند است.
اهل تحقیق و مطالعه باشید
اهل تحقیق باشید، بدون اینکه تحقیق نکرده اید تصمیم نگیرید. تحقیق کردن به وسیله بزرگان دینی و غیردینی بسیار سفارش شده است. در کتاب های معتبر و افراد معروف دنبال جواب های خود باشید.
از هر چیزی که بیش از اندازه خوب به نظر می رسد دوری کنید
حقیقت این است که اگر چیزی بیش از اندازه خوب به نظر می رسد، پس احتمال دارد این طور باشد.
– از خودتان سوال کنید، این موقعیت چطور به سود دیگران خواهد بود؟
– چنانچه کسی به شما هدیه می دهد، دلیلش چه خواهد بود؟
– آیا این فرد واقعاً این کار را از خوبی برای شما انجام می دهد؟
اگر چه کار کردن روی زود باوری تان مورد تحسین است، ولی باید بدانید که ساده لوح بودن خیلی هم بد نیست.
یاد بگیرید که احساس یک شخص را بخوانید
توجه کردن که صحبت کردن یک فرد و زبان بدنی وی می تواند به شما کمک کند که ببینید آیا آنها تنها تلاش می کنند شما را فریب بدهند یا خیر. اگر کسی آرام پوزخند می زند، به عقب نگاه می کند، یا حتی چیز کمی با رغبت به شما می گوید، امکان دارد شما را فریب دهد.
چنانچه فرد جدی به نظر برسد، ولی وقتی او را نگاه می کنید، فکر می کنید او تلاش می کند از خنده شان دوری کند، پس ممکن است فریب خورده اید. اگر فرد چیزی را به شما می گوید، ولی او نمی تواند به چشم های شما نگاه کند، پس ممکن است حقیقت را درک نکنید.
هر جور که خودت را تعریف کنی همانطور با تو رفتار می شود
جالب است بدانید در خیلی از موارد دیگران ما را زودتر از خودمان می شناسند! انسان ها با رفتار و گفتارشان به سرعت خود را به دیگران شناسایی می کنند. زمانی که فردی زودباور، بی جرات و یا ساده لوح به نظر برسد بدون تردید اشخاصی پیدا می شوند که به راحتی حقوق و احساسات او را نادیده بگیرند و در حق او ظلم کنند، برای ثابت کردن خود در امور زندگی وی دخالت و یا از ساده لوحی او به سود خود و رسیدن به خواسته ها و آرزوهای شان سو استفاده می کنند.
شخصی که به خودش اطمینان ندارد برای محاسبه هر تصمیم و هدفی باید دست نیاز به طرف دیگران دراز کند و خواستار قربانی شدن بشود. ولی فردی که اعتماد به نفس دارد برای شروع هر کار و حرکتی باید ابتدا خود را قانع کند، پس برای آغاز، ابتدا در تصمیمات کوچک و نه چندان حیاتی، خودتان جلودار باشید و از دیگران نخواهید.
از شکست در تصمیمات تان نترسید چون اشتباه دوری ناپذیر است ولی کم کم با تکیه به خودتان نوعی «عادت رفتاری» پیدا می کنید که در آن خبری از وابستگی به رای و نظر دیگران نیست.
به دنبال مدرک باشید
پیش از اینکه چیزی را باور کنید و یا تصمیم بگیرید، اطمینان پیدا کنید که به دنبال مدرک هستید. قبول کنید که شما همه چیز را نمی دانید. یک راه دیگر برای کم تر ساده لوح بودن این است که با این واقعیت که شما، همراه با هر شخص دیگری در این سیاره هستید، چیزهای بیشتری برای یاد گرفتن داشته باشید
منبع:بیتوته