نتایج یک تحقیق روی ۲۵۰ فیلم پردرآمد در امریکا نشان میدهد میزان صحنههای جنسی و برهنگی در فیلمهای برتر هالیوود از سال ۲۰۰۰ تقریباً ۴۰ درصد کاهش یافته و این متأثر از سلیقه و ذائقه جدید مردم امریکا بوده است
تقریباً تا پیش از ورود به قرن جدید برهنگی جزیی جداییناپذیر از سینمای هالیوود محسوب میشد و کمتر فیلم درجه یک امریکایی بدون صحنههای نامناسب برای خانواده و سنین زیر ۱۸ سال تولید و روانه پخش میشد و این موضوعی عادی در سینمای امریکا به حساب میآمد، اما به تدریج و با ورود به قرن ۲۱ فیلمهای امریکایی تا حدود زیادی از برهنگیهای مرسوم فیلمهای دهههای ۸۰ و ۹۰ فاصله گرفتند و این روند کاهشی تا همین حالا ادامه دارد. روندی که بر اساس گزارش تحقیقات استفان فالوز، تحلیلگر دادههای فیلم ذائقه جامعه امریکا روی آن تاثیر غیرقابل انکاری داشته است.
سینمای امریکا در قرن ۲۱ هر قدر جلوتر آمده به طرزی جالب توجه خود را از عریانی دور کرده است و به نظر میرسد این موضوع بیش از آنکه آگاهانه صورت گرفته باشد به طرزی ناخودآگاه رقم خورده است.
بازگشت هالیوود به ارزشهای خانواده
رجعت به ارزشهای خانواده میتواند ناشی از رویکرد جامعه امریکا به سمت معنویتخواهی باشد و جالب است که این روند برخلاف مشیی است که رسانههای بزرگ کشورهای غربی به آن دامن زدهاند. سینمای امریکا طی دو دهه اخیر تلاش بسیاری در فاصله گرفتن از نمادهای مسیحیت به خرج داد، اما این مسیحیت گریزی یا مسیحیتستیزی که گاهی به شکل عیان و گاه به شکلی نمادین خود را نشان میداد اتفاقاً ذائقه جامعه امریکا را نه به سمت و سوی مورد نظر لابیهای پشت پرده بلکه به سمتی هدایت کرد که ناشی از بیدار شدن فطرتهایی بود که در بطن این جامعه قرار داشت، به عبارتی دیگر رسانههای بزرگ در مسیحیت ستیزی راه خود را رفتهاند و جامعه امریکایی ناخودآگاه مسیری دیگر را در پیش گرفته است. مسیری که با فطرت انسان تناسب بیشتری دارد.
ذائقهای که جامعه امریکا ایجاد کرد
آنچه سالها در هالیوود، این صنعت بزرگ سرگرمیساز جهان، با درآمدزایی آثار ارتباط مستقیمی داشته است، استفاده از جذابیتهای جنسی و اروتیک در آثار سینمایی و تلویزیونی بود. اما بررسیهای اخیر نشان میدهد که مخاطبان به تدریج دیگر ذائقه خود را به دست تهیهکنندگان نسپردهاند، بلکه با انتخاب محتوایی که چیزی فراتر از دستمایههای جنسی برای ارائه دارند، خط مشی هالیوود را به سمت دیگری سوق دادهاند.
به نظر میرسد «نه» بزرگ مخاطب به کلیشههای جنسی و انتخاب آگاهانه آثار خلاق و دارای درونمایه هنری، چالش جدیدی در هالیوود، این نماد صنعت فیلمسازی، رقم زده است. آنها که در دورانی توانستند با استفاده از عناصر جنسی به اهداف اقتصادی خود نزدیکتر شوند، اکنون باید تن به خواسته تماشاگر بدهند و خلق یک اثر را از مسیری به دور از محتوای جنسی صرف دنبال کنند.
در همین راستا تحقیقات استفان فالوز، تحلیلگر دادههای فیلم، روی ٢۵٠ فیلم پردرآمد در امریکا نشان میدهد که میزان صحنههای جنسی و برهنگی از سال ٢٠٠٠ در فیلمهای برتر هالیوود تقریباً ۴٠ درصد کاهش یافته است: «روند کاهشی در بیشتر ژانرها وجود دارد، اما در فیلمهای هیجانانگیز و اکشن شدیدتر است.»
فالوز تأکید کرد از سال ٢٠٠٠ تا ٢٠٢٣ فیلمهای فاقد رابطه جنسی یا برهنگی از ٢٠درصد به ۵٠درصد افزایش یافته است. همچنین براساس دادههای این تحقیق، تعداد فیلمهای پرفروش بدون محتوای جنسی از حدود ۱٨ درصد در سال ٢٠٠٠ به ۴۶ درصد در سال ٢٠٢٣ افزایش یافته است.
حذف صحنههای جنسی به سود درام
ایتا اوبراین، هماهنگکننده و کارگردان تعاملات فیزیکی در فیلمهای هالیوودی، گفته است در حالی که هنوز امکان تصویربرداری اخلاقی از صحنههای آشکارا جنسی در هالیوود وجود دارد، اما گاهی اوقات فیلمبرداری کل صحنهها به توصیه همکارانش متوقف میشود، زیرا این سکانسها باید «در خدمت شخصیت و داستانسرایی» باشد و منطقی در گنجاندن آنها در اثر وجود داشته باشد.
سایت سینمایی موویگاید نیز با تأکید بر اینکه ۲۰ سال است در گزارشهای سالانه خود درباره صنعت سرگرمی خاطر نشان کرده که رابطه جنسی صریح برای جذب مخاطب عام، ناقوس مرگ سینما محسوب میشود، نوشت در واقع «یک داستان بامزه از عشقی سرخوشانه» مخاطب عام را بیشتر جذب میکند؛ بنابراین نادیدهگرفتن رابطه جنسی صریح منطقیتر است.
نسل Z هم دیگر به عریانی علاقهای ندارد
نتایجی که سال گذشته از پژوهشی در دانشگاه لسآنجلس به دست آمد نیز نشان داد نسل «زد» (که شامل افراد ۱۴ تا ٣٠ ساله است) تمایلی به دیدن صحنههای جنسی ندارند و بیشتر از تماشای چیزی شبیه به زندگی خودشان که شامل روابط عاشقانه کمتری است، لذت میبرند. ۴۸ درصد از این افراد احساس میکنند که در قسمت اول اغلب سریالهای تلویزیونی و فیلمها نیازی به تولید محتوای جنسی نیست و این درحالی است که بیش از ۵۱ درصد اشخاص تمایل دارند دوستیها و روابط افلاطونی را تماشا کنند.
در پایان با اشاره به اینکه نمایش رابطه جنسی آشکار منجر به رتبهبندی R برای یک فیلم میشود، شاید غولهای هالیوود بالأخره دریابند که این رتبهبندی به طور جدی بر روی فروش آثار مؤثر هستند. مروری بر آثار سینما و تلویزیون که در سالهای اخیر بدون هیچ صحنه جنسی توانستهاند نظر مخاطبان را به سوی خود جلب کرده و موفق عمل کنند مهر تأییدی بر این ادعاست.