- هنر

عکاسی در اصفهان معنا دارد!

مجموعه «معنا» یکی از هسته‌های تخصصی حوزه هنری انقلاب اسلامی است که به طور تخصصی به فضای هنر عکاسی تعلق دارد. روح‌الله جوانی به‌عنوان مسئول این مجموعه نوپا، توانسته در فضای مجازی و حقیقی، نقش متفاوتی در بازنمایی هنر عکاسی و همچنین تولید مستند داشته باشد.

مجموعه «معنا» یکی از هسته‌های تخصصی حوزه هنری انقلاب اسلامی است که به طور تخصصی به فضای هنر عکاسی تعلق دارد. روح‌الله جوانی به‌عنوان مسئول این مجموعه نوپا، توانسته در فضای مجازی و حقیقی، نقش متفاوتی در بازنمایی هنر عکاسی و همچنین تولید مستند داشته باشد. حوزه هنری با حمایت از مجموعه «معنا» تلاش کرده است بار رشته عکاسی را به دوش جوانی و یارانش بگذارد، تا این مجموعه با برگزاری دوره‌ها و نشست‌های گوناگون، هنرجویان عکاسی را در مسیر رشد و دیده‌شدن قرار دهد. اینکه حوزه هنری تا چه اندازه در رسیدن به این هدف موفق بوده است را، روح‌الله جوانی در گفتگو با اصفهان زیبا پاسخ می‌دهد.

درباره مجموعه عکاسان نسل انقلاب اسلامی بگویید.

یکی از رسالت‌های حوزه هنری انقلاب اسلامی، حمایت و فراهم‌سازی زیر ساخت‌هایی برای هسته‌های تخصصی هنر است. مجموعه عکاسان نسل انقلاب اسلامی «معنا» حدود یک سال و نیم است که فعالیت جدی خود را زیرنظر حوزه هنری انقلاب اسلامی اصفهان شروع کرده و فعالیت‌های مختلفی را در حوزه عکاسی دارد. حوزه هنری با حمایت‌هایی که انجام می‌دهد و با زیرساخت‌هایی که در اختیار جمع‌های هنری می‌گذارد، در تسهیل فرایند کارهای هنری گام مهمی برداشته‌است.

از فعالیت‌های ویژه این مجموعه زیر نظر حوزه هنری انقلاب اسلامی اصفهان بگویید.

در سال 1403، مجموعه معنا توانست حدود 400 هنرمند عکاس جذب کند و برنامه‌های مختلفی برای اعضای این انجمن داشت. یکی از فعالیت‌ها، نشست‌های عکاسی است که یک هفته در میان در سالن سعدی حوزه هنری استان اصفهان برگزار می‌شود و در دل این نشست‌ها استعدادهای عکاسی شناسایی می‌شوند و برای پیشبرد مسیر هنری آن‌ها برنامه‌ریزی صورت می‌گیرد. یکی دیگر از نشست‌ها، رویداد ترکیب‌بندی هنری در عکاسی بود که هنرمندان عکاس آثار خود را در بخشی از این نشست به نمایش گذاشته و نقد و بررسی تخصصی پیرامون اثر خود را دریافت کردند. از بین عکس‌هایی که به این رویدادها می‌آیند، عکس‌های برگزیده شناسایی و منتشر می‌شوند که این به شناسایی و معرفی عکاسان کمک شایانی می‌کند. همچنین تورهای عکاسی گروهی و کارگاه‌های آموزشی زیرنظر اساتید پیشکسوت در مجموعه معنا و برای عکاسان اصفهانی برگزار گردید. همچنین در مناسبت‌هایی مانند اربعین و ماه محرم، نشست‌های تخصصی در این زمینه برگزار گردید.

در زمینه استعدادیابی و ارتباط مردم با مقوله هنر، عملکرد حوزه هنری را چگونه دیدید؟

به‌طورکلی حوزه هنری در سال‌های اخیر توانسته ارتباط خوبی با مردم و هنرمندان بگیرد و نقش یک پل ارتباطی را ایفا کند. در زمینه استعدادیابی نیز ما در مجموعه معنا توانستیم در این زمینه نقش مؤثری ایفا کنیم و به شناسایی و معرفی عکاسان نسل جوان پرداختیم. رویکرد حوزه هنری و مجموعه معنا در زمینه عکاسی همین است که استعدادها را کشف کرده و آن‌ها را در مسیر رشد قرار دهد. البته نقاط قوت و نقاط ضعفی وجود دارد که شاید مهم‌ترین نقطه‌ضعف بحث کمبود منابع مالی باشد چرا که بودجه حوزه هنری نمی‌تواند خیلی دست این نهاد را برای حمایت اساسی از هنرمندان و ایجاد زیرساخت مناسب باز بگذارد.

در سال 1403 عملکرد حوزه هنری و مجموعه معنا در قبال پیشکسوتان هنرمند چگونه بود؟

رویکرد حوزه هنری در زمینه پیش‌کسوت‌ها و اساتید خیلی روشن‌تر از سال‌های گذشته بوده‌است. در رویداد ریشه‌ها، پیش‌کسوت‌ها مورد تجلیل و توجه نسل جدید قرار می‌گیرند و این اتفاق در گذشته خیلی وجود نداشت. در زمینه عکاسی نیز مجموعه معنا چندی پیش با یکی از عکاسان انقلاب اسلامی و دفاع مقدس، استاد مرتضی اکبری نشستی را برگزار کرد و به انتقال تجربه از سوی ایشان پرداخته شد. این سبک رویدادها می‌تواند قوت قلبی برای اساتید این رشته بوده و به هنرجویان جوان نیز کمک شایانی برای پیشبرد مسیر حرفه‌ای‌شان داشته باشد. در زمینه بانوان هنرمند اصفهانی، ما در مجموعه معنا دغدغه ایجاد فضایی تخصصی در حوزه عکاسی را داشتیم و در حال حاضر نیز بخش بزرگی از هنرمندان حاضر در هسته‌های هنری معنا شامل بانوان هنرمند و عکاس اصفهانی می‌شود.