- فرهنگی

نمایشگاه کارتون و کاریکاتور «کن از نمای نزدیک» افتتاح شد

فرهنگی هنری شهرداری تهران نمایشگاه کارتون و کاریکاتور «کن از نمای نزدیک» را با موضوع اهانت فیلم سینمایی «عنکبوت مقدس» به ساحت امام رضا(ع) و رویکرد سیاسی و ضدمذهبی جشنواره فیلم کن برپا کرد.
 
 آیین افتتاحیه نمایشگاه کارتون و کاریکاتور «کن از نمای نزدیک» دوشنبه ۱۶ خرداد به همت خانه کاریکاتور ایران و با مشارکت فرهنگ‌سرای مترو و معاونت امور فرهنگی و اجتماعی شرکت بهره‌برداری متروی تهران در ایوان انتظار میدان ولی‌عصر(عج) برگزار شد. این نمایشگاه در پی اهانت فیلم سینمایی «عنکبوت مقدس» به ساحت امام رضا(ع) و تقدیر از این فیلم حرمت‌شکن در جشنواره فیلم کن برپا شده و تا ۲۶ خردادماه به کار خود ادامه خواهد داد. انتقاد از رویکرد سیاسی و ضدمذهبی جشنواره کن به زبان طنز از مهم‌ترین اهداف برگزاری نمایشگاه «کن از نمای نزدیک» است. 
 
سمیعی: کاریکاتوریست‌ها نخستین گروهی بودند که به رویداد کن واکنش نشان دادند
 
امیرحسین سمیعی معاون هنری سازمان فرهنگی هنری درباره برپایی این نمایشگاه گفت: نمایشگاه کارتون و کاریکاتور «کن از نمای نزدیک» امروز رسماً کار خود را در نگارگذر بلوار کشاورز، ایوان انتظار میدان ولی‌عصر(عج) و پردیس ملت آغاز می‌کند. این نمایشگاه حاصل کار هنرمندان کارتونیست نخبه کشور است؛ هنرمندانی که جزو اولین کسانی هستند که به رویداد کن واکنش نشان دادند. 
 
وی اضافه کرد: یکی از مراکز معتبر سازمان فرهنگی هنری که در زمینه هنرهای تجسمی فعالیت دارد، خانه کاریکاتور ایران است. این مرکز به خاطر پیوند مستمری که با هنرمندان این رشته دارد، نوعی هماهنگی در میان هنرمندانی ایجاد کرد که به صورت خودجوش وارد این عرصه شدند. در جمع‌بندی نهایی، به حدود ۸۰ کاریکاتور رسیدیم که بعضی از آنها در اینجا به نمایش در آمده و تعدادی دیگر نیز در روزهای آتی نمایش داده خواهد شد.
 
علیشاهی: در جشنواره‌های خارجی سینماگرانی جایزه می‌گیرند که بیشترین سیاه‌نمایی را درباره ایران داشته باشند
 
پیمان علیشاهی از هنرمندانی که با پنج اثر در نمایشگاه «کن از نمای نزدیک» حضور دارد، درباره علت حضور در این نمایشگاه گفت: انگیزه اصلی من، موهن بودن فیلم «عنکبوت مقدس» و سیاه نمایی بیش از حد جشنواره‌های خارجی درباره ایران بود. در این جشنواره‌ها معمولاً سینماگرانی جایزه می‌گیرند و تشویق می‌شوند که بیشترین سیاه نمایی را انجام دهند. 
 
وی ادامه داد: بارها در اخبار خوانده‌ام که وقتی کسانی از خارج به ایران می‌آیند، تعجب می‌کنند که ما بزرگراه یا ساختمان بلند داریم. چون در فیلم‌هایی که ایران را نمایش می‌دهند، همیشه بر خراب‌ترین و ویران‌ترین بخش‌های کشور تمرکز می‌شود. فیلم اخیر نیز چنین رویکردی داشت و من قصد داشتم آثاری در واکنش به آن تهیه کنم که وقتی از برپایی این نمایشگاه باخبر شدم، این آثار را در اختیار خانه کاریکاتور قرار دادم. 
 
باطنی: جشنواره کن در چیدن ویترین خود با رویکرد سیاسی ید طولایی دارد
 
محمدصادق باطنی مدیر شبکه امید از دیگر مهمانان آیین افتتاحیه نمایشگاه «کن از نمای نزدیک» بود که درباره آن گفت: جشنواره‌های خارجی کارشان را خوب بلدند و کارشان چیدن ویترین است. ویترینی می‌چینند که جهت بدهد و سمت و سو مشخص کند. ظاهراً یک فستیوال کاملاً هنری است، ولی واقع امر این است که معمولاً خروجی‌ها نشان‌دهنده یک آرایش و چینش سیاسی است. جشنواره‌های مختلف این را اثبات کرده‌اند و جشنواره کن هم در رویکرد سیاسی در چیدن ویترین خود ید طولایی دارد.
 
وی با اشاره به فیلم سینمایی «عنکبوت مقدس» عنوان کرد: امسال فیلمی که نه بین تماشاگران جشنواره جایگاهی داشت و نه به لحاظ هنری ارزش خاصی دارا بود، مورد توجه قرار گرفت و بازیگری جایزه جشنواره را دریافت کرد که مشخص بود جایزه دادن به او یک گسل اجتماعی، سیاسی و فرهنگی را فعال می‌کند. به نظر می‌رسد برگزاری چنین نمایشگاه‌هایی کمترین کاری است که می‌توان انجام داد تا نشان دهیم چیزی که عوض دارد گله ندارد. 
 
در آیین افتتاحیه این نمایشگاه که با حضور تعدادی از هنرمندان و صاحبان آثار برگزار شد، بیانیه نمایشگاه نیز قرائت شد که متن آن به شرح زیر است:
 
«سنت تغییرناپذیر الهی بر پهنه عالم برقرار و ماندگار است و همواره دل‌های تشنه حقیقت، از چشمه هدایت حق سیراب می‌شوند.
جشنواره‌های فرهنگی و هنری که در غرب برگزار می‌شوند، با ارزش‌های الهی سازگاری ندارند.
از آخرین خیمه‌شب‌بازی‌های جشنواره‌های خارجی، نمایش مضحک جشنواره کن بود که با اهانت و توهین به ارزش‌های اسلامی فرهنگ دینی ما و جسارت به باورها و اعتقادات شیعیان، واکنش‌های زیادی را از سوی ملت ما، خصوصاً اهالی فرهنگ و هنر در پی داشته است.
این اقدام باعث شد هنرمندان برجسته کاریکاتوریست کشور در یک حرکت خودجوش با طراحی و تولید آثار کاریکاتور مخالفت خود را با این جشنواره اعلام کنند.
سازمان فرهنگی هنری شهرداری تهران نیز هم سو با سایر کارگزاران فرهنگی و هنرمندان، با برگزاری نمایشگاهی از آثار این هنرمندان با عنوان «کن از نمای نزدیک» این اقدام سخیف جشنواره کن را محکوم و تاکید می‌کند با تمام مشقاتی که عرصه هنر و فرهنگ این مرز و بوم با آن روبه‌رو است، در هیچ زمانی حاضر نیست با هیاهوهای بی‌اساس و پوچ دست‌سازهای فرهنگ بیگانه هم‌کلام و با معاندان غربی همراه شود.
جامعه هنری هوشمند و فرهیخته در ایران اسلامی همواره در هر تنگنا و سختی و محدودیت اجازه تحقیر باورهای متعالی را نمی‌دهد.
در پایان، چراغ معرفت در دست می‌گیریم و نمی‌گذاریم افکار نادرست، فرهنگ و هنر این مرز و بوم را مورد خطاب قرار دهند.»
 
نمایشگاه «کن از نمای نزدیک» به شکل همزمان در بلوار کشاورز، ایوان انتظار و پردیس ملت میزبان علاقه‌مندان است و سید مسعود شجاعی طباطبایی، عباس گودرزی، عبدالمجید غیبی، علی شعبانی، علیرضا ذاکری، عاطفه یاریان، بهرامعلی حمیدی، فرامرز کشتکار، فرهاد رحیم قراملکی، حمید قالیجاری، حمید صوفی، حسین یوزباشی، ایمان نوری نجفی، معصومه موسوی، مازیار بیژنی، محمدعلی رجبی، سید محمدجواد طاهری، مجتبی صابری، نازنین اسماعیلی، پیمان علیشاهی، سجاد جعفری، زینب دادمحمدی و فرشاد خسروی تعدادی از هنرمندانی هستند که آثارشان در «کن از نمای نزدیک» به نمایش در آمده است.
 
علاقه‌مندان برای تماشای آثار نمایشگاه می‌توانند از ساعت ۱۲ تا ۲۴ به طبقه اول پردیس ملت مراجعه کنند. ایوان انتظار و پهنه نگارگذر بلوار کشاورز حدفاصل میدان ولی‌عصر(عج) تا خیابان حجاب دو نقطه دیگری است که نمایشگاه «کن از نمای نزدیک» در آن برپا می‌شود.
 
 پایگاه خبری تحلیلی فرهنگ و هنر،

دیدگاهتان را بنویسید