با نزدیک شدن به ایام اربعین حسینی میلیونها نفر از عاشقان و شیعیان شیفته ی امام حسین (ع) برای زیارت ایشان آماده ی سفر به کربلا میشوند. جالب است بدانید که رسم پیاده روی اربعین به این چند سال بر نمیگردد. ائمه معصومین (ع) و بزرگان دین در زمانهای مختلف این پیاده روی را به یاد کاروان کربلا برپا میداشتند.
اربعین چه روزی است ؟
تاریخ دقیق اربعین 98
اربعین امسال در تاریخ روز 27 مهر، یا 19 اکتبر و 20 صفر می باشد.
پیاده روی اربعین
حجتالاسلام پناهیان میگوید: امام زمان(عج) پس از ظهور، خود را به واسطه امام حسین(ع) به همه عالم معرفی میکند، بنابراین در آن زمان باید همه مردم عالم، حسین(ع) را شناخته باشند و پیادهروی اربعین بهترین فرصت برای این کار است.
هنگامی که نخستین زائر مضجع منور اباعبدالله الحسین(ع)، جابر بن عبدالله انصاری در روز اربعین از مدینه به سمت کربلا رهسپار شد تا کنون ۱۳۷۳ سال میگذرد.
در این سالها علما و اولیای الهی برای زیارت سیدالشهدا(ع) در روز اربعین اهمیت و جایگاه والایی قائل بودند و با پای پیاده از نجف اشرف به سوی کربلا رهسپار میشدند، بیشک جابر بن عبدالله، نخستین زائر کربلای معلی در روز اربعین سال ۶۱ هجری است، این سنت حسنه نیز در سالهای حضور ائمه معصومین(ع) با وجود حکومت سفاک و خونریز اموی و عباسی انجام شده است.
*سنت پیادهروی اربعین در زمان شیخ انصاری وجود داشته است/ احیاگر سنت پیادهروی بعد از شیخ انصاری که بود؟
در برخی از روایات تاریخی بیان شده است که زیارت کربلا با پای پیاده در زمان «شیخ انصاری»(متوفی سال ۱۲۸۱ قمری) رسم بوده است، اما در برههای از زمان به ورطه فراموشی سپرده میشود که در نهایت توسط «شیخ میرزا حسین نوری» دوباره احیا میشود.
این عالم بزرگوار اولین بار در عید قربان به پیادهروی از نجف تا کربلا اقدام کرد که ۳ روز در راه بود و حدود ۳۰ نفر از دوستان و اطرافیانش وی را همراهی میکردند، نیز با وی بودند، «محدث نوری» از آن پس تصمیم گرفت، هر سال این کار را تکرار کند، ایشان آخرین بار در سال ۱۳۱۹ هجری با پای پیاده به زیارت حرم أباعبدالله حسین(ع) رفت.
* آداب اربعین از منظر میرزا جواد آقا ملکی تبریزی
آری! از آن پس بسیاری از عاشقان اهلبیت و امام حسین(ع) و نیز برخی علما و حتی مراجع تقلید با پای پیاده به کربلا سفر کردهاند، میرزا جواد آقا ملکی تبریزی یکی از مراجع عالیقدر جهان تشیع که خود بارها با پای پیاده از عتبه علویه، رهسپار عتبه حسینی شده است، درباره مراقبه و بزرگداشت روز اربعین حسینی چنین میگوید: «به هر روی بر مراقبه کننده لازم است که بیستم صفر(اربعین) را برای خود روز حزن و ماتم قرار داده بکوشد که امام شهید را در مزار حضرتش(ع) زیارت کند، هر چند تنها یک بار در تمام عمرش باشد، چنانکه حدیث شریف، علامتهای مؤمن را پنج امر ذکر کرده است: ۵۱ رکعت نماز در شبانه روز، زیارت اربعین،انگشتر در دست راست کردن، پیشانی بر خاک گذاشتن و بلند بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِیمِ گفتن در نمازها».(ترجمه المراقبات، کریم فیضی، صفحه ۸۵)
*خاطره خواندنی آیتالله مکارم شیرازی از پیادهروی روز اربعین
آیتالله ناصر مکارم شیرازی نیز که در دوران طلبگی سالهای ۱۳۶۹ تا ۱۳۷۰ هجری قمری در نجف اشرف ساکن بوده است، این مرجع تقلید دو بار توفیق پیادهروی از نجف تا کربلا را داشته است. وی با پای برهنه از مسیر شط (رودخانه) که حدود ۲۰ کیلومتر طولانیتر از مسیر کنونی نجف کربلاست و حدود ۳ روز به طول میانجامید، به زیارت اباعبدالله الحسین(ع) مشرف شدند.
آیتالله مکارم شیرازی با اشاره به خاطره پیادهروی از نجف به سوی کربلا، میگوید: وقتی به یکی از این مُضیفها رسیدیم، صاحب مضیف دعوت و اصرار کرد که مهمان او بشویم و آنجا استراحت کنیم، به او توضیح دادیم که چون امروز کم راه رفتهایم و باید مسافت بیشتری را طی کنیم، فرصت ماندن نداریم، پس از کمی اصرار او و امتناع ما، ناگهان صاحب مضیف که معلوم بود چند وقتی است که مهمان برایش نرسیده و از این بابت خیلی ناراحت است، ناگهان چاقویش را در آورد و تهدید کرد که من مدتی است مهمان برایم نیامده است و شما حتماً باید مهمان ما بشوید! اینقدر مهمانی کردن زائر امام حسین(ع) در نزد اینها اهمیت و ارزش داشت. … البته بالاخره بعد از اینکه توضیح بیشتری برایش دادیم و قول دادیم که از طرف او زیارت کنیم، اجازه داد که ما برویم.
*ثواب پیادهرفتن به زیارت سیدالشهدا(ع) به روایت امام صادق(ع)
شاید این سؤال در ذهن متبادر شود که چرا زیارت امام حسین(ع) در روز اربعین حسینی تأکید و توصیه شده است، چرا باید این مراسم همراه با هیاهو و شور خاصی اجرا شود، در ادامه روایتی از امام صادق(ع) بیان میکنیم که به خوبی زوایای پنهان این موضوع را آشکار میسازد:
امام صادق(ع) درباره ثواب زیارت امام حسین(ع) با پای پیاده میفرماید: کسى که با پای پیاده به زیارت امام حسین(ع) برود، خداوند به هر قدمى که برمىدارد یک حسنه برایش نوشته و یک گناه از او محو مىفرماید و یک درجه مرتبهاش را بالا مىبرد، وقتى به زیارت رفت، حق تعالى دو فرشته را موکل او مىفرماید که آنچه خیر از دهان او خارج میشود را نوشته و آنچه شر و بد است را ننویسند و وقتى برگشت با او وداع کرده و به وى مىگویند: اى ولىّ خدا! گناهانت آمرزیده شد و تو از افراد حزب خدا و حزب رسول او و حزب اهلبیت رسولش هستی، به خدا قسم! هرگز تو آتش را به چشم نخواهی دید و آتش نیز هرگز تو را نخواهد دید و تو را طعمه خود نخواهد کرد.(کامل الزیارات ص۱۳۴)
*چرایی اهمیت پیادهروی روز اربعین از منظر حجتالاسلام پناهیان
حجتالاسلام والمسلمین علیرضا پناهیان درباره نقش پیادهروی روز اربعین میگوید: روایت دارد که امام زمان(عج) که ظهور فرمود، پنج ندا میکند به اهل عالم، اَلا یا اَهلَ العالَم اِنَّ جَدِی الحُسَین قَتَلُوهُ عَطشاناً، اَلا یا اَهلَ العالَم اِنَّ جَدِی الحُسَین سحقوه عدوانا،… امام زمان خودش را به واسطه امام حسین(ع) به همه عالم معرفی میکنند … بنابراین در آن زمان باید همه مردم عالم، حسین(ع) را شناخته باشند… اما الان هنوز همه مردم عالم، حسین(ع) را نمیشناسند و این تقصیر ماست، چون ما برای سیدالشهدا(ع) طوری فریاد نزدیم که همه عالم صدای ما را بشنود، پیادهروی اربعین بهترین فرصت برای معرفی حسین(ع) به عالم است.
با اینکه زیارت سیدالشهدا(ع) در اکثر برهههای تاریخی به سختی انجام میشد و جان زائران در خطر بود، اما با این وجود عاشقانه خطرات را به جان میخریدند و به پابوسی امام حسین(ع) در روز اربعین نائل میشدند.
*شور حسینی ده ساله مردم عراق، پس از سقوط صدام/ اربعین بزرگترین اجتماع شیعی در جهان
نتایج تحقیقات خبرنگار فارس نشان میدهد پیادهروی مراجع و علما تا زمان صدام ادامه داشته است، اما از زمانی که او در سال ۱۳۵۸ (۱۴۰۰ قمری) به ریاست جمهوری عراق رسید تا زمانی که در سال ۱۳۸۱ شمسی (۱۴۲۴) قمری سقوط کرد، وقفهای در اجرای مراسم عزاداری با شکوه و پیادهرویهای دسته جمعی ایجاد شد، هر چند که برخی اخبار حکایت از پیادهروی مخفی مردم در زمان صدام داشته است که گاهی منجر به شهادت این افراد توسط نیرویهای بعث شده، اما مردم عراق با سقوط صدام، بار دیگر عشق و علاقه وصفناپذیر خود به امام حسین(ع) را طی این ۱۰ سال به جهانیان ثابت کردهاند که در کنار دیگر محبان و شیعیان اهلبیت از کشورهای ایران، لبنان، پاکستان، هند، لبنان، قطر، امارات، کویت، بحرین و … مراسم اربعین حسینی را با شکوهتر از سال قبل اجرا میکنند.
پیاده روی اربعین | بزرگترین رژه انسانی در دنیا
نکته بسیار جالب در پیاده روی اربعین حضور زائران در سنین مختلف میباشد. مردم از کودک تا افراد پیر در هر شرایط میکوشند تا در این مراسم بزرگ خودشان را به کربلا برسانند.
مسیر نجف تا کربلا و موکب ها
عمودهای مسیر کربلا و نجف
ویزای کربلا و عراق
برای شرکت در پیاده روی اربعین باید مواردی را در خصوص ویزا و پاسپورت بدانید. توجه کنید حتما قبل از زمان سفرتان به عراق آخرین تصمیمات درباره ویزا را از اخبار معتبر و یا سازمان حج و زیارت پیگیری نمائید:
– گذرنامه: گذرنامه شما باید اعتبار 6 ماه اعتبار داشته باشد.
– اگر گذرنامه ندارید می توانید در حداقل زمان گذرنامه را تهیه کنید. معمولا اگر زودتر برای گرفتن گذرنامه اقدام کنید در مدت یک روز کارهای آن انجام خواهد شد.
– برای پیاده روی اربعین سال 98 نیاز به دریافت ویزا ندارید. فقط باید گذرنامه شما اعتبار داشته باشد.
– در کل ویزای عراق به صورت انفرادی و گروهی صادر میشود. برای دریافت ویزا میتوانید از سامانه سماح استفاده کنید و یا از طریق دفاتر خدمات مسافرتی ارائه دهنده تور کربلا استفاده کنید.
– اگر ویزای گروهی گرفته اید حتما باید در نظر داشته باشید در زمان ورود و خروج از مرز باید تمام افراد گروه شما حضور داشته باشند.
– معمولا ویزای گروهی برای بیشتر از 5 نفر صادر میشود.
– هزینه ویزای عراق از سال 97 قرار شد هزینه ویزای عراق به جای دلار از یورو استفاده شود.
– مدارک لازم برای گرفتن ویزای عراق: اصل گذرنامه، عکس پرسنلی
وسایل مورد نیاز برای پیاده روی اربعین
پیاده روی اربعین در عین شیرینی و شکوه خود دارای سختی هایی است. اگر زائران نکات بسیار ساده و کاربردی را رعایت کنند می توانند به راحتی و با حفظ سلامت پیاده روی اربعین را به پایان برسانند. اما چه نکاتی باید برای پیاده روی اربعین رعایت کنید:
– سبک سفر کنید. سعی کنید از بردن وسایل غیر ضروری به خصوص مواد غذایی تا حد امکان خودداری کنید.
– بهتر است به جای چمدان و ساک از کوله پشتی استفاده کنید.
– وسایل بهداشت شخصی مانند رول دستمال کاغذی، مسواک، حوله شخصی، لیوان و کلاه آفتابگیر همراه داشته باشید.
– اکثر موکب ها سرویس بهداشتی و حمام دارند اما بهتر است دستمال مرطوب و ژل شستشوی دست به همراه داشته باشید.
– معمولا بیشتر زائران برای جلوگیر از عرق سوختگی از پودر بچه و یا زینک اکساید استفاده میکنند.
-در صورت امکان کیسهخواب به همراه داشته باشید تا در صورت مناسب نبودن شرایط و سرد بودن مکانها برای استراحت از شما در برابر خاک و سرما محافظت کند.
– اما از بابت دارو و مواد غذایی نگرانی نداشته باشید.
– پایگاه های امداد مردمی و گروه های پزشکی فراوانی در مسیر پیاده روی اربعین وجود دارند.
– فقط اگر دارو تجویزی دکتر شخصی تان و یا دارو ضروری مصرف کنید به مدت تعداد روزهای سفرتان به همراه داشته باشید.
– سعی کنید اشیا قیمتی به همراه نبرید.
– مقدار پول مورد نیازتان را تا حد امکان تقسیم بندی کنید و در یک مکان قرار مانند کیف پول ندهید.
– اگر خسته شدید حتما استراحت کنید و بعد به مسیرتان ادامه دهید.
– زائران آزادند تا با هر سرعت و توان جسمی که دارند راه را طی کنید
– بهترین وسیله برای مادرانی که کودکانشان را به همراه دارند استفاده ار کالسکه کودک است.
– بهتر است افراد مسنتر از ویلچر و گالری های چوبی عراق جهت پیمودن قسمتی از مسیر استفاده کنند
– بهتر است دو کفش سبک و طِبی به همراه داشته باشید.
– بهتر است یک دست لباس گرم برای شب و یک دست لباس خنک برای روز به همراه داشته باشید.
توصیه های پیاده روی اربعین
– هر روز حدود 9-8 ساعت پیاده روی کنید و روزانه حدود 500 عمود را طی کنید.
– بهترین را برای جلوگیری از گم شدن همراهانتان در مسیر از شماره عمودها به عنوان علامت گذاری مسیر راه استفاده کنید.
– هر زمان احساس خستگی کردید استراحت کنید و خودتان را تحت فشار قرار ندهید.
– کرمی برای درمان تاول و عرق سوز شدگی به همراه داشته باشید.
– مقدار کافی آب مصرف کنید تا گرما زده نشوید.
– سعی کنید وعده های غذایی حجیم نخورید و به جای آن تعداد وعدههای غذاییتان را بیشتر کنید
– پوشیدن کفشهای نو و سنگین توصیه نمیشود بهتر است یک کفش راحت و نرم و سبک بپوشید.
– اگر به صندل عادت دارید می توانید برای پیاده روی روز از آن استفاده کنید.
– این سفر نیازی به همراه داشتن پول زیاد ندارد. مگر آنکه قصد کمک به موکبها و حسینیهها را داشته باشید.
– در هر قسمت از مسیر که احساس کردید توانایی ادامه راه را ندارید میتوانید از ماشینهای ون، گالری های چوبی عراقی و اتوبوسهایی که در مسیر هستند استفاده کنید تا خود را به کربلا برسانید
– خوشبختانه در سال های اخیر در عمودهای ا تا 11 خودپردازهایی وجود دارد که میتوانید از آن پول ایرانی و یا دینار عراق را تهیه کنید.
– نگران امنیت خود نباشید. مسیر نجف به کربلا جزو امنترین مسیرها میباشد.
منبع:www.findatour.co/blog/travel-tips-guide