- فرهنگی

در دومین روز از گردهمایی عروسک‌ها در تهران چه گذشت؟

در دومین روز از برگزاری جشنواره نوزدهم نمایش عروسکی تهران-مبارک مخاطبان از ۱۰ نمایش دیدن کردند که نمایش «مَثلِث» مورد استقبال ویژه علاقه‌مندان قرار گرفت. همچنین مدیرکل هنرهای نمایشی با حضور در دبیرخانه این رویداد به گفت‌وگو با اعضای ستاد جشنواره پرداخت.

نوزدهمین جشنواره بین‌المللی نمایش‌های عروسکی تهران-مبارک، در دومین روز از برگزاری خود (جمعه نهم تیر)، شاهد اجرای 10 نمایش در سالن‌ها و محوطه باز مجموعه تئاتر شهر، تالار مولوی، تالار هنر و کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان بود.

*مدیرکل هنرهای نمایشی به دبیرخانه جشنواره عروسکی رفت

در دومین روز از نوزدهمین جشنواره بین‌المللی نمایش عروسکی تهران-مبارک، کاظم نظری (مدیرکل هنرهای نمایشی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی) با حضور در دبیرخانه جشنواره با دبیر و مدیران ستاد برگزاری این رویداد دیدار کرد.

در این دیدار هادی حجازی‌فر، دبیر نوزدهمین جشنواره بین‌المللی نمایش عروسکی تهران، نحوه داوری آثار توسط کارگردانان حاضر در جشنواره را تشریح کرد.

کاظم نظری همچنین با حضور در سالن‌های مختلف جشنواره عروسکی، به تماشای نمایش‌های روی صحنه نشست و پس از پایان اجرای نمایش‌ها، به گپ‌وگفت با عوامل آن‌ها پرداخت.

*برنامه‌ریزی برای اجرا «مَثلِث» در تئاتر شهر

نمایش «مَثلِث» نوشته مشترک قیس یساقی، محمدجواد مهدیان و فواد زیدانلویی با کارگرانی قیس یساقی از مشهد با مدت‌زمان 35 دقیقه در ساعت‌های 18و 20 روی صحنه تالار سایه مجموعه تئاتر شهر رفت که مورد استقبال بسیار مخاطبان قرار گرفت.

سیدمحمدجواد طاهری، مدیر مجموعه تئاتر شهر که به تماشای این اثر نمایشی نشسته بود در جمع خبرنگاران حاضر در سالن اعلام کرد که برای اجرای عموماین اثر در مجموعه تئاتر شهر برنامه‌ریزی‌ خواهد شد.

* اجراهای خیابانی؛ همچنان پرشتاب در جذب مخاطب

احمد جولایی دبیر بیستمین جشنواره بین‌المللی نمایش‌های آیینی و سنتی شب گذشته همراه با کاظم نظری (مدیرکل هنرهای نمایشی) با حضور در محوطه باز مجموعه تئاتر شهر به تماشای نمایش‌های بخش خیابانی این رویداد نشستند. 

همچنین هادی حجازی فر دبیر این رویداد در دومین روز از برگزاری آن میان مردم حضور داشت و از رویدادهای مختلف ان حضور داشت.

در بخش نمایش‌های فضای باز نوزدهمین جشنواره بین‌المللی نمایش عروسکی تهران-مبارک، چهار نمایش «رُبات‌های غول‌پیکر» به نویسندگی و کارگردانی حامد زارعان از تهران در ساعت 19، «بوسلمه، غول دریاها» به نویسندگی شراره طیار و کارگردانی فاطمه بحرینی از شهر آبادان در ساعت 19:30، نمایش «شیلو» به نویسندگی و کارگردانی فرامرز غلامیان از شاهین‌شهر در ساعت 20 و نمایش «آذربایجان آیین‌لری» به نویسندگی و کارگردانی اکبر زابح از مرند در ساعت 20:30 در محوطه مجموعه تئاتر شهر اجرا شد؛ آثار فضای باز و محیطی از روز اول جشنواره حرکت خود را برای جذب مخاطبان بسیار محکم آغاز کرده‌اند و به نظر می‌رسد این سیر پرشتاب را تا روز آخر برگزاری جشنواره تداوم خواهند داد. باید گفت این آثار علاقه‌مند و خواهان بسیاری دارند و مخاطبان بسیاری را به شادی و حال خوب دعوت کرده‌اند.

*تئاترشهر در محاصره ربات‌ها

حامد زارعان نویسنده و کارگردان نمایش های عروسکی، شش «ربات‌ غول پیکر» را در جشنواره تئاتر عروسکی تهران- مبارک در معرض دید عموم قرار داد.

او درباره این نمایش در گفت‌وگویی گفته است: «کار اصلی ما ساخت «عروسک‌های غول‌پیکر ایران» است  و در جشنواره عروسکی تهران با شش عروسک جدید که به‌تازگی ساخته‌ایم، همراه مخاطبان هستیم. متاسفانه ما همیشه به دنبال فعالیت سنتی هستیم و از بخش مدرن کار غافل شده‌ایم. همین باعث شده تا مخاطب کمتری درگیر کارهای ما باشد. سعی کردیم تابوشکنی کنیم و با متفاوت کردن فضای ارائه اثر و رفتن به سمت فضاهای میدانی، این کار را انجام دهیم.»

زارعان ادامه داد: «ما یک پرفورمنس بی‌کلام داریم که چارچوب داستانی خاصی ندارد. اما سعی می‌کنیم نشانگر سطح تکنولوژی و متفاوت بودن اجراهای ایرانی باشیم.»

او در پاسخ به این سوال که مخاطب ایرانی تا چه اندازه با این ربات‌ها و عروسک‌های غول‌پیکر ارتباط برقرار می‌کند، گفت: «در حالت ایستا و بدون هرگونه اجرایی هم، کار ما مخاطب خود را دارد. این ربات‌ها سه متر ارتفاع دارند و مخاطب را در هر حالتی درگیر می‌کنند. امروز مخاطب ما در نمایش‌های خیابانی گذری است و حوصله این را ندارد که بیاید نمایشی با دیالوگ و کلام ببیند و ممکن است چند دقیقه بایستد و بخشی از کار را ببیند و برود؛ اما ما سعی کردیم از کلام استفاده نکنیم و نگاه ایده‌پردازانه خود را در ساخت و تکنیک به کار بگیریم؛ تنها می‌خواهیم ذهن مخاطب را به نحوی درگیر کنیم که در آن لحظه به هیچ چیز فکر نکند و صرفا به دیدن یک اثر و نمایش توجه داشته باشد».

* «شیلو» برای محیط زیست

فرامرز غلامیان، نویسنده و کارگردان نمایش عروسکی «شیلو» از شاهین شهر اصفهان در نوزدهمین جشنواره بین‌المللی نمایش عروسکی تهران-مبارک حضور دارد و در نخستین روز از برگزاری این رویداد، به اجرای نمایشی خیابانی با موضوع محیط زیست پرداخت.

وی درباره نام این اثر نمایشی توضیح داد: «در جنوب و بندرعباس به جلبک‌های دریایی «شیلَو» می‌گویند که برای تولید اکسیژن و حفظ اکوسیستم موجودات دریایی بسیار مهم است، درواقع اکسیژن کل دریا توسط این جلبک‌ها تامین می‌شود. شیلو نام یک عروسک غول پیکر است که نمادی است از موجودات دریایی و البته جلبک دریایی؛ به طور مثال پای این موجود شبیه هشت پاست، دستش ستاره دریایی و سرش جلبک، که از دریا بیرون آمده است. این موجود با دختری آشنا می‌شود و او را با خود به قعر دریا می‌برد، اما بر اثر آلودگی‌های محیط زیست که انسان‌ها به وجود آورده‌اند، دچار مشکل می‌شود و در نهایت این دختر است که «شیلَو» را نجات می‌دهد».

این کارگردان، با اشاره به دغدغه‌های محیط زیستی که دارد، افزود: «من اصالتاً اهل جنوب هستم و بسیار می‌بینم که مردم به دریا و پاکیزگی آن اهمیتی نمی‌دهند، به خصوص کشتی‌های نفتکش که زباله‌ها و نفت خود را به دریا می‌ریزند. من به همراه تعدادی از دوستانم از دوران کودکی این دغدغه را داشتیم که به پاکسازی محیط دریا بپردازیم. به نظرم این کار تلنگری است به آدم‌ها تا آگاه شوند که این زندگی و این زمین فقط برای آن‌ها نیست و متعلق به همه موجودات است. در حالی که در کشورهای خارجی اقدام به ساخت جلبک مصنوعی می‌کنند، ما که اینجا چند نوع جلبک دریایی داریم، نه تنها ازشان استفاده نمی‌شود بلکه اقدام به تخریب آن‌ها نیز می‌کنیم. اگر چند نفر هم با دیدن این نمایش چیزی یاد بگیرند و به دریا و موجودات آن احترام بگذارند، برای من کافی و ارزشمند است».

*همسایگانی که به جشنواره عروسکی تهران آمدند

گروهی از هنرمندان و مجریان تلویزیون الرابعه عراق که به ایران سفر کرده‌اند و با حضور در مجموعه تئاتر شهر، مهمان نوزدهمین جشنواره بین‌المللی نمایش عروسکی تهران-مبارک شدند، استقبال مخاطبان از آثار صحنه‌ای و خیابانی را بسیار شگفت‌انگیز و این رویداد بزرگ فرهنگی و هنری را امری مهم برای تئاتر ایران دانستند.

نوزدهمین جشنواره بین‌المللی نمایش عروسکی تهران-مبارک به دبیر هادی حجازی‌فر، هشتم تا هفدهم تیر در حال برگزاری است.

فارس

دیدگاهتان را بنویسید