- فرهنگی

کتیبه ها و اشیای تاریخی که لحظات پایانی زندگی ناصرالدین شاه قاجار را روایت می کنند

 این خبر پیرامون کتیبه ها و اشیای تاریخی که لحظات پایانی زندگی ناصرالدین شاه قاجار را روایت می کنند، برای شما نوشته شد.

نمایشگاه روایت قتل ناصرالدین شاه در عمارت چادرخانه مجموعه میراث جهانی کاخ گلستان گشایش یافت و برای نخستین بار از 38 کتیبه مقبره ناصرالدین شاه قاجار که واقعه قتل او را به زبان شعر روایت می کند، رونمایی شد. این آثار از موزه آستان حضرت عبدالعظیم (ع) در ری به امانت گرفته شده است.

آفرین امامی با اشاره به برگزاری نمایشگاه روایت قتل ناصرالدین شاه بیان کرد: اشیاء فرهنگی و تاریخی مانند کلمات و جملات کتاب هستند، وقتی کنار هم می نشینند روایت و قصه ای را برای بازدید کنندگان تعریف می کنند که محال است آن را فراموش کنند.

مدیر مجموعه ثبت جهانی کاخ گلستان گفت: در تلاش هستیم که نمایشگاه ها از رویدادهای شی محور به سمت روایت محور حرکت کند، بنابراین در این رویداد تازه، قصه هایی که در طول تاریخ در کاخ گلستان اتفاق افتاده است، بازنمایی می شود.

امامی افزود: نمایشگاه روایت قتل ناصرالدین شاه از زمانی کلید خورد که از موزه آستان حضرت عبدالعظیم حسنی (ع) در شهر ری بازدید کردم، آنجا متوجه شدم میان مجموعه کاخ گلستان و موزه آستان از نظر اشیاء تاریخی که نگهداری می شود و محتوایی که در معرض نمایش است با توجهی که در دوره قاجار به ری می شده است، قرابت خاصی وجود دارد.

وی گفت: با اجرای نمایشگاه ها و توضیح روایت هایی مشترک میان کاخ گلستان و موزه آستان حضرت عبدالعظیم (ع) می توانیم مخاطبان بیشتری جذب کنیم و به این بهانه بسیاری از آثاری را که فرصت نمایش نداشته اند در معرض نمایش بگذاریم.

امامی گفت: در این نمایشگاه حدود 40 کتیبه خوشنویسی مطلا مربوط به روایت قتل شاه قاجار است و برای نخستین بار مجموعه ای کامل از آنها در کاخ گلستان به نمایش گذاشته شده است، برای تکمیل این روایت آثار مرتبطی که در گنجینه میراث جهانی بود را در این نمایشگاه چیدمان کردیم؛ از جمله دستمال خونی که روی زخم شاه مضروب قرار گرفته، صندلی که تا آخرین روی آن نشسته بوده و قرآنهایی که بر سر مزار شاه مقتول استفاده میشده است.

مدیر مجموعه میراث جهانی کاخ گلستان توضیح داد که نمایشگاه روایت قتل ناصرالدین شاه در عمارت چادرخانه کاخ گلستان دایر است و علاقمندان می توانند تا 9 مردا از آن بازدید کنند.

محمدرضا بهزادی، دبیر اجرایی و علمی نمایشگاه روایت قتل ناصرالدین شاه هم گفت: این کتیبه ها مجموعه ای بسیار بی نظیر از صنعت قطاعی یا قطاعی سازی، از زیرمجموعه های هنر خوشنویسی است که دوره صفوی و قاجار رواج داشته و مطرح بوده است.

وی گفت: مجموعه کتیبه های قتل ناصرالدین شاه در اصل 46 قطعه و از آثار بی نظیر و ارزشمند قطاعی در کشور است و در آن شعری از شمس المعالی سید علی حکیم معیری در چگونگی ترور و قتل شاه به کار رفته است. این کتیبه ها به خط محمد مهدی بن حسن شریف شیرازی است که به سبک نستعلیق های دوره صفوی کتابت شده است.

بهزادی گفت: ناصرالدین شاه روز 17 ذی القعده 1313 هجری قمری (12 اردیبهشت 1275 شمسی) در حرم حضرت عبدالعظیم (ع) ترور شد، جسد او را به کاخ گلستان آوردند و در تالار برلیان قرار دادند، پس از آن که مراسم تغسیل و تدفین انجام شد، جسد در یک صندوق حلبی بزرگ در یکی از بخش های تکیه دولت که به دیر بزرگ مشهور است، به مدت یک سال امانت گذاشته شد.

دبیر اجرایی و علمی نمایشگاه روایت قتل ناصرالدین شاه گفت: تقریبا یک سال پس از آنکه مکانی بین حرم عبدالعظیم (ع) و امامزاده حمزه موسی بن جعفر (ع) طراحی شد، جسد از کاخ گلستان تشییع و به حرم منتقل و همان جا دفن شد و چهار سال پس از ترور (حدود 1317 قمری) این مجموعه کتیبه را در اطراف مقبره ناصرالدین شاه نصب کردند.

ایرنا

دیدگاهتان را بنویسید