موزههای باستانشناسی استانبول (Istanbul Archaeological Museums) شامل مجموعهای مهم و زیبا از مجسمهها، سنگنماها، تابوتها و دیگر آثار باستانی از سراسر خاورمیانه هستند که بیشتر مربوط به دوره کلاسیک هستند. در ادامه همراه با ما باشید.
بسیاری از نمایشگاههای این موزه نیز از مجموعه کاخ توپکاپی (Topkapı Palace) هستند که کار باستانشناس عثمانی عثمان حمدی بی بوده است، کسی که اولین مدیر این موزه بود. موزههای باستانشناسی استانبول در کنار موزه ترکیه و هنرهای اسلامی (Museum of Turkish and Islamic Arts) و در مقابل مسجد آبی (Blue Mosque) قرار دارد و از جمله جاهای دیدنی برجسته شهر استانبول به شمار میرود که حتما باید از آن دیدن کنید.
موزههای باستانشناسی استانبول در پارک گولهانه (Gülhane Park) و درست در جنوب کاخ توپکاپی قرار دارد و از سه بخش مجزا تشکیل شده که در سه ساختمان قرار گرفتهاند.
۱. مجموعه اصلی موزههای باستانشناسی استانبول
ساختمان اصلی موزههای باستانشناسی استانبول با نمای نئو کلاسیک با ابهت خودش شناخته میشود و در آن نیز گنجینههای برجستهای قرار دارند. در میان آثار به نمایش در آمده در این موزه میتوان یافتههای باستانشناس عثمان حمدی بی را نیز مشاهده کرد که از لبنان به ترکیه آورده شدند. این گنجینه غنی از تابوتها که او در صیدا در جنوب لبنان کشف کرد، متعلق به گورستانی سلطنتی بوده است.
تابوت سنگ آهکی اسکندر که بسیار باشکوه به نظر میرسد و در آن، نقاشیها و حکاکیهایی از نبرد ارتش مقدونیه با ایرانیان دیده میشود، در این موزه قرار دارد. علاوه بر آن نیز تابوب عزاداران (Sarcophagus of the Mourners) یکی دیگر از تابوتهای این موزه به شمار میرود که در آن چهره ۱۸ زن عزادار به چشم میخورد. این تابوتها نمونههای باشکوهی از هنر غنی مرتبط با گورستانها در قرن چهارم پیش از میلاد هستند.
علاوه بر این تابوتها، بخشهای دیگر موزه باستانشناسی استانبول آثاری از تروی، آناتولیا، قبرس و سوریه و همچنین مجموعهای وسیع از سکهها و برخی موزاییککاریهای دوران روم را به نمایش گذاشتهاند. ساختمان موزه باستانشناسی استانبول در سال 1881 میلادی توسط عثمان حمدی بی ساخته شده ولی تکمیل شدن این بنا با این ظاهر تا سال 1908 میلادی طول کشیده است.
2. نمایشگاه تاریخ شهر استانبول
نمایشگاهی در موزه باستانشناسی استانبول وجود دارد که شهر استانبول را در گذر زمان به تصویر میکشد. این نمایشگاه در ساختمان اصلی قرار دارد و تاریخچهای کامل و گسترده را به نمایش میگذارد که شامل نقشههایی از شهر استانبول در سالهای مختلف است. این نمایشگاه به دورههای مختلفی از شهر استانبول همچون دوره پرافتخار آن به عنوان اولین پایتخت امپراتوری بیزانس به نام قسطنطنیه و همچنین پایتخت امپراتوری عثمانی میپردازد.
۳. موزه هنرهای باستانی شرقی
بخش دیگری از موزه باستانشناسی استانبول تحت عنوان موزه هنرهای باستانی شرقی (Museum of Ancient Oriental Art) آثاری از هنر پیش از اسلام را برای بازدیدکنندگان به نمایش گذاشته است. در این موزه، آثار باستانی مختلفی از مصر باستان، بینالنهرین، لوحهای میخی آشوری و هیتی و همچنین مجسمههای فراعنه را در معرض نمایش قرار داده است. برجستهترین قسمت این موزه نیز بخش آثار بابل باستان است که شامل تابلوهای آجری لعابدار از نقوش شیر و گاو از دروازه ایشتار بابل است.
۴. غرفه کاشیکاریها
سومین ساختمان موزههای باستانشناسی استانبول، غرفه کاشیکاریها (Tiled Pavilion) است که یکی از قدیمیترین بناهای عثمانی به جامانده در شهر استانبول محسوب میشود. این بنا در سال ۱۴۷۲ میلادی ساخته شده و به خوبی میتوان تاثیر معماری ایرانی را در آن مشاهده کرد. این ساختمان در ابتدا برای سلطان محمد دوم ساخته شده بود و امروزه از آن به عنوان موزه استفاده میشود. تزیینات کاشیکاری و سرامیکی پر از جزییات ریز این بنا به خوبی تا به امروز حفظ شدهاند و بسیار زیبا به نظر میرسند.
۵. گردش در اطراف موزه و پارک
پس از بازدید از موزههای باستانشناسی استانبول، شما میتوانید در نقاط مختلف پارک گولهانه گردش کنید، پارکی که زمانی یکی از باغهای سلطانهای عثمانی بوده است. این پارک و باغها فضایی سرسبز و آرامشبخش را در مرکز شهر قدیمی استانبول فراهم کردهاند که پر از گلهای رز و لاله، درختان سایهدار و مناظر عالی مشرف به شاخ طلایی یا گلدن هورن (Golden Horn) است.
شما در اینجا میتوانید چند موزه تخصصی کمتر بازدید شده همچون موزه تاریخ علم و فناوری در اسلام (Museum of the History of Science and Technology in Islam) و موزه ادبیات احمد حمدی تانپینار (Ahmet Hamdi Tanpınar Literature Museum) را مشاهده کنید که هر دو از جمله انشعابات موزههای باستانشناسی استانبول به شمار میروند که میتوانند اوقات خوبی را برای شما رقم بزنند.