- سبک زندگی, سلامت

سلنیوم چیست؟

سلنیوم به عنوان جزئی از آنزیم‌های آنتی اکسیدان در بدن، مانع صدمات اکسیداتیو می‌شود. عنصر مورد نظر برای عملکرد بهتر سیستم باروری، سیستم ایمنی و ترشح هورمون‌های تیروئید در بدن کاملاً ضروریست.

عنصر سلنیوم چیست؟

 این عنصر کمیاب به عنوان ماده معدنی در بدن، فواید و خواص آنتی اکسیدانی شگفت‌انگیزی به همراه دارد. این عنصر با نماد اختصاری Se شناخته شده و یک ماده معدنی کاملاً ضروری برای فرایندها و عملکردهای مختلف بدن محسوب می‌شود. ماده معدنی مورد نظر برای جلوگیری از عفونت‌ها، محافظت در برابر صدمات اکسیداتیو، سنتز DNA و متابولیسم هورمون تیروئید نقش اساسی دارد. 

با قرار دادن منابع غذایی دارای selenium، می‌توانید نیاز بدن به این عنصر معدنی را به صورت روزانه تامین کنید. سلنیوم در بافت‌های بدن به ویژه ماهیچه‌های اسکلتی ذخیره شده و در زمان تمرینات ورزشی مورد استفاده قرار می‌گیرد. آجیل های برزیلی در میان منابع خوراکی، بیشترین میزان selenium را به همراه دارند.

علائم کمبود سلنیوم 

از جمله رایج‌ترین علائم کمبود این عنصر معدنی در بدن شامل ریزش مو، خستگی، ناباروری در آقایان و بانوان، ضعف عضلانی و ضعف سیستم ایمنی می‌باشد. در صورتی که هر کدام از علائم کمبود این عنصر را در بدن داشتید، باید هرچه سریعتر به پزشک مراجعه کنید تا مکمل‌هایی همانند قرص مگا سلنیوم ویواتیون یا کپسول سلن پلاس آپوویتال برایتان تجویز گردد. 

فواید سلنیوم در بدن

سلنیوم با حفظ سلامتی افراد ارتباط مستقیم داشته و وجود آن در بدن مزیت‌های بسیار زیادی دارد که عبارتند از:

• تقویت کردن سیستم ایمنی بدن

این ماده معدنی به دلیل داشتن خاصیت آنتی اکسیدانی با تمام عوامل بیگانه همانند انگل، ویروس یا باکتری مبارزه می‌کند.‌ اگر به میزان کافی از این عنصر را در بدن داشته باشید، در برابر بیماری‌های مختلف مقاوم بوده و میزان التهاب‌های بدن شما کاهش پیدا می‌کند. عوامل آسیب‌زا در برابر سلنیوم نمی‌توانند به بدن شما صدمه‌ای وارد کنند.‌

کمبود این عنصر در بدن برای کسانی که بیماری اچ‌آی‌وی دارند بسیار خطرناک بوده، زیرا سبب پیشرفت بیماری آنها می‌شود. با استفاده کردن از مکمل‌ها و منابع غذایی دارای selenium، می‌توانید بدن مقاوم‌تری در برابر بیماری‌های مختلف همچون سرماخوردگی و آنفولانزا داشته باشید. 

• کاهش ابتلا به بیماری‌های قلبی

کسانی که در خون خود سطح بالایی از این عنصر را دارند، کمتر به بیماری‌های قلبی مبتلا می‌شوند. سلنیوم با داشتن خاصیت آنتی اکسیدانی، میزان التهاب موجود در شریان‌های قلب را کمتر کرده و مانع از بروز بیماری‌های قلبی و عروقی در فرد می‌شود. 

از دیگر خواص سلنیوم می‌توان موارد زیر را نام برد که عبارتند از:

  1. • افزایش حافظه، جلوگیری از بیماری‌های مغزی و زوال عقل 
  2. • کاهش علائم آسم
  3. • کاهش خطر مبتلا شدن به انواع سرطان‌
  4. • جلوگیری از پیشرفته شدن بیماری HIV
  5. • کاهش خطر سقط جنین

بهترین زمان مصرف سلنیوم

شما می‌توانید مکمل‌های حاوی این ماده معدنی را در وعده‌های اصلی خود همانند شام یا ناهار مصرف کنید، بهتر است این مکمل‌ها را به همراه یک لیوان آب میل کنید تا جذب بهتری داشته باشند. 

عوارض جانبی مکمل‌های selenium

مصرف افراطی قرص سلنیوم ممکن است عوارضی برای شما به همراه داشته باشد که شامل ریزش مو، درد عضلانی، لرزش، قرمزی صورت، استفراغ، حالت تهوع و سرگیجه می‌باشد. افرادی که دوز بالایی از مکمل‌های حاوی selenium را مصرف کرده‌اند آسیب‌هایی در قلب، روده یا کلیه آنها دیده شده است. 

سلنیوم چیست؟

سلنیوم در چه مواد غذایی یافت می‌شود؟

این ماده معدنی در مواد غذایی همانند مخمر آبجو، کنجد، غلات، کره، سیر، ماهی و گوش ماهی، اسفناج، رازیانه، برگ تمشک، بومادران، ریشه بابا آدم، جنسینگ، یونجه قارچ شیتاکه، صدف، آجیل برزیلی، ماهی تن، تخم مرغ، ماهی ساردین، تخمه آفتابگردان و سینه مرغ به فراوانی یافت می‌شود. 

در رژیم غذایی که شامل قارچ‌ها، گوشت، غلات و مغزها باشد، مقدار زیادی سلنیوم در بدن به دست می‌آید. تمامی نوجوانان و بزرگسالان باید به صورت روزانه حدود ۵۵ میلی‌گرم از این عنصر معدنی را به صورت منابع غذایی یا مکمل‌ها دریافت کنند. 

برای کمبود سلنیوم چه باید کرد؟

کمبود ماده معدنی selenium، در عملکردهای مختلف بدن اختلال ایجاد کرده و مشکلاتی را برای سلامتی ایجاد می‌کند. کمبود این ماده معدنی می‌تواند منجر به ریزش مو، آشفتگی ذهنی و خستگی در شما شود. افراد تحت دیالیز، افراد مبتلا به بیماری کرون و HIV با خطر کمبود این ماده معدنی روبرو هستند و باید از رژیم غذایی یا از طریق مکمل‌ها این کمبود را جبران کنند. 

برای درمان کردن کمبود این ماده معدنی در بدن و بالا بردن سطح آن در خون، در قدم اول بهتر است منابع غذایی که دارای selenium، هستند را در رژیم غذایی خود استفاده کنید که شامل آجیل، ماهی تن، برنج، لوبیا و نان گندم کامل هستند. 

قرص سلنیوم چیست؟

قرص یا مکمل‌های سلنیوم به شکل ویال تزریقی، کپسول و قرص عرضه شده‌اند. از این قرص که حاوی ماده معدنی ضروری selenium است برای تعادل هورمون‌ها، مقابله با بیماری‌های قلبی خاص، سلامت مو و ناخن، افزایش قدرت سیستم ایمنی بدن، محافظت در برابر آنتی بادی‌ها، کمک به عملکرد تیروئید، کاهش علائم پیری زودرس، کاهش التهاب و پیشگیری از سرطان استفاده می‌شود.

ترکیبات سلول‌های بدن شما با ماده معدنی سلنیوم، در برابر صدمات اکسیداتیو به طور کامل محافظت می‌شوند. با مصرف کردن قرص یا مکمل‌های این عنصر معدنی، آنزیم‌های آنتی اکسیدانی بیشتری در بدن ساخته شده و از بدن در برابر رادیکال‌های آزاد محافظت خواهند کرد. 

عوارض جانبی داروی سلنیوم

تمامی داروهای شیمیایی برای مصرف کننده، عوارض جانبی به همراه دارند که بعد از گذشت مدتی از بین خواهند رفت. عوارض جانبی مکمل‌ها یا قرص‌های selenium شامل موارد زیر می‌باشد که عبارتند از:

  1. •اسهال
  2. • ضعیف شدن ناخن‌ها
  3. • ریزش مو
  4. • تحریک پذیری
  5. • خارش پوست
  6. • تهوع و استفراغ
  7. • خستگی و ضعف غیر معمول
  8. • لرزش
  9. • سرگیجه
  10. • درد ماهیچه
  11. • سوزش، کبودی و خونریزی
  12. • قرمزی  

میزان سلنیوم مورد نیاز بدن

کمبود این ماده معدنی در بدن خطرناک بوده و مشکلاتی را به وجود می‌آورد. مصرف بیش از اندازه مکمل‌های selenium نیز، سبب مسمومیت در فرد می‌شوند. بنابراین شما باید در طی روز مقدار مناسبی از مکمل‌ها یا منابع غذایی دارای این عنصر معدنی را مصرف کنید تا سلامتی شما به خطر نیفتد. میزان سلنیوم لازم برای گروه‌های سنی مختلف شامل موارد زیر می‌باشد که عبارتند از:

  1. • نوزادان تازه متولد شده: 15 میکروگرم
  2. • نوزادان هفت ماهه تا کودکان ۳ ساله: ۲۰ میکروگرم
  3. • کودک ۴ الی ۸ ساله: ۳۰ میکروگرم 
  4. • نوجوانان ۹ الی ۱۳ ساله: ۴۰ میکروگرم
  5. • افراد بالای ۱۴ سال: ۵۵ میکروگرم 

سلنیوم برای چی خوبه

ماده معدنی سلنیوم در بدن برای عملکرد بهتر غده تیروئید و سوخت و ساز فواید زیادی دارد. خاصیت ضد التهابی و آنتی اکسیدانی این عنصر معدنی برای بدن مزیت‌های زیادی داشته و موجب حفظ سلامتی آن می‌شود. افرادی که رژیم غذایی آنها سرشار از عنصر معدنی selenium است، کمتر به بیماری‌های قلبی مبتلا می‌شوند. 

برای جلوگیری از زوال عقل، بیماری‌های پارکینسون و آلزایمر، باید همواره سطح سلنیوم را در حالت نرمال نگه دارید. کمبود ماده معدنی مورد نظر سبب کم شدن قدرت تمرکز و عملکرد مغز می‌شود. سلنیوم برای عملکرد درست غده تیروئید در بدن نقش اساسی به همراه دارد. 

سلنیوم چیست؟

قیمت قرص سلنیوم چیست؟

اگر می‌خواهی در برابر بیماری‌های مختلف همچون سرطان و بیماری‌های قلبی مقاوم باشید، بهتر است مکمل‌ها‌ یا منابع غذایی سرشار از ماده معدنی selenium، را مصرف کنید. آنزیم‌هایی از بدن همچون سلن پروتئین، پروکسیداز و گلوتاتیون با کمک سلنیوم عملکرد بهتری دارند. با کمبود این ماده معدنی در بدن سیستم ایمنی ضعیف شده و فرد به پرکاری تیروئید مبتلا خواهد شد.‌

قرص سلنیوم می‌تواند سیستم ایمنی بدن شما را تقویت کرده و سطح این ماده معدنی را در خون بالا ببرد. با وجود عنصر معدنی selenium در بدن، میزان کلسترول بد خون کاهش پیدا کرده و هرگز دچار سکته قلبی یا سایر بیماری‌ها نمی‌شوید. دوز مصرف این قرص برای هر فرد متفاوت بوده و به دستور پزشک مشخص می‌شود. 

سخن پایانی

قوی‌ترین ماده معدنی مورد نیاز بدن سلنیوم می‌باشد که با استفاده از آن بدن عملکرد بهینه‌تری دارد. این عنصر در عملکرد غده تیروئید و متابولیسم بدن نقش حیاتی به همراه داشته و از بدن در مقابل استرس اکسیداتیو و صدمات آن، محافظت می‌کند. بهتر است همواره سطح سلنیوم خون خود را در حالت نرمال نگه دارید تا قلب سالم‌تری داشته و سیستم ایمنی شما در برابر بیماری‌های مختلف قوی باشد. 

با مصرف کردن ریز مغذی‌ها همانند آجیل برزیلی، ماهی تن، لوبیای پخته، مرغ، گوشت گاو و انواع قارچ‌ها در رژیم غذایی می‌توانید مقدار زیادی از این عنصر معدنی را در طی روز جذب کنید.