راز خوشطعم شدن همبرگر خانگی
درست کردن همبرگر خوشطعم در خانه کار سخت و پیچیدهای نیست. چیزی که همبرگر را بسیار خاص و خوشمزه میکند، روغن زیتون و سس ووسترشر است. این سس را میتوان در برخی از فروشگاهها (بهویژه فروشگاههای آنلاین) تهیه کرد.
چاشنیهای مورداستفاده در این همبرگر هم نمک دریا، فلفل سیاه و پودر سیر است. اگر ادویههای دیگری هم دوست دارید، میتوانید به همبرگرتان اضافه کنید. البته فراموش نکنید که مهمترین چاشنی همبرگر نمک آن است؛ بنابراین مراقب باشید بهاندازۀ کافی به گوشت نمک بزنید. در انتهای مقاله، مقدار مواد لازم را گفتهایم.
نکات مهم آمادهسازی گوشت همبرگر
۱. گوشت را بیش از حد ورز ندهید
مهمترین نکتهای که باید به خاطر داشته باشید، ورز ندادن بیش از حد گوشت است. این کار باعث میشود که آبِ گوشت از درون آن خارج شود و گوشتْ سفت و لاستیکی شود. ادویه و مواد لازم را به گوشت اضافه کنید و با حرکات آرام و ملایم، آنها را مخلوط کنید.
۲. دستتان سرد باشد
هنگام کار با گوشت، بهتر است دستتان سرد باشد تا گرمای دست به گوشت منتقل نشود و آن را سفت نکند. دست هنگام ورز دادن گوشت، کمی گرما تولید میکند.
۳. مراقب باشید گوشت بیش از حد پف نکند
برای اینکه همبرگرهای آمادهشدهتان بیش از حد پف نکند، موقع درست کردنِ دایرههای کوچک با ضخامت یکسانتیمتری مایهٔ گوشت، وسط دایرههای آمادهشده را با انگشت شست فشار دهید. این کار باعث میشود حرارتْ آبِ گوشت را موقع پخت غذا به وسط گوشت بفرستد و حفرهای در آنجا باز شود. بدین ترتیب همبرگرها پف نمیکنند و خراب نمیشوند.
روش پخت همبرگر روی اجاق گاز
وقتی تمام مایهٔ گوشت را بهشکل دایرههای کوچک با ضخامت یکسانتیمتری آماده کردید، آنها را درون ماهیتابهای مناسب بچینید و روی حرارت متوسطِ رو به بالای اجاق گاز قرار دهید. البته قبل از اینکه همبرگرها را درون ماهیتابه بگذارید، ماهیتابه باید داغ شده باشد و کمی هم روغن درون آن ریخته باشید تا گوشتها به ماهیتابه نچسبند.
سپس درِ ماهیتابه را ببندید و بگذارید همبرگرها ۴ تا ۵ دقیقه بپزند. وقتی زیر گوشت به رنگ قهوهای درآمد، آن را برگردانید و طرف دیگر را هم به همین ترتیب آماده کنید. مراقب باشید که رنگ گوشت کاملا تغییر کند و هیچ اثری از قرمزی در آن باقی نماند.
روش پخت همبرگر روی گریل
این روش هم تقریبا شبیه روش اجاق گاز است. گریل را روشن کنید و حرارت آن را بالا ببرید. وقتی کاملا داغ شد، همبرگر را روی گریل بگذارید و ۴ تا ۵ دقیقه صبر کنید. سپس طرف دیگر همبرگرها را هم به همین ترتیب روی گریل بگذارید.
نکات کلی برای پخت همبرگر
همبرگر را چه روی اجاق درست میکنید و چه روی گریل، نکات زیر را فراموش نکنید:
- حرارت را تا جایی که لازم است، بالا ببرید. در واقع، باید دارای حرارتِ متوسطِ رو به بالا باشد.
- موقع پخت همبرگر، درب ماهیتابه یا گریل را مدام برندارید. حداقل ۴ تا ۵ دقیقه صبر کنید و سپس درب را بردارید و گوشت را بررسی کنید. برداشتن مرتب درب باعث می شود گوشت بهخوبی نپزد.
- گوشت را با قاشق یا کفگیر فشار ندهید. با این کار آب آن خارج میشود و همبرگرتان سفت و خشک میشود.
دمای مناسب پخت گوشت
نوع پخت | دما (فارنهایت) | دما (سلسیوس) |
تقریبا خام | ۱۲۰ تا ۱۲۵ درجه | ۴۹ تا ۵۲ درجه |
کمی بیش از خام | ۱۳۰ تا ۱۳۵ درجه | ۵۴ تا ۵۷ درجه |
نیمپز | ۱۴۰ تا ۱۴۵ درجه | ۶۰ تا ۶۳ درجه |
کمی بیش از نیمپز | ۱۵۰ تا ۱۵۵ درجه | ۶۵ تا ۶۸ درجه |
کاملا پخته | ۱۶۰ تا ۱۶۵ درجه | ۷۱ تا ۷۴ درجه |
متخصصان بهداشت معتقدند برای اینکه به بیماری های عفونی مبتلا نشوید، بهتر است گوشت کاملا پخته شود. اما اگر همبرگر آبدار میخواهید، باید درجۀ حرارت روی متوسط باشد. در ضمن، در هریک از دماهای ذکرشده برای هر طرف گوشت، زمانِ ۴ تا ۵دقیقهای کافی است.
روش سرو همبرگر
همبرگر آمادهشده را میتوانید همراه لیمو ترش، گوجه فرنگی، و غلات کامل مصرف کنید. البته اضافه کردن پنیر و کچاپِ کمکالری هم طعم خوبی به غذا میدهد. حتی میتوانید سس باربکیو بدون قند هم کنار همبرگرتان استفاده کنید.
زمان لازم برای تهیه همبرگر خانگی
- زمان آماده سازی مواد: ۵ دقیقه؛
- زمان پخت هر همبرگر: ۸ دقیقه؛
- کل زمان پخت هر همبرگر: ۱۳ دقیقه.
مواد لازم تهیه همبرگر خانگی برای ۴ نفر
- گوشت چرخکرده گاو: ۱ کیلو؛
- روغن زیتون: ۱ قاشق غذاخوری؛
- سس ووسترشر: ۱ قاشق غذاخوری؛
- پودر سیر: ۱/۲ قاشق چایخوری؛
- نمک دریا: ۱ قاشق چایخوری؛
- فلفلسیاه: ۱/۲ قاشق چایخوری.
طرز تهیه همبرگر خانگی
- پیاز را رنده کنید و در یک صافی بریزید. با پشت قاشق پیاز را فشار دهید تا آب آن از صافی خارج شود.
- پیاز رنده شدهی آب گرفته و سیر له شده را به گوشت چرخ کرده اضافه کنید. سپس تخم مرغ را نیز به گوشت اضافه کنید.
- کمی نمک، فلفل سیاه، زردچوبه و آرد سوخاری به مواد اضافه کنید و مواد را مخلوط کنید تا یکدست شوند. نیازی نیست مایه همبرگر را چنگ بزنید و ورز دهید؛ همین که با چنگال زیر و رو کنید که مواد مخلوط شوند، کافیست.
- اکنون حدود ۱۰۰ گرم گوشت را بهشکل یک دایره با ضخامت یک سانتیمتر پهن کنید؛ سپس وسط آن را با انگشت شستتان کمی فشار دهید تا موقع پخت، همبرگرها خیلی پف نکنند.
- همه مایه گوشت را به همین ترتیب آماده کرده و همبرگرها را در بشقابی بچینید. روی بشقاب سلفون بکشید و حدود ۱ ساعت در یخچال قرار دهید.
- برای درست کردن همبرگر در تابه بهتر است از تابه استیک استفاده کنید و تابه را روی حرارت متوسط قرار دهید تا داغ شود.
- کف تابه را با کمی روغن چرب کنید و همبرگرها را در آن بچینید.
- پس از حدود ۴ دقیقه که یک طرف همبرگرها سرخ شد و به رنگ طلایی مایل به قهوه ای درآمد، آنها را برگردانید و ۳ دقیقه صبرکنید تا طرف دیگر هم سرخ شود.
- همبرگر را میتوانید روی آتش مستقیم (شبکه آهنی روی آتش زغال یا شعله گاز) نیز درست کنید.
- پس از سرخ شدن یک طرف با کفگیر همبرگرها را برگردانید تا طرف دیگر نیز سرخ شود.
- همبرگر را لای نان مخصوص همبرگر قرار دهید و روی آن کاهوی ورقه ورقه شده، گوجه فرنگی ورقه شده، پیاز حلقه شده و خیار شور قرار دهید
مواد مغذی موجود در یک عدد همبرگر
- کالری: ۲۷۸ واحد؛
- چربی: ۲۰ گرم؛
- پروتئین: ۲۱ گرم؛
- کربوهیدرات کلی: ۱ گرم؛
- کربوهیدرات خالص: ۰٫۹ گرم؛
- فیبر: ۰٫۱ گرم؛
- قند: ۱ گرم.