در این مراسم پیام همدردی ویدئویی «فرناندو آریاس» مدیرکل سازمان منع سلاحهای شیمیایی به مناسبت سالگرد بمباران شیمیایی شهر سردشت پخش شد.
وی گفت: امروز ما در این جا گردهم آمدهایم تا یاد و خاطره رخدادی غمبار و فاجعه بار را گرامی بداریم واقعهای که میباید آن را تذکاری ناگوار و سترگ از آثار دهشتبار جنگ بر زندگی مردمان بیگناه قلمداد کرد این واقعه دردناک که آن را با اندوه تمام به یاد میآوریم همان حملات شیمیایی علیه مردمان سردشت در تاریخ بیست و هشتم ژوئن ۱۹۸۷ است.
آریاس افزود: در آن روز، مردان زنان و کودکان بیگناه قربانی تهاجم هولناک گازهای شیمیایی مرگباری شدند که جانها را ستاند. بی تردید طنین درد و رنج و اندوه نجات یافتگان و همه آنانی که از این حملات آسیب دیده و آثار گرانبار آن را به دوش میکشند همواره با ما خواهد بود.
وی یاد و خاطره قربانیان این واقعه را گرامی داشت و گفت: در همین جا فرصت را مغتنم شمرده و خواستار آن هستم تا بار دیگر جامعه جهانی نیز تعهدات خود را در پایبندی به هنجار جهانی منع به کارگیری این دسته از سلاحهای نفرت انگیز تجدید کند.
مدیرکل سازمان منع سلاح های شیمیایی اضافه کرد: برخلاف سال ۱۹۸۷ جهان از نظام جامعی از منع علیه این دسته از سلاحهای نفرت انگیز بهره مند است که در کنوانسیون سلاحهای شیمیایی تعبیه شده است. این کنوانسیون معاهده بین المللی الزام آور بی نظیری است که اهداف اصلی آن از میان بردن کامل هرگونه امکان و احتمال به کارگیری سلاحهای شیمیایی است.
آریاس افزود: عمیقاً بر این باورم که با اتکای به کار جمعی میتوان به تقویت این کنوانسیون کمک کرد.
وی ادامه داد: در سال ۲۰۲۳ سازمان منع سلاحهای شیمیایی و دول عضو آن در این مسیر با جدیت گام برداشته است. در ماه می این سازمان ، مرکز جدید خود مرکز شیمی و فناوری را افتتاح کرده است این مرکز که در نوع خود میتوان آن را بنایی فوق العاده در نظر آورد بی تردید در آینده به طور چشمگیری سازوکارهای اجرایی و ظرفیت سازی سازمان را تقویت خواهد کرد و این اطمینان خاطر را پدید خواهد آورد که سازمان منع سلاحهای شیمیایی کماکان در سالهای پیش رو نیز توانمندی خود را در زمینه پاسخ به تهدیدات سلاحهای شیمیایی آینده حفظ خواهد کرد.
وی گفت: همچنین در ماه می سازمان پنجمین کنفرانس بازنگری کنوانسیون را برگزار کرد کار مشترک دول عضو سازمان حین و قبل از کنفرانس راهنمای راهبردی را برای تقویت اجرای کنوانسیون فراهم آورد در ادامه سالجاری انهدام کلیه ذخایر اظهار شده سلاح های شیمایی رقم خواهد خورد پایان این فرایند رخدادی تاریخی برای خلع سلاح خواهد بود و این دستاورد بزرگی برای سازمان و جامعه جهانی خواهد بود. در این نقطه عطف تاریخی سازمان منع سلاحهای شیمیایی به افزایش تمرکز خود برای جلوگیری از ظهور مجدد این سلاحها ادامه خواهد داد.
مدیرکل سازمان منع سلاح های شیمیایی ادامه داد: استفاده از سلاحهای شیمیایی در تعدادی از کشورها در دهههای گذشته بیانگر این است که پیشرفتهایی که در زمینه ریشه کن کردن سلاحهای شیمیایی داشته ایم به آسانی قابل بازگشت خواهند بود.حمله شیمیایی به سردشت میبایست همواره به مثابه هشداری یادآورنده باشد که ما میبایست هیچگونه سازشی در برابر نقض کنوانسیون یا هر اقدامی که کاربرد سلاح شیمیایی را عادی جلوه دهد نداشته باشیم.
وی افزود: امیدواریم که این واقعه تعهد ما را نسبت جهانی ایمن و عادلانهتر مستحکم کند جهانی که در آن دیگر جنایتهایی آنچه برای مردمان سردشت رخ داد واقعهای متعلق به گذشته باشد.
به گزارش فارس، در ابتدای این مراسم ویدئو کلیپی از حمله شیمیایی به سردشت برای حاضران به نمایش درآمد.
تعدادی از سفرا و روسای نمایندگیهای خارجی مقیم تهران و همچنین روسای سازمانهای بینالمللی مستفر در تهران نیز در این مراسم حضور داشتند.
در حاشیه مراسم نیز نمایشگاه عکسی از قربانیان و مجروحان حمله شیمیایی رژیم صدام به شهر سردشت برپا شده است.
فارس