- ایرانی, غذا و دسر

دستور پخت فلافل ویژه

فلافل به عنوان یکی از محبوب‌ترین غذا‌ها در کشور‌های عربی و شرقی، در ایران نیز طرفداران خاص خود را دارد. طبخ این غذا در خانه کار سختی نیست.جذابیت فلافل جدا از طعم‌اش به‌خاطر مخلفات کنارش است؛ فلافلی‌های در سطح شهر هم که عموما به شکل سلف‌سرویس است، با انواع سالاد‌ها و ترشی‌هایی که جلوی مغازه‌شان چیده‌اند، محیط خوش رنگ لعابی را ایجاد کرده‌اند که نمی‌شود از آن گذشت.

یک غذای ارزان با ارزش غذایی بالا. تنوع زیاد موادی که داخل این ماده غذایی است، اما باعث می‌شود خیلی‌ها به فلافلی‌ها اعتماد نکنند و از خوردن آن منصرف شوند. در حالی که فلافل را می‌شود به راحتی در خانه تهیه کرد و از محتویات آن هم مطمئن بود.

مواد لازم برای تهیه فلافل:

نخود خام: یک فنجان
پیاز: یک عدد متوسط
جعفری خردشده: ۲ قاشق غذاخوری
نمک: یک قاشق چایخوری
سیر تازه: ۵ حبه
فلفل قرمز خشک و آسیاب شده: یک و نیم قاشق چایخوری
فلفل سیاه: ۴/۱ قاشق چایخوری
فلفل سفید: ۴/۱ قاشق چایخوری
آرد نخودچی: یک قاشق غذاخوری
بکینگ‌پودر: یک قاشق چایخوری
روغن مایع: به مقدار لازم

طرز تهیه و دستور پخت فلافل:

۱. نخود‌ها را از یک روز قبل بخیسانید. در طی این مدت چند بار آب نخود‌ها را عوض و تازه کنید. نخود‌های خیس خورده، پیاز، فلفل، جعفری، نمک، سیر و زیره را در میکسر بریزید و همه را با هم مخلوط کنید تا زمانی که تمام مواد خوب خرد شوند و حالت خمیری پیدا کند. مایه به دست آمده نباید زیاد شل باشد. ذرات مایه باید کمی درشت‌تر از ذرات شکر باشند.

۲. در مرحله بعد آرد نخودچی و بیکینگ پودر را روی مواد مخلوط شده بپاشید و هم بزنید. باید میزان آرد برنج به قدری باشد که وقتی می‌خواهید توپ‌های فلافل را درست کنید به دست‌تان نچسبند. برای چند ساعت مخلوط را درون یک کاسه بریزید و روی آن را بپوشانید و داخل یخچال قرار دهید.

۳. در یک ماهیتابه یا ظرف گود و عمیق روغن بریزید و اجازه بدهید روغن داغ شود. از خمیر به اندازه یک گردو بردارید و با دست گرد کنید. توپ‌ها را داخل روغن داغ بریزید و اجازه دهید سرخ شوند. فلافل‌ها باید در روغن غوطه‌ور باشند. بعد از سرخ شدن آن‌ها را روی دستمال روغن‌گیر بگذارید تا روغن اضافی‌شان گرفته شود.

 

۱- نکات مربوط به نخود فلافل

نخود را حتماً ۲۴ ساعت قبل با آب سرد خیس کنید و چند بار هم در طول این مدت آب آن را عوض کنید به این نکته توجه داشته باشید که هیچ وقت حبوبات را با آب گرم خیس نکنید، چون باعث سفت شدن و طعم بد آن‌ها می‌شود سپس نخودها را ۲ بار چرخ کنید هنگام چرخ کردن نخود‌ها دقت کنید که نخود له نشوند، زیرا در این صورت مایه فلافل وا می‌رود.
 
ممکن است شنیده باشید که بعضی‌ها برای درست کردن فلافل ابتدا نخود را می‌پزند بعد چرخ می‌کنند و سپس از آن برای پخت فلافل استفاده می‌کنند این هم یک روش است، اما این کار باعث خمیر شدن فلافل‌ها می‌شود لذا بهترین روش این است که از نخود خام استفاده کنید.

۲- نکات مربوط به پیاز

پیاز را رنده کنید و اجازه بدهید چند دقیقه بماند آبی که از آن جدا می‌شود را دور بریزید و بعد به مواد اضافه کنید اگر پیاز را کامل فشار دهید و تمام آب آن را جدا کنید فلافل شما خشک می‌شود.

۳- نکات مربوط به ادویه

ادویه‌هایی که در فلافل استفاده می‌شود فلفل سیاه و قرمز، زیره، پودر تخم گشنیز و زردچوبه است البته عطر غالب، در فلافل به خاطر تخم گشنیز است و به همین دلیل مقدار آن نسبت به بقیه ادویه‌ها بیشتر است، اما اگر طعم غالب تخم گشنیز را نمی‌پسندید می‌توانید همه ادویه‌ها را به مقدار مساوی استفاده کنید این مسئله کاملاً به ذائقه شما بستگی دارد اگر خواستید فلافل شما تند‌تر شود می‌توانید از پودر کاری هم استفاده کنید.

۴- نکات مربوط به گشنیز

در کنار پودر تخم گشنیز از گشنیز تازه هم اگر استفاده کنید عطر و طعم فوق العاده‌ای به فلافل شما می‌دهد وقتی گشنیز را شستید و خرد کردید اجازه بدهید آب آن کاملاً کشیده شود سپس به مواد اضافه کنید.
 
 

مخلفاتی که می‌شود در کنار فلافل استفاده کرد؟

فلافل را می‌توانید به صورت پرسی یا ساندویچی سرو کنید معمولاً ساندویچ‌ها را با خیارشور، گوجه فرنگی، کاهو و سس سرو می‌کنند، اما فلافل را می‌توانید با ترشی انبه، بادمجان و همراه سس انبه هم سرو کنید همچنین می‌توانید در ساندویچ خود از قارچ سرخ شده و پنیر ورقه‌ای گودا هم استفاده کنید به این صورت که وقتی قارچ‌ها را سرخ کردید پنیر را روی آن قرار می‌دهید و می‌گذارید کمی نرم شود سپس داخل ساندویچ قرار می‌دهید.
 
خیلی مواقع ممکن است شما تمام مراحل را طبق دستور پیش رفته باشید، اما باز هم فلافل خوش طعم و خوشمزه‌ای نداشته باشید لذا در این قسمت سوالاتی که ممکن است در راستای تهیه فلافل برای شما پیش بیاید را مطرح می‌کنیم:

چرا فلافل سفت می‌شود؟

۱- اگر نخود را با آب گرم بشویید باعث سفت شدن فلافل می‌شود.

۲- همان طور که گفتیم برای سرخ کردن فلافل حرارت باید متوسط باشد اگر حرارت کم باشد روغن جذب فلافل می‌شود در نتیجه فلافل سفت می‌شود.

چرا فلافل خشک می‌شود؟

۱- باید نسبت بین پیاز و نخود را رعایت کنید اگر پیاز به نسبت نخود کم باشد فلافل خشک می‌شود.

۲- همچنین اگر تمام آب پیاز را بگیرید باز هم باعث خشک شدن فلافل‌ها می‌شود.

۳- اگر تخم مرغ به نسبت بقیه مواد بیشتر باشد باعث خشک شدن فلافل می‌شود.

چرا فلافل خمیری شده است؟

۱- اگر از نخود پخته استفاده کنید فلافل خمیری می‌شود.

۲- اگر روغن بیش از حد داغ باشد فلافل زود سرخ می‌شود، اما داخل آن نپخته و خمیر می‌ماند.

 

چرا فلافل ترک می‌خورد؟

۱- اگر فلافل را در روغن زیاد سرخ کنید باعث ترک خوردن و متلاشی شدن فلافل‌ها می‌شود.

۲- مواد را بعد از اینکه با هم مخلوط کردید و کمی ورز دادید داخل یخچال استراحت دهید اگر این مرحله را حذف کنید امکان دارد موقع سرخ کردن متلاشی شود.

چرا موقع سرخ کردن روغن کف می‌کند؟

هر چیزی که تخم مرغ داخل آن باشد معمولاً موقع سرخ شدن کف می‌کند در نتیجه اگر مقدار فلافل هوایی که می‌خواهید سرخ کنید زیاد هستند بهتر است چند بار روغن را عوض کنید.

چطور دمای مناسب برای روغن را تشخیص دهیم؟

اگر تجربه کافی ندارید می‌توانید یک قاشق داخل روغن قرار دهید وقتی که اطراف قاشق حباب‌های ریز شروع به جلز و ولز زدن کردن یعنی دمای روغن مناسب است.
 
فرادید
 

146 thoughts on “دستور پخت فلافل ویژه

  1. I think everything published made a great deal of sense.
    But, think about this, what if you were to create a awesome title?
    I am not suggesting your content isn’t solid, but what if you added
    a headline that grabbed a person’s attention? I mean دستور پخت
    فلافل ویژه is kinda boring. You should
    peek at Yahoo’s home page and see how they create article headlines to get viewers to open the links.

    You might try adding a video or a related pic or
    two to get readers interested about what you’ve got to say.
    In my opinion, it might make your website a little
    bit more interesting.

  2. Heya this is kinda of off topic but I was wondering if blogs use WYSIWYG editors or if you have to manually code
    with HTML. I’m starting a blog soon but have no coding skills
    so I wanted to get guidance from someone with experience. Any help
    would be enormously appreciated!

  3. Excellent article. Keep writing such kind of info on your site.
    Im really impressed by your site.
    Hey there, You’ve done a fantastic job. I’ll certainly digg it and individually suggest to my friends.
    I’m sure they will be benefited from this site.

  4. Woah! I’m really digging the template/theme of this
    site. It’s simple, yet effective. A lot of times it’s tough to get
    that “perfect balance” between user friendliness and appearance.
    I must say you’ve done a amazing job with this. Additionally, the blog loads super fast for me on Internet explorer.
    Outstanding Blog!

  5. Aw, this was an extremely good post. Taking a few minutes and actual effort to produce a top notch article… but what
    can I say… I put things off a lot and never
    seem to get nearly anything done.

  6. Its such as you learn my mind! You seem to grasp so much about
    this, such as you wrote the book in it or something.
    I believe that you simply can do with some p.c.

    to force the message home a bit, however instead of that,
    that is wonderful blog. An excellent read.
    I will definitely be back.

  7. It’s appropriate time to make some plans for the future and it
    is time to be happy. I have read this post and if I could I want to suggest you some interesting things or advice.
    Perhaps you could write next articles referring to this article.
    I want to read more things about it!

  8. Attractive element of content. I simply stumbled upon your weblog
    and in accession capital to assert that I get in fact enjoyed account your weblog posts.
    Anyway I will be subscribing for your augment or even I fulfillment you access persistently
    rapidly.

  9. Simply desire to say your article is as astonishing.

    The clarity in your post is simply cool and i could assume you’re an expert on this subject.

    Fine with your permission let me to grab your feed to keep up to date with forthcoming post.
    Thanks a million and please keep up the rewarding work.

  10. Unquestionably believe that that you stated. Your favorite reason appeared to be on the web the simplest factor to be
    aware of. I say to you, I definitely get irked while folks consider worries that they
    plainly do not recognize about. You controlled to hit the nail upon the top and also defined
    out the whole thing with no need side effect , folks can take
    a signal. Will probably be again to get more. Thanks

  11. Hello, i feel that i noticed you visited my site thus i came to go back the favor?.I
    am attempting to in finding issues to improve my web site!I
    guess its ok to make use of some of your ideas!!

  12. I believe everything published made a great deal of sense.
    However, what about this? what if you added a little
    information? I ain’t suggesting your content isn’t good., however what if you added a post title that grabbed a person’s attention? I mean دستور پخت فلافل ویژه is a little plain.
    You could look at Yahoo’s home page and watch how they write post headlines to get people
    to open the links. You might try adding a video or a picture
    or two to grab readers excited about what you’ve got to say.

    In my opinion, it would bring your posts a little livelier.

  13. This is the perfect blog for anybody who wishes to find out about this topic.
    You realize so much its almost hard to argue with you (not that I actually would want to…HaHa).
    You definitely put a new spin on a subject which has been discussed for ages.
    Great stuff, just wonderful!

  14. I am extremely impressed together with your writing talents and also with
    the format in your weblog. Is this a paid topic or did you customize it yourself?
    Anyway keep up the nice high quality writing, it’s rare to see a great blog
    like this one nowadays..

  15. Spot on with this write-up, I actually feel this web site needs
    a great deal more attention. I’ll probably be returning to
    read through more, thanks for the advice!

  16. Howdy, i read your blog from time to time and i own a similar one and i
    was just curious if you get a lot of spam comments?
    If so how do you stop it, any plugin or anything you can suggest?
    I get so much lately it’s driving me mad so any help is very much appreciated.

  17. Awesome blog! Is your theme custom made or did you download it from somewhere?
    A theme like yours with a few simple adjustements would
    really make my blog shine. Please let me know where
    you got your theme. Thanks

  18. I am curious to find out what blog system you’re utilizing?
    I’m experiencing some small security problems with my latest site and I’d like to
    find something more safeguarded. Do you have any solutions?

  19. Does your blog have a contact page? I’m having problems locating
    it but, I’d like to send you an email. I’ve got some recommendations for your
    blog you might be interested in hearing. Either way, great site
    and I look forward to seeing it grow over time.

  20. Hi there! Quick question that’s totally off topic.
    Do you know how to make your site mobile friendly? My site looks weird when browsing from my iphone 4.

    I’m trying to find a template or plugin that might be able to resolve this
    problem. If you have any suggestions, please share.

    Thanks!

  21. Howdy! This is kind of off topic but I need some
    guidance from an established blog. Is it difficult to
    set up your own blog? I’m not very techincal but I can figure things out pretty fast.
    I’m thinking about creating my own but I’m not sure
    where to start. Do you have any points or suggestions?
    Thank you

  22. Do you have a spam problem on this blog; I also am a
    blogger, and I was wanting to know your situation; we have created some nice
    methods and we are looking to trade techniques with other folks, be sure to shoot me
    an email if interested.

  23. Woah! I’m really enjoying the template/theme of this website.
    It’s simple, yet effective. A lot of times it’s very difficult to
    get that “perfect balance” between user friendliness and appearance.
    I must say you have done a great job with this. Also, the
    blog loads very quick for me on Safari. Superb Blog!

  24. If it s something you d like to try, or if you d simply like to be better at it, feel free to check out the video above and read the content below cheap cialis For a patient, the biggest difference between a brand-name drug and a generic lies in prices

  25. Although the high ratio of luteinizing hormone LH to follicle-stimulating hormone FSH and increased frequency of gonadotropin-releasing hormone GnRH is known as the underlying causes of PCOS 4 , the exact etiology and pathology have not been comprehensively well-known 4,5. clomiphene for low testosterone If you use this eHealthMe study on publication, please acknowledge it with a citation study title, URL, accessed date.

  26. Victoria Nembaware, Gaston K Mazandu, Jade Hotchkiss, Jean Michel Safari Serufuri, Jill Kent, Andre Pascal Kengne, Kofi Anie, Nchangwi Syntia Munung, Daima Bukini, Valentina Josiane Ngo Bitoungui, Deogratias Munube, Uzima Chirwa, Catherine Chunda Liyoka, Agnes Jonathan, Miriam V Flor Park, Kevin Kum Esoh, Mario Jonas, Khuthala Mnika, ChandrГ© Oosterwyk, Upendo Masamu, Jack Morrice, Annette Uwineza, Arthemon Nguweneza, Kambe Banda, Isaac Nyanor, David Nana Adjei, Nathan Edward Siebu, Malula Nkanyemka, Patience Kuona, Bamidele O Tayo, Andrew Campbell, Assaf P Oron, Obiageli E Nnodu, Vivian Painstil, Julie Makani, Nicola Mulder, and Ambroise Wonkam nolvadex side effects pct

  27. com 20 E2 AD 90 20Dimana 20Beli 20Viagra 20Asli 20Di 20Jakarta 20 20Prix 20Viagra 20En 20Pharmacie prix viagra en pharmacie Commenting on the research Prof Roger Morris, from King s College London, said This finding, I suspect, will be judged by history as a turning point in the search for medicines to control and prevent Alzheimer s Disease levitra generique en europe The protein bands detected with the Pierce enhanced chemiluminescence Western blotting substrate Thermo Scientific, Rockford, IL, USA and were visualized using Geldoc Bio Rad Laboratories

  28. Green tea extracts have been reported to cause liver and kidney problems in rare cases cialis generic buy These programs are called shared- risk because the woman risks overpaying if she gets pregnant on the first cycle, and the clinic risks losing money if the woman never gets pregnant

  29. I’m not sure where you are getting your info, but good topic. I needs to spend some time learning more or understanding more. Thanks for fantastic information I was looking for this information for my mission.

  30. Hi there outstanding blog! Does running a blog similar to this take a great deal of work? I have no knowledge of computer programming but I was hoping to start my own blog soon. Anyway, if you have any suggestions or tips for new blog owners please share. I know this is off topic nevertheless I just had to ask. Thanks!

  31. Make sure to wash every day and then if it gets too dry, skip a day or two best place to buy generic cialis online The rationale for public health measures, such as screening and contact tracing, is to identify and treat patients with asymptomatic or minimally symptomatic infections, thus shortening the duration of infection and preventing further transmission of the disease

  32. I’m impressed, I must say. Rarely do I encounter a blog that’s both educative and interesting, and let me tell you, you have hit the nail on the head. The issue is something that not enough people are speaking intelligently about. I am very happy that I stumbled across this in my search for something relating to this.

  33. An interesting discussion is worth comment. I believe that you should write more on this issue, it might not be a taboo subject but generally people do not speak about such subjects. To the next! Many thanks!!

  34. I’m not sure where you are getting your info, but good topic. I needs to spend some time learning more or understanding more. Thanks for wonderful information I was looking for this information for my mission.

  35. Hi would you mind letting me know which hosting company you’re working with? I’ve loaded your blog in 3 completely different web browsers and I must say this blog loads a lot quicker then most. Can you suggest a good web hosting provider at a honest price? Cheers, I appreciate it!

  36. With havin so much content and articles do you ever run into any problems of plagorism or copyright violation? My site has a lot of completely unique content I’ve either created myself or outsourced but it appears a lot of it is popping it up all over the web without my agreement. Do you know any methods to help protect against content from being ripped off? I’d certainly appreciate it.

  37. Simply want to say your article is as surprising. The clearness in your post is simply excellent and i can assume you are an expert on this subject. Well with your permission allow me to grab your RSS feed to keep up to date with forthcoming post. Thanks a million and please continue the gratifying work.

  38. Hi, i read your blog occasionally and i own a similar one and i was just wondering if you get a lot of spam responses? If so how do you prevent it, any plugin or anything you can advise? I get so much lately it’s driving me mad so any help is very much appreciated.

پاسخی بگذارید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *