- مد و پوشاک

همه چیز درباره “کوکو شنل”

گابریل بونور شانل (Gabrielle Bonheur Chanel) ملقب به «کوکو شانل» طراح مد و تاجر فرانسوی بنیان گذار برند پرآوازه ی شانل بود. برندی که هنوز هم یکی از قدرتمندترین نام های تجاری این عرصه به شمار می رود.

کوکو شانل در ۱۹ آگوست ۱۸۸۳ در منطقه ی سامیور (Saumur) فرانسه به دنیا آمد و برای طراحی های منحصر به فردش آوازه ی جهانی پیدا کرد. شانل کودکی خود را در پرورشگاه شروع کرد و همانجا نیز دوخت و دوز را فراگرفت. قبل از افتتاح اولین فروشگاه لباس خود در سال ۱۹۱۰، پیشینه ی کوتاهی از خوانندگی را در کارنامه ی خود به ثبت رسانید. در دهه ی ۱۹۲۰ اولین عطر (غلظت بالا) و لباس برند شال را عرضه کرد. لباس های ساخت شانل بر این اصل استوار بود که بهترین تطبیق را با خانم ها داشته باشد. وی در ۱۰ ژانویه ۱۹۷۱ درگذشت.

برخلاف شهرت ستاره گونه ی شانل، دوران نوجوانی وی به خوبی پیش نرفت. پس از مرگ مادر، پدر دستفروشش گابریل را به یتیم خانه سپرد و همانجا بود که توسط راهبه ها هنر بافتن و خیاطی را فراگرفت. لقب جذاب وی اما از جای دیگری نشئت می گیرد. در فراز و نشیب زندگی شانل، خوانندگی نیز رنگ روشنی دارد. او قبل از ورود به عرصه ی طراحی لباس به عنوان خواننده در کلاب شهرهای های ویشی و مولن فرانسه مشغول فعالیت بود. جایی که لقب کوکو (Coco) را به وی اعطا کرده بودند و هنوز هم به همین لقب خطاب می شود. برخی می گویند این لقب برگرفته از یکی از آهنگ های شانل بوده است. اما خود شانل ادعا کرده است که این لقب کوتاه شده ی «cocotte» به معنای «زن تمام عیار» در فرانسوی است.

در سن ۲۰ سالگی پیشنهاد اتیِن بالسان (Etienne Balsan) را مبنی بر تأسیس یک کارگاه کلاه دوزی قبول کرد. چندی نگذشت که شانل همکار جدید و البته ثروتمندتری به نام آرتور کپل (Arthur Capel) پیدا کرد. هردوی این افراد نقش به سزایی در شروع اولیه و سرمایه گذاری روی هنر شانل ایفا کردند. شانل اولین فروشگاه خود را سال ۱۹۱۰ در منطقه ی «رو کابون» پاریس افتتاح کرد و به فروش کلاه مشغول شد. سپس وی شروع به تأسیس فروشگاه های بعدی خود در کمیون (تقسیمات کشور فرانسه مشابه بخش در ایران) دوویل و شهر بیاریتز نمود و فعالیت در عرصه ی لباس را شروع کرد.
زندگی حرفه ای (اولین موفقیت او با لباسی شروع شد که در یک روز سرد بافته شد. وقتی تعداد زیادی از مردم از وی در خصوص لباس زیبایی که بر تن داشت سؤال کردند، شانل به این نتیجه رسید که برای آنها نیز این لباس را بدوزد. شانل در این خصوص به پل موران، نویسنده ی وقت فرانسوی می گوید:
هوای دوویل (Deauville) واقعاً سرد بود و بخش زیادی از موفقیت من به بافت آن لباس برمی گردد. همان لباسی که برای مقابله با هوای سوزناک آنجا به تن کرده بودم.
کوکو شانل با لباس هایی پا به عرصه ی مد گذاشت که هنوز هم آوازه ی آن ها در سراسر جهان به گوش می رسد. یکی از تاثیر هایی که شانل بر عرصه ی مد آن زمان وارد ساخت پیراهن کوتاه مشکی (Little black dress) بود. شانل با الهام گرفتن از رنگ مشکی، به همگی ثابت کرد که چگونه می توان با رنگی که برای مراسم ختم مورد استفاده قرار می گیرد، طرحی باشکوه بنیان نهاد. بلوز و دامن و به خصوص پیراهن کوتاه مشکی وی به محض عرضه، همه گیر شدند. این طرح ناب، از اولین قدم های انقلابی در متفاوت شدن ظاهر مجلل زنان به شمار می رود. امروزه، پیراهن های مشکی الهام گرفته از طرح اولیه شانل به راحتی در دسترس مردم قرار دارند.
 
کت و دامن شانلکت و دامن هایی که امروزه در فروشگاه ها می بینیم، شاید به نظر ما لباسی معمولی برسند. اما در دوران شانل ابتکاری انقلابی به حساب می آیند. در دورانی که زنان به پوشیدن دامن های بزرگ و پف دار عادت داشتند، این نوع لباس تهیه شده از پارچه فاستونی، با دامن کوتاه و بالاتنه ی بدون یقه تزئین شده با نوار و دکمه‌های طلایی، جیب‌های وصله شده و یک زنجیر طلایی که در حاشیه دوخته شده بود و از شانه‌ها آویزان بود؛ به نشانه و نماد نسل جدید بدل شد. یکی از معروف ترین لوازم جانبی شانل نیز رشته های مروارید وی بودند. طراحی وی انقلابی در صنعت مد آن زمان به وجود آورد و با شاخصه های وام گرفته از مد مردانه و به چالش کشیدن محدودیت های آن زمان در دل بیشتر اقشار جامعه جای خود را باز کرد. به کمک سبک طراحی وی، خانم ها از کرست های تنگ و عذاب آور آن زمان رها شدند و سبکی نو را امتحان کردند.
شانل چهره ای محبوب در دنیای هنر و ادب به شمار می رفت. در آن زمان لباس های او برای شرکت رقص باله «باله روس» و فیلمهای به نامی همچون اُرفیوس (Orpheus) به کارگردانی ژان کوکتو مورد استفاده قرار می گرفتند. در میان دوستان نزدیک وی اسامی بزرگی همچون پابلو پیکاسو (هنرمند اسپانیایی) به چشم می خورد. شانل در یک برهه ی زمانی نیز رابطه ی عاطفی با ایگور استراوینسکی (آهنگساز روسی) داشت.
میراث طراحی ماندگاردر سال ۱۹۶۹ موزیکال «کوکو» بر اساس زندگینامه شانل کوکو و با هنرمندی کاترین هپبورن ساخته و پرداخته شد. کوکو شانل در ژانویه ۱۹۷۱ در آپارتمان خود واقع در هتل ریتز درگذشت و هیچ گاه ازدواج نکرد. شانل یک بار در این خصوص اظهار کرده بود که:
من هیچ گاه نمی خواهم باری بیش از یک پرنده ی کوچک بر دوش هیچ مردی داشته باشم.
از سال ۱۹۸۳ تا به امروز کارل لاگرفلد طراح افسانه ای، میراث او را ادامه داده و حیات دوباره ای در شریان های شانل دمید. امروزه نیز برند شانل به صورت خصوصی توسط خانواده ی ورکهایمر اداره می شود و با فروش صدها میلیون لباس در سال همچنان به تاخت و تاز خود در عرصه مد و لباس ادامه می دهد.

دیدگاهتان را بنویسید