- بناهای تاریخی, طبیعت و گردشگری

معرفی سمبل مسیحیت در برزیل

مجسمه مسیح تندیسی از حضرت عیسی مسیح (ع) است که در شهر ریودوژانیرو بزریل واقع شده و یکی از معروف ترین و برجسته ترین جاذبه های گردشگری این کشور به شمار می آید. این مجسمه یکی از عجایب هفتگانه جدید جهان و سمبل مسیحیت در بزریل می باشد. همچنین مجسمه مسیح به عنوان پنجمین مجسمه بزرگ دنیا و بزرگ ترین مجسمه  ساخته شده به سبک آرت دکو (Art Deco)، از جایگاه ویژه ای در جهان برخوردار می باشد.
 

درباره مجسمه مسیح

مجسمه مسیح منجی (به پرتغالی: Cristo Redentor) در مرکز شهر ایالت ریودوژانیرو، یکی از ایالات 27 گانه کشور برزیل واقع شده و از آن جا که بزرگ ترین تندیس مذهبی و به ویژه بزرگ ترین مجسمه از حضرت عیسی مسیح در جهان است، سالانه گردشگران داخلی و خارجی بسیاری را روانه این منطقه می کند. مجسمه مسیح (Christ the Redeemer) در واقع تندیسی از یک مرد بلند قامت است که ایستاده و دستان آن کاملا باز است، این حالت ایستادن حضرت مسیح را می توان این گونه تعبیر کرد که گویی آماده به آغوش کشیدن همه مردم جهان بوده و می خواهد همگان را مورد لطف و مرحمت خود قرار دهد.
مجسمه مسیح بر روی قله‌ 700 متری کوه کورکووادو در شهر ریودوژانیرو واقع شده و توسط مجسمه‌ ساز معروف فرانسوی – لهستانی (پل لندوفسکی)، به سبک معماری آرت دکو ساخته شده است. خوب است بدانید که این مجسمه به عنوان بزرگ ترین مجسمه ساخته شده به سبک معماری ذکر شده در جهان شناخته می شود.
 
 
جنس مجسمه از بتن بوده و روی آن با سنگ صابون (نام سنگ صابون به خاطر نرمی و صابونی بودن جنس آن است) پوشانده شده است. همان طور که پیشتر نیز اشاره کردیم مجسمه مسیح پنجمین مجسمه بزرگ جهان می باشد که حدود 30 متر (بدون در نظر گرفتن پایه 8 متری آن) ارتفاع داشته و عرض دستان آن نیز که کاملا باز است، تقریبا 28 متر طول دارد. لازم به ذکر است این مجسمه غول پیکر دارای وزنی در حدود 625 تن می باشد.
ایده ساخت مجسمه مسیح منجی در سال 1850 میلادی توسط یک کشیش کاتولیک مطرح شده و در سال 1921 میلادی نیز مراحل ساخت آن آغاز شد. فرآیند ساخت این مجسمه حدود 9 سال به طول انجامید و سرانجام در سال 1930 میلادی تکمیل شد. در تاریخ دوازدهم اکتبر همان سال نیز از این شاهکار زیبا رونمایی شده و امروزه به عنوان سمبل مسیحیت در برزیل و همچنین نماد شهر ریودوژانیرو معرفی شد.
 جالب است بدانند در سال 1931 میلادی هزینه ساخت مجسمه مسیح را مبلغی حدود 250 هزار دلار بر آورد کردند که مبلغ قابل توجهی برای ساخت یک مجسمه محسوب می شود. این مجسمه در طول سالیان گذشته به علت قرار گرفتن در مسیر باد، باران و رعد و برق آسیب هایی دیده که به موجب آن طی سال های 1990 تا 2010 میلادی، 4 مرتبه مورد مرمت و بازسازی قرار گرفته است.
تا این بخش از مقاله تقریبا با مشخصات کلی مجسمه مسیح منجی آشنا شدیم، اما اگر مایل هستید اطلاعات بیشتری در رابطه با آن کسب کنید، در ادامه این مطلب با لحظه آخر همراه باشید.
 

تاریخچه ساخت مجسمه مسیح

همان طور که در ابتدای مقاله ذکر کردیم اولین ایده جهت ساخت یک تندیس یادبود بر فراز کوه مرتفع کورکووادو، به سال 1850 میلادی باز می گردد. این ایده در قالب یک درخواست از شاهزاده ایزابل توسط یک کشیش کاتولیک به نام پدرو ماریا باس (Pedro Maria Boss) ارائه شد، اما متاسفانه از آن جایی که شاهزاده تمایلی به ساخت چنین یادبودی نداشت، این درخواست در آن زمان را نادیده گرفته شد. این موضوع با تاسیس جمهوری برزیل و جدا شدن دولت و کلیسا (1889 میلادی ) همزمان شده و این برنامه به طور کلی منتفی شد. چندین سال بعد یعنی حدودا اوایل سال 1921 میلادی، انجمن کاتولیک شهر ریودوژانیرو شروع به جمع آوری امضا برای دریافت کمک های مالی کرده و قصد داشت با این بودجه به ایده ساخت یک مجسمه یادبود برای مسیحیت جامه عمل بپوشاند. شاید برای شما هم سوال باشد که چه چیزی بعد این همه مدت سران کاتولیک را به فکر ساخت مجسمه یادبود کرده بود؟ در پاسخ به این سوال باید بگوییم که در این دوره خدا ناباوری و آتئیسم به شدت در برزیل رواج یافته بود و مردم دیگر به هیچ مقدساتی اعتقاد نداشتند، بدین منظور انجمن کاتولیک به فکر ساخت مجسمه یادبود مسیحیت افتاده و طرح های متعددی برای این کار دریافت کردند که یکی از آن ها مسیح (ع) را در کنار یک صلیب بزرگ به تصویر کشیده بود، در حالی که کره زمین روی یک دست او قرار داشت. این طرح توسط یک مهندس برزیلی به نام هیتور دا سیلوا کوستا (Heitor da Silva Costa) ارائه شده بود. طرح او با همکاری یک هنرمند برزیلی به نام کارلوس اوسوالد Carlos Oswald اصلاح شده و در نهایت طرح امروزی به وجود آمد و بعد از آن هیچگونه تغییری در طرح مجسمه مسیح صورت نگرفت اما بین سال های 1924 تا 1927 میلادی هیتور دا سیلوا کوستا از افراد دیگری نیز مثل پل لنداوسکی برای طراحی مجسمه کمک گرفت که در نهایت نیز پل لنداوسکی (Paul Landowski) حالت دست های مجسمه را طراحی کرد و بعد از اتمام طرح وی، ساخت مجسمه رسما آغاز شد.
 

ساخت مجسمه مسیح

پس از تکمیل طرح نهایی توسط پل لنداوسکی ساخت بخش های مختلف مجسمه آغاز شد. بدین منظور در سال 1922 میلادی یک مجسمه ساز رومانیایی به نام جورج لئونیدا (Gheorghe Leonida) ساخت صورت مجسمه را به عهده گرفت. جورج لئونیدا از جمله افرادی بود که بعد از مشارکت در ساخت مجسمه مسیح به شهرت جهانی دست یافت. بعد از اتمام ساخت صورت مجسمه، نوبت ساخت بدنه آن بود که پس از انجام بررسی های مختلف بر روی طرح مجسمه، گروهی از متخصصین و مهندسین این پروژه تصمیم گرفتند به جای فولاد از بتن فشرده برای ساخت این مجسمه استفاده نمایند، چرا که کیفیت بتن برای طرح صلیبی شکل آن مناسب تر بوده و در عین حال استفاده از بتن و سنگ صابونی نسبتا راحت تر بود. روند ساخت مجسمه نیز بدین شکل بود که ابتدا سنگ های مورد استفاده برای ساخت آن از کشور سوئد به برزیل وارد می شده و سپس بخش های کوچکی از مجسمه را به صورت پیش ساخته به بالای کوه برده و به هم متصل می کردند. لازم به ذکر است که به سبب ارتفاع بسیار زیاد مجسمه، برای اتصال بخش های مختلف آن از هزاران داربست بسیار بزرگ استفاده می کردند. ساخت مجسمه مسیح حدود 9 سال، یعنی از سال 1922 تا 1931 میلادی زمان برده و حدود 250 هزار دلار آمریکا معادل 3.2 میلیون دلار امروزی هزینه در بر داشت.
 

حوادث و حواشی پیرامون مجسمه مسیح

مجسمه مسیح منجی در تاریخ 12 اکتبر سال 1931 میلادی رونمایی شده و مراسم افتتاحیه باشکوهی برای رونمایی از آن برگزار گردید که طی این مراسم نور پردازی های ویژه ای روی مجسمه صورت گرفت که توجه حضار را به خود جلب می کرد. پس از گذشت 75 سال از ساخت مجسمه مسیح، کلیسای کوچکی پایین مجسمه احداث شد که در همان زمان نیز وقف بانوی حامی برزیل (Nossa Senhora Aparecida) شد. جالب است بدانید برخی از مردم برزیلی مراسم های عقد و غسل تعمید خود را در این کلیسا برگزار می کنند.
 
 
اولین باری که مجسمه مسیج گرفتار حادثه شد، مربوط می شود به سال 2008 میلادی که طوفان الکتریکی شدیدی در برزیل رخ داده و رعد و برق های حاصل از آن به مجسمه بر خورد کرد. اما خوشبختانه مجسمه بخاطر جنس رویه سنگ صابونی و عایق بودن آن در برابر برق، آسیب چندانی ندیده و تنها قسمت های کوچکی از سر، ابرو و انگشتان آن صدمات جزئی دیدند.
در سال 2010 میلادی نیز چند نفر با هدف تخریب مجسمه مسیح به آن حمله کردند اما تلاش آن ها ناکام ماند و مجسمه هیچ گونه آسیب جدی ندید و تنها اثراتی از اسپری بر روی دست آن بر جای گذاشتند که بعد ها نیز به خاطر این عمل خود در مقابل همگان اظهار پشیمانی کردند.
 

تکمیل و بازسازی مجسمه مسیح

بعد از گذشت حدود 60 سال از ساخت مجسمه مسیح، اسقف اعظم ریو درخواستی مبنی بر بازسازی این تندیس دریافت کرده و با مشورت چندین سازمان دیگر با عملیات بازسازی آن موافقت نمودند. تکمیل و بازسازی این مجسمه طی دو مرحله صورت گرفت. یک بار در سال 2003 میلادی که طی آن چند آسانسور و پله برقی برای دسترسی آسان به مجسمه ساخته شد. در سال 2010 میلادی نیز یک بازسازی کلی بر روی بدنه مجسمه انجام گرفت که حدود 4 ماه نیز به طول انجامید. در مرحله دوم تکمیل و بازسازی مجسمه مسیح کاملا پاکسازی و نظافت شده و بخش های داخلی و از جنس آهن آن تعمیر شدند. همچنین بخش های بیرونی آن با ملات و سنگ صابون تعمیر و نوسازی شد.
 
 لازم به ذکر است که این بازسازی شامل عملیاتی نظیر ضد آب کردن کل مجسمه و تعمیر نورپردازی های موجود در قسمت سر و دست ها نیز بوده است. گفتنی است که برای این مرحله از بازسازی مجسمه مسیح از حدود هزار نیروی انسانی و بیش از 6 هزار قطعه سنگ استفاده شد. 
در آخر این بخش باید به این نکته اشاره کنیم که بازسازی مجسمه ای مثل مجسمه مسیح که در ارتفاعات بسیار و در معرض صاعقه و رعد و برق قرار گرفته، هیچگاه به اتمام نخواهد رسید و باید به صورت دوره ای انجام شود.

بیس جامپینگ بر روی مجسمه مسیح

مجسمه مسیح با ارتفاع قابل توجهی که داراست، گزینه بسیار خوبی برای تجربه بیس جامپینگ یا همان پرش از ارتفاع بدون طناب می باشد. تاکنون تعدادی از بیس جامپر ها و بلاگر ها پس از دریافت مجوز از مراکز مرتبط، توانسته اند خود را به بالای مجسمه رسانده و عکس های دیدنی بسیاری از این مجسمه و مناظر اطراف آن ثبت و منتشر نمایند.

تفریح در پارک جنگلی تیجوکا

از آن جایی که مجسمه مسیح در پارک جنگلی تیجوکا قرار گرفته، همزان با بازدید از مجسمه می توانید در این پارک وسیع و گرمسیری نیز به تفریح بپردازید.
 

فضای داخلی مجسمه مسیح

شاید شما هم با خود اینگونه تصور کرده باشید که تندیس مسیح تنها همان چیزی است که ما از بیرون نظاره گر هستیم، اما جالب است بدانید که داخل این تندیس غول پیکر محیطی شبیه به یک انباری متروکه و قدیمی وجود دارد. از آن جایی که مجسمه هیچ روزنه ای برای ورود نور به داخل ندارد، از چراغ برای تامین روشنایی محیط آن استفاده شده است. فضای داخلی حدود 12 طبقه مجزا دارد که توسط تعدادی پله به هم وصل شده اند. تا قبل از این که داخل مجسمه را ببینید غیر ممکن است حدس بزنید که در قسمت سینه مجسمه، قلب سنگی و برجسته بر روی آن ساخته شده و به عنوان یکی از معروف ترین آثار نمادین در جهان شناخته می شود. انتهای راه پله هایی که طبقات فضای داخلی مجسمه را به هم وصل می کند نیز یک راهروی باریک وجود دارد که از دو طرف به دستان و نوک انشگتان آن منتهی می شود. برای دسترسی به قسمت سر و گردن نیز تنها یک مسیر عبور وجود دارد که برای مواقع اضطراری و تعمیر های احتمالی تعبیه شده است.

دیدگاهتان را بنویسید